Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Serap Nedir?

Serap nedir? Serap hakkında

Serap nedir? Serap hakkında detaylı bilgiler ve bilimsel açıklaması, Serap nasıl oluşur hakkında bilgi.

Atmosferdeki ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve çöllerde kolaylıkla gözlenen optik yanılma. Seraplar tam iç yansımaya örnektir. Uzaktaki bir cisme bakarken sanki bir su yüzeyinden yansıyormuş gibi cisimle birlikte ters görüntüsü görülür.

Serap olayı uzaktaki bir cisimden gelen ışık ışınları, soğuk hava arasından gözleyiciye doğru olarak gelir. Fakat bu cisimden çıkan başka bir ışık ışını da toprağa doğru gider ve farklı optik yoğunluklara sahip olan sıcak ve soğuk hava arasındaki ayrılık yüzeyi ile kesişirler. Bu yüzeye çarpan ışınlar, tekrar yukarıya yansıyarak gözleyiciye gelirler. Gözleyici uzaktaki cismin sadece kendisini doğru olarak görmekle kalmaz, sanki su dolu bir havuzda yansıyormuş gibi ters olarak görür.

Çölde serap olayının meydana gelmesi için en uygun şartlar, toprağın hemen üstünde bulunan sıcak bir hava tabakası ile onun yukarısında daha soğuk bir hava tabakası olduğu durumdur. Bu da gündüz vakti çok olur. Çünkü toprak gayet sıcak hale gelir. Uzakta bulunan nesnelerin özellikle günün en sıcak saatlerinde sanki orada bir su tabakası, gözlemci yaklaştıkça uzaklaşan bir göl varmış gibi ters bir görüntü verir. Bu olay çöllerde en çok rastlanan olaydır.

Serap olaylarına denizde daha çok rastlanır. Bunlar havada yüzen bir gemi veya uzak bir şehrin gökte parıldayan ışıkları şeklinde olabilir. Bu cins bir serabın meydana gelebilmesi için uygun şartlar yukarıdaki olayın tam tersidir. Denizin yüzeyi üzerinde bulunan kalın bir soğuk hava tabakası ile onun yukarısında sıcak bir hava tabakası bulunması lazımdır.

Arı sütü işçi anlar tarafından
Sıradaki Haber Arı Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir?