İlk sahur ne zaman? Onbir ayın sultanı Ramazan’a ne kaldı. 02 NİSAN 2022 CUMARTESİ günü ilk orucu tutacağız 2 Nisan ilk teravih ve ilk sahur gerçekleşecek. Tüm islam aleminin dört gözle beklediği Ramazan başlıyor.Ramazan’ı Şerif’e artık sayılı günler kaldı.Müslümanların büyük bir heyecanla beklediği Ramazan ayının ilk günü 2 Nisan Cumartesi günü başlayacak.Müslümanlar bir ay boyunca oruç tutacak ve bu ayda ibadetlerini yapacaklar.İlk Teravih namazı ise 2 Nisan Cumartesi günü kılınacak. 1 Mayıs 2022 pazar günü orucun son günü.
Ramazan hicri takvime göre 9. aydır. Hicrî kamerî aylardan ‘Üç aylar’ olarak tabir ettiğimiz Recep, Şaban ve Ramazan ayları tüm Müslümanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Bu üç ayda ayrıca Regaip Kandili, Berat Kandili, Miraç Kandili ve Kadir Gecesi bulunmaktadır. Müslümanlar için en önemli günlerin arasında yer alan kandil günleri ve tarihleri haberimizde. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2022 yılı Dini günler takvimine göre, üç ayların başlangıcı 02 ŞUBAT-2022 ÇARŞAMBA gününe denk geliyor. Ramazan başlangıcı da 02 NİSAN 2022 CUMARTESİ günü. Yani 2022 yılının ilk orucu 2 Nisan Cumartesi günü tutulacak. Ramazan Bayramı 1. günü 02 MAYIS 2022 PAZARTESİ Bayramın 1. günü, 03 MAYIS 2022 SALI 2. Günü ve 04 MAYIS 2022 ÇARŞAMBA Ramazan bayramının 3. gününe gününe denk geliyor.
Ramazan ayı, Kur’an-ı Kerim’in indiği aydır. Kur’an’da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen “Kadir Gecesi” yine bu ay içinde kutlanır. İslam’ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona “On Bir Ayın Sultanı” denilmiştir. Kadir Gecesi, Kuran’ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi Ramazan ayının son on gecesinde ve tekli gecelerdedir. Ramazan ayı ayetlerinden bir tanesi, Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. ( Bakara,183) şeklindedir.
RAMAZAN BAYRAMI 2022 NE ZAMAN?
Ramazan ayı bu yıl 2 Nisan 2022 Cumartesi günü başlayacak ve Müslümanlar, İslam dininin 5 temel şartından olan oruç ibadetini yerine getirecekler. 30 gün boyunca tutulan orucun ardından 1 MAYIS-2022 pazar günü Ramazan ayı sona erecek.
Ramazan ayının bitmesiyle 2 MAYIS-2022 Pazartesi günü Ramazan Bayramı kutlanmaya başlanacak ve 3 gün sürecek. 4 MAYIS-2022 çarşamba günü ise 2022 Ramazan Bayramı sona erecek.
HANGİ KANDİL NE ZAMAN?
2022 yılında kandiller hangi günlere denk geliyor müslümanlar için merak konusu oldu. İşte Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2022 yılının kandil günleri:
3 Şubat PERŞEMBE : REGAİB KANDİLİ
27 Şubat PAZAR: MİRAC KANDİLİ
17 Mart PERŞEMBE: BERAT KANDİLİ
27 Nisan ÇARŞAMBA: KADİR GECESİ
7 Ekim CUMA: MEVLİD KANDİLİ
Mevlid Kandili: Hz.Muhammed’in (SAV) doğduğu gecedir.
Berat Kandili: Günahlardan kurtulma gecesidir.
Miraç Kandili: Peygamberin en yüksek yere ulaşması için duaların edildiği gecedir.
Regaip Kandili: Recep ayının ilk cumasına denk gelir ve dualar reddedilmez.
Kadir Gecesi: Kuran’ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi Ramazan ayının son on gecesinde ve tekli gecelerdedir.
2022 RESMİ DİNİ GÜNLER VE HAFTALAR HANGİ TARİHLERDE?
- 2 Şubat ÇARŞAMBA : ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI
- 3 Şubat PERŞEMBE : REGAİB KANDİLİ
- 27 Şubat PAZAR: MİRAC KANDİLİ
- 17 Mart PERŞEMBE: BERAT KANDİLİ
- 2 Nisan CUMARTESİ: RAMAZAN BAŞLANGICI
- 27 Nisan ÇARŞAMBA: KADİR GECESİ
- 1 Mayıs PAZAR: AREFE
- 2 Mayıs PAZARTESİ: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
- 3 Mayıs SALI: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
- 4 Mayıs ÇARŞAMBA: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)
- 8 Temmuz CUMA: AREFE
- 9 Temmuz CUMARTESİ: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)
- 10 Temmuz PAZAR: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)
- 11 Temmuz PAZARTESİ: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)
- 12 Temmuz SALI: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)
- 30 Temmuz CUMARTESİ: HİCRİ YILBAŞI
- 8 Ağustos PAZARTESİ AŞURE GÜNÜ
- 7 Ekim CUMA: MEVLİD KANDİLİ
RAMAZAN’DA SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?
Günlerin uzun olması ve yorucu iş hayatı nedeniyle Ramazan’da Oruç tutanlar “sahura kalkmadan” oruç tutulurmu sorusunu sormaya başladılar. Diyanet yaptığı açıklamada konuya açıklık getirdi: “Sahura kalkmamak ‘günah’ değil. Ama sahur’a kalkmak ve sahur yapmak çok büyük sevap” denildi. Sahur’da bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmanın iyi olacağı söyleniyor. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.”
İNSANLAR NEDEN ORUÇ TUTMALI?
Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayında oruç tutmak sadece aç kalmaktan ibaret bir ibadet mi? Orucun faydalarının ne olduğunu merak ettiniz mi?
Orucun birçok maddi ve manevi faydaları vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:
İnsan nefsinin aşırı isteklerine ve ihtiraslarına engel olur. Oruç tutanlar daha sabırlı ve metin olurlar.
Peygamberimiz: “Oruç sabrın yarısıdır.” buyurmuştur ve aynı zamanda: „Sabır imanın yarısıdır.” hadis-i şerifleriyle orucun, imanın dörtte biri olduğu sabit olmuştur.
Senenin diğer aylarında devamlı çalışan ve yorulan mide oruç aracılığıyla dinlenme imkanı bulur. Oruç, toplumun ahlâki hayatını değiştirir, iyiye ve güzele götürür.
Zenginler, oruç sayesinde fakir ve yoksulların durumunu daha iyi anlar. Böylece bireyler arasında yardımlaşma, acıma, şefkat ve merhamet duyguları gelişir.
Ilâhi bir emir olduğu için ramazanda kendisine helâl olan şeyleri yapmayan kimse haramlara hiç yaklaşmaz. Bunlardan başka orucun bir çok dini yararları vardır:
Hz. Ebu Hüreyre (radiyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-i Hakk’in bu husustaki sünneti şudur:) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çikar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur:
“Oruç bu kaideden hariçtir.
Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfaatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti.” “Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavustuğu zamanki sevincidir.
Oruçlunun ağzından çıkan koku (halüf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.”
3104 – Hz. Ayşe ve Hz. Hafsa (radiyallahu anhümâ) buyurdular ki: “Sadece şafaktan önce niyet edenlerin orucu muteberdir.”
“Bir kimse ramazanın faziletine inanarak ve mükafatini Allah’dan ummarak oruç tutarsa gecmiş günahları affolunur.”