Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fizikte Sıcaklık Nedir?

Fizyolojik bir kavram olarak

Fizyolojik bir kavram olarak sıcaklık, Fizikte sıcaklık nedir? Molekül kaynaşmasının sonuçları, sıcaklık nasıl oluşur, hakkında bilgi.

Cisimleri sıcak, serin, ılık ve soğuk kavramlarından biriyle nitelendirmeye sıcaklık adı verilir. Sıcaklık bir cismin ısınma durumunu gösteren bir büyüklüktür. Cisimler birbirinden ısı alışverişinde bulunur. Biri sıcak, biri soğuk olan iki cisim sıcaklıkları ayrı seviyeye gelinceye kadar sıcaklık alışverişinde bulunur.

Sıcaklık ile ısı çoğu kez birbirlerine karıştırılır. Oysa iki kelime bilimsel olarak birbirinden çok farklıdır. Isı, cismin moleküllerindeki kinetik enerjiler toplamı, sıcaklık ise cismin moleküllerinin ortalama hızı ile orantılı bir sayıdır.

Sıcaklıklar termometre denilen aletlerle ölçülür. Sıcaklık ölçümleri geleneksel bir takım ölçeklere göre yapılır. Bu ölçeklerde suyun kaynama ve donma noktaları alınıp iki nokta arası bölümlenerek yapılan Reamur ve Celcius eşellerinde (ölçeklerinde) suyun donma noktası sıfır, Fah-renheit eşelinde ise 32°C’dir. Suyun kaynama noktaları ise Reamur’da 80°, Cel-cius’ta 100°, Fahrenheit’ta 212°’de gösterilmiştir. Bu iki nokta arası Reamur’da 80, Fahrenheit’ta 180, Celcius’da 100 eşit parçaya bölümlendirilerek derecelenmiştir.

Kelvin ölçeği (mutlak ölçek) ve Rankine ölçekleri ise mutlak sıfır denen sıfır noktası, termodinamik hesaplara dayanılarak bulunur. Mutlak sıfır denilen nokta moleküllerin hızının bulunmadığı ve cismin ve enerjisinin yok olduğu noktadır. Kelvin ölçeğini dereceleri salt derece veya Kelvin derecesi (°K) adını alır.

Gerçekçilik ne demektir? Gerçekçilik akımının
Sıradaki Haber Realizm (Gerçekçilik) Nedir?