Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sardunya Adası

Sardunya Adası nerededir, Sardunya Adası

Sardunya Adası nerededir, Sardunya Adası iklimi, bitki örtüsü nedir, Sardunya Adası hakkında bilgi.

Batı Akdeniz’de, Akdeniz’in Sicilya Adası’ndan sonra ikinci büyük adaıdır. Yüzölçümü 25.000 km2, olan ada, civarındaki diğer bazı adalarla birlikte İtalyanın bir eyaletini teşkil eder (Compartimento).

Fransa’ya ait olan kuzeyindeki Korsika Adası’ndan 12 km. genişlikteki Boniqfacio boğazıyla ayrılır. Kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu 267 km. olup, nüfusu 2 milyon, başkenti ise Cagliari’dir.

Adanın % 90’a yakın kısmı dağlıktır. Kuzeydoğuca bulunan Monte Limbara (1318 m.) adalin en yüksek yeridir. Kuzeybatıdaki Montererru 1034 m., güneydeki Gennargentu Dağları üzerindeki Bruncu Spinta tepesi ise 1800 m’yi geçer. Adanın kuzeybatısı volkaniktir. Güneybatıda Cagiiari ile Oristano arasında 96 km. uzunluğundaki Campidano ovası adanın tek alçak yeridir.

Akdeniz iklim tipinin hüküm sürdüğü adada Akdeniz bitki topluluğu bulunur. Kestane ve meşe ağaçları orman örtüsünün başlıca türleridir. Başkent Cagliari’nin dışında diğer önemli şehirleri Sassari ve iğlesias’tır. Tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynağıdır, İtalya’da bulunan koyun ve keçilerin 1/4’ünden fazlası Sardunya Ada-sı’nda bulunur. Bu koyunlardan elde edilen peynirler İtalya, Fransa ve Kuzey Amerika’ya gönderilir. Ada, İtalya’nın çinko üretiminin % 80’ini, kurşun üretiminin ise % 93’ünü karşılar.

Sabit Oranlar Kanunu formülü nedir, Sabit
Sıradaki Haber Sabit Oranlar Kanunu Nedir?