Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Reşat Altın mı Hamit Altın mı? Fark Nedir

Reşat altın ve Hamit altın arasındaki farkı merak mı ediyorsunuz? İkisi de 22 ayar altın olmasına rağmen, değerleri ve özellikleri arasında bazı önemli farklılıklar var. Bu yazıda, Reşat altın ve Hamit altın arasındaki farkları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Reşat altın ve Hamit

Hamit Altın Hakkında
Ticari değeri yüksek olan altın ilk çağlarda para olarak kullanılmaktaydı. Sarı parlak rengi, kolayca şekil alabilmesi, bozulmadan uzun yıllar boyu kendini koruyabilen altın insanlığın ilk çağlarında mücevher ve süs eşyası olarak da kullanılmıştır. Değerini hiçbir zaman kaybetmeyen altın günümüzde dünya borsalarında işlem gören finansal bir varlık haline gelmiştir. Ülkemizde de yaygın yatırım araçlarından bir tanesidir. Özel günlerde hediyelik olarak tercih edilir.

Doğada nadir bulunan altının ayar ve türleri bulunur. Altının saflık derecesine ayar denir. Doğada yüzde 100 saf altın bulunmaz. Bu değere en yakın yüzde 99,99 saflıkta bulunur. 24 ayar altının saflık derecesidir. Ancak altın çok yumuşak bir metal olduğundan dolayı şeklini koruyabilmesi açısından içerisine bakır, gümüş, çinko eklenerek altın alaşımı elde edilir. Bu yüzden piyasada en çok 91.6 saflıkta 22 ayar altın, yüzde 75 saflığında 18 ayar altın, yüzde 58.5 saflığında 14 ayar altın ve yüzde 33.3 saflığında 8 ayar altın bulunur.

Altınların saflık derecesi dışında çeşitleri vardır. Bunlar arasında en çok bilinenler gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını, gremse altın, reşat altın ve hamit altındır. Hamit ve reşat altın birbirine benzetilir. Ancak hamit altının ön görünüşü olarak reşat altınla aynıdır fakat tuğralar ve basım tarihleri farklıdır. Antika değerine sahip olan hamit altın Osmanlı Sultanı İkinci Abdülhamit için basılan Osmanlı parasıdır. 22 ayar altından üretilen hamit altın yaklaşık 7.2 gram ağırlığındadır. Piyasa ikibuçukluk ve beşibiryerde olarak bulunur. İkibuçukluk hamit altın 18 gramdır ve 35 mm çapındadır. Beşibiryerde hamit altın ise 36 gram ağırlığında olup 45 mm çapındadır.

Altın fiyatlarındaki yaşanan değişiklikler hamit altının fiyatına da doğrudan etki eder. Dünya üzerindeki ekonomik gelişmeler, altın üretimi, merkez bankalarının aldığı kararlar altın fiyatlarını etkileyen faktörler arasında yer alır.

Reşat Altın

Sultan Beşinci Mehmet Reşat adına basılmış Osmanlı altınıdır. Piyasada bulmak bazen zordur bu sebeple Cumhuriyet altınından biraz daha değerlidir. Piyasada alım- satımı yapılarak cumhuriyet altını ile aynı işlemi görür. Yaklaşık 7,2 gram ve 22 ayardır. Günümzde ki şekli 1909 yılında İbrahim Ethem Ulagay tarafından yapılmıştır. Fakat piyasada orjinalini bulmak zordur. Ticari bir parça olarak kullanılmaktadır. Reşat altını alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Piyasada bu altınların orjinal olmayanları da bulunmaktadır. Reşat altın alırken güvenilir bir yerden alınmalı aynı zamanda reşat altına dair yazılı bir sertifika veya kart istenmelidir.

Hamit Altın
Sultan ikinci Abdulhamit adına basılan osmanlı dönemi parası ve ziynet eşyasıdır. Orjinalleri Reşat altını ile birlikte antik değere de haizdir. 2.5 ve beşliği de mevcuttur.

Reşat Altın

Reşat altın 7.20 gram değerinde olan 24 ayar bir üründür. Reşat altının adı, padişah Reşad’ın tahta çıkışının onuncu yılı anısına bastırılmış olan altın paradır. Günümüzün en sık Google aramalarından biri haline gelen Reşat altın kaç para anlık altın fiyatını sıklıkla kontrol eden yatırımcıların merak konusudur.

Reşat altını Bozdururken ne kadar zarar edilir? Kuyumcu anlık fiyat tablosunu incelediğinde Reşat altının alış fiyatını kontrol ederek size sattığı fiyattan 70-100 tl civarı altına alacaktır. Yani Reşat altın satarken oldukça az zarar ettirecektir.

Hamit Altın
Hamit altın her ay yatırım yapabileceğiniz bir altın türü olmamakla birlikte piyasada her kuyumcuda bile bulamayacağınız bir tür altındır.
Osmanlı Sultanı İkinci Abdülhamit için basılan Osmanlı parasıdır. Orijinal hamit altınları antika değerine sahiptir. Yaklaşık olarak 7.2 gram ağırlığındadır ve 22 ayardır ancak piyasada 2.5 ve 5’lik olarak bulunur. 2.5’luk Hamit Altın 18 gramdır ve 35 mm çapındadır. 5’lik Hamit Altın ise 36 gram ağırlığında olup 45 mm çapındadır.

Her ay bir gram altın alan yatırımcıysanız 3 yıl sonra bir hamit altınına sahip
olabilirsiniz. Hamit altın fiyatı ne kadar? Anlık hamit altın fiyatı nedir sorusunun cevabı için medya siteleri haber siteleri borsa uygulamaları gibi kanalları kullanabilirsiniz.

Reşat ve Hamit Altın: Yatırımcılar ve Koleksiyoncular için Hangisi Daha Uygun?

Reşat altın ve Hamit altın, Osmanlı döneminden kalma değerli altınlardır. Her ikisi de yatırım ve koleksiyon amaçlı tercih edilebilir. Fiyatları, gram ağırlıkları ve tarihi değerleri bakımından farklılık gösterir.

Hangisi Daha Uygun?

Yatırım amaçlı altın satın almak isteyenler için Reşat altın daha uygun olabilir. Reşat altın, Hamit altına göre daha yaygın olarak bulunur ve daha düşük fiyata satılır. Koleksiyon amaçlı altın satın almak isteyenler için ise Hamit altın daha cazip olabilir. Hamit altın, Reşat altına göre daha nadir bulunur ve daha yüksek tarihi değere sahiptir.

Karar Vermeden Önce:

Reşat altın veya Hamit altın satın almadan önce araştırmanızı yapmanız ve size en uygun olanı seçmeniz önemlidir. Altın fiyatları dalgalanabilir, bu nedenle satın almadan önce güncel fiyatları kontrol etmeniz önemlidir.