Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Suyun Fiziksel Halleri

Bu haberin fotoğrafı yok

Suyun fiziksel halleri kaç tanedir, Su katı sıvı ve gaz, Suyun halleri hakkında bilgi.

Suyun katı, sıvı, buhar halinde olmak üzere diğer maddeler gibi üç fiziksel şekli vardır. Arı su; 76 cm. civa basıncında (1 atmosfer) 0°C’de donar, buz olur. 100°C’de kaynar, buhar (gaz) haline geçer. Su donarken, diğer maddelerin aksine, hacmi genişler. Bu yüzden buz, sudan hafiftir, su üzerinde yüzer (Buz dağları). Bilhassa donan nehir veya göllerde yürümek son derece tehlikelidir. Çünkü dışta görülen buz yüzen bir buz olabilir.

Alt kısmı su olduğundan batabilir. Donan suyun hacmi büyüdüğünden, kışın testiler, sürahiler suyun donmasıyla kırılır. Kayalar arasına giren sular dondukları zaman genişler, kayaları paramparça ederler. 0°C’de bir gram su 80 kalori vererek 0°C’de bir gram buz haline geçer. 0°C de 1 gram buz ise 0°C’de 1 gram su haline geçmek için 80 kalori ısı alır. 0°C’ye buzun ergime ve suyun donma noktası denir. 100°C’de suyun kaynama ve yoğunlaşma noktasıdır. Su 100°C’den düşük sıcaklıklarda da buharlaşır. Fakat bu buharlaşma oldukça yavaştır.

Derin olmayan bir tabak içerisindeki bir suyun bir süre sonra buharlaşıp kaybolduğunu görmüşüzdür. Şüphesiz su buharı havaya karışır. Bu yüzden atmosferde de su buharı vardır. İçerisinde çok soğuk su olan bir bardak, sıcak bir odaya getirilirse, bardağın dış tarafı buğulanır, su damlacıkları görülür. Çünkü havada bulunan su buharı soğuk yüzeye çarpınca yoğunlaşır. Kışın pencerelerin buğulanma sebebi de bu değil midir?

Suyun 0°C’de donması, 100°C’de kaynaması 76 cm. civa basıncındadır Su üzerine yapılan basınç artarsa su moleküllerinin dışarıya çıkması güçleşeceğinden, daha çok ısı enerjisi ister. Yani, su daha yüksek sıcaklıkta kaynar. Su, sıcaklığa, basınca, buharlaşma yüzeyine, havanın rüzgârlı ve nemli olup olmadığına göre az veya çok oranda sıvı halden buhar haline geçer.

AKSARAY Gelenek ve Görenekleri Anadolu
Sıradaki Haber İç anadolu bölgesinin örf ve adetleri ile gelenek ve görenekleri nelerdir hakkında bilgi