Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

14 hazneli bir tahtada oynanan geleneksel oyun

Cevap:Mangala Mangala Nedir? Mangala

Cevap:Mangala

Mangala Nedir? Mangala Oyunu Hakkında Bilgiler

Mangala Oyunu Tarihi

Mangala oyununun tarihi çok eskilere dayanıyor aslında. Eskiden eğlence amaçlı değil de daha çok kayıt tutmak için kullanıldığına dair bazı bilim insanlarının teorileri var. Mangala o zamanlar tașlar ile değil daha çok tohumlar ile oynanıyormuș. Eğlence amaçlı oynanması ise ilk olarak Orta Asya’da Türkler ile birlikte görülüyor. Mangala oyunu basit bir oyun gibi görünse de bazı kavramları sembolize ediyor. Mesela 12 oyuk 12 ayı, oyukların içinde bulunan her bir 4 taș 4 ayı, sağda ve solda bulunan hazineler ise Doğu ve Batı’yı sembolize ediyor. Yani görüșler bu ağırlıkta.

Mangala oyunu, Anadolu’da da uzun yıllardır oynanan köklü bir oyundur. Bazen mangala, bazen mancala bazen de mankala ismiyle anılıyor. Eskiden Köçürme dendiği de biliniyor. Ama günümüzde, dünyada Mangala adıyla bilinir bir hal almıș. Bu kelimedeki “g” harfi bazen değișip “c” ya da “k” halini de alıyor. Anadolu’nun çeșitli yörelerine göre bambașka isimler de kullanılıyor ama. Erzurum’da pıç, Konya’da meneli taș, Safranbolu dolaylarında ise altıev adıyla biliniyor. Kuralları yöreden yöreye değișiklik gösterebiliyor.

Kimi kaynaklarda Sakaların, Göktürklerin, Uygurların da oynadığı yazsa da bu bilgi kesin değildir. 16 yüzyıldan itibaren Osmanlı minyatürlerinde Mangala tasvirlerine rastlanıyor. Mangala oyunu ile benzer mantığa sahip oyunlar, Avrupa’da da yüzyıllardır oynanıyor aslında. Ama muhtemelen doğu kültüründen batı kültürüne geçmiș Mangala oyunu.

Mangala Kelimesinin Kökeni

Kelimenin kökeni hakkında çeșitli fikirler vardır. Bunlardan ilk görüș, oyunun adının Arapçadan alındığını ve tașımak, aktarmak anlamına gelen “nakl” kökünden geldiğini savunuyor.Diğer görüș ise Türkçede en küçük askeri birlik olan “manga” kelimesinden türetildiği șeklinde. İki teori de mantıklı görünse de hangisinin doğru olduğunu șu anlık tam olarak bilemiyoruz.

14 Hazneli Bir Tahtada Oynanan Geleneksel Oyun Bulmaca

Mangala Nasıl Oynanır? Mangala Oyunu Kuralları Nelerdir?

Mangala oyunu kuralları aslında basit bir mantık üzerine kuruludur. Yapmanız gereken tek șey oyunun en bașından doğru bir strateji kurup bunu oyun sonuna kadar sürdürebilmek. Şimdi gelelim sırası ile mangala oyunu kurallarına.

Mangala Oyunu Bașlangıcında

  • Oyun 2 kiși arasında oynanır.
  • Her oyuncunu bașlangıçta 24 tașı vardır.

Oyun Dizilimi

  • Mangala oyununda toplamda 12 adet oyuk vardır. Bunlar ev ya da çukur șeklinde de adlandırılabiliyor. Her oyuncunun önünde 6 adet oyuk vardır ve oyuncular sadece kendi oyuklarından taș çıkartabilirler. Fakat rakibin oyuklarına taș bırakılabilir. Bu 6 oyuğun yanında birer de büyük oyuk bulunur ve bunlar hazine olarak adlandırılır.  Amaç, tașları bu hazine denen kısımlarda toplamaktır. Oyuncunun sağında bulunan hazine o oyuncuya aittir.
  • Oyun bașlangıcında her oyukta 4’er taș olmalıdır. Oyuna yazı tura ya da kura ile bașlanır.
  • Mangala oyunu bașlangıcında her kuyuda 4’er taș olmalıdır.

Mangala Oyunu Hamleleri ve Önemli Kurallar

  • İlk bașlayacak oyuncu bir oyuk seçer ve oradaki 4 tașı alarak saat yönünün tersindeki oyuklara teker teker bırakır. Ancak atlanmaması gereken șey șu: oyuncu aldığı oyuğa da bir taș bırakmak zorundadır.
  • Oyuncunun bıraktığı son taș hazinesine denk geliyorsa, hamle sırası tekrar aynı oyuncuda olur.
  • Eğer rakip oyuncunun oyuklarına atılan son taș rakip oyuncunun oyuğunu çift yaparsa (2,4,6,8 taș) oyuncu rakibin kuyudaki tüm tașları kendi hazinesine atmaya hak kazanır. Mangala oyununun en önemli kurallarından biri de budur.

Çember içine aldığımız oyukta 5 taș bulunuyor. Oyuncu buradaki tașları dağıttığında son tașı rakibin ilk kuyusundaki tașların sayısını 6 yapıyor. Bu durumda son tașı bırakan oyuncu rakibin 6 tașını da alıp kendi hazinesine atar.

  • Bir de șöyle bir kural vardır: Oyuncu kendi bölgesindeki bir boș kuyuya son tașı denk getirirse karșı bölgenin kuyusundaki tașları da sayısına bakmadan alır hazinesine atar. Bu da mangala oyununun önemli kurallarından biridir.

Çember içindeki taș sağdaki boș kuyuya oynadığında o kuyunun karșısında bulunan tüm tașları alır. Bu örnekte sadece 1 taș olduğu için 1 taș almaya hak kazandı.

Oyun Sonlandırılması

  • Oyun sonunda bölgesindeki tașların hepsini hazinesine koymayı bașaran oyuncu, rakip bölgedeki tüm tașları da almaya hak kazanır ve kendi hazinesine ekler. Oyun bu șekilde sona erer.
  • Oyun bitiminde hazinelerdeki tașlar sayılır ve en çok tașa sahip olan oyunu kazanır. Tașlar eșitse berabere biter.

Normalde her oyun bir set olarak kabul edilir ve toplamda 5 set oynanır ama elbette sizler istediğiniz kadar oynayabilirsiniz. Mangala fiyatları nedir öğrenmek isterseniz linke tıklayabilirsiniz. Ahșap mangala, plastik mangala gibi çeșitli fiyatlarda birçok ürün var.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları