Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Almanya’nın Türkiye’deki vize reddi itiraz sürecini askıya alması

Almanya, Türkiye dahil 3

Almanya, Türkiye dahil 3 ülkede vize reddine itiraz sürecini askıya aldı

Bir süredir Schengen vizelerinde yaşanan sorunlar gündemden düşmüyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuya ilişkin Avrupa Komisyonu’ndan Haberturk.com’a yapılan açıklamada da sorunun Türkiye’ye özgü olmadığı yaşanan gecikmelerin pandemi sonrası başladığını altı çizilmişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından 7 Haziran’da yapılan yazılı açıklama göre ise, Almanya Çin, Fas ve Türkiye’de pilot bir uygulama başlatarak vize reddine itiraz sürecini askıya aldı.

Açıklamada, pandemiyle birlikte getirilen seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından vize başvurularında yaşanan artış dile getirildi ve belirli yerlerde vize başvurusunda bulunmak için uzun süre beklenildiğinin altı çizildi.

Bu sebeple Almanya Dışişleri Bakanlığı, vize başvurularındaki bekleme süresini kısaltmak, iş yükünü azaltmak için Çin, Fas ve Türkiye’de pilot bir uygulama başlatarak vize reddine itirazı 6 aylığına askıya aldığını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, BBC Türkçe’ye geçtiğimiz günlerde Türk vatandaşlarına Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin daha fazla Schengen vizesi verildiğini açıklamıştı. Ancak bu dönemde yapılan toplam vize başvuru sayısı ve ret oranlarıyla ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

BU NE ANLAMA GELİYOR?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, vize başvurularının daha önce olduğu gibi yine aynı yasal temelde değerlendirileceği ve gerekli şartları sağlayanlara vize verilmeye devam edeceği belirtildi.

İtiraz sürecinin askıya alındığı bu üç ülkede, vize reddinin nedenleri, başvuru sahibine, önceki döneme kıyasla, daha ayrıntılı açıklanacak.

1 Haziran 2023’ten önce vize talebi olumsuz sonuçlanmış ve karara itiraz etmek isteyenlerin itiraz hakkının sürdüğü belirtildi.

Almanya, Türkiye’deki vize reddi itiraz sürecini askıya aldı –

Almanya Dışişleri Bakanlığı; Türkiye, Çin ve Fas’ta vize retlerine itirazların değerlendirilmesinin askıya alındığını duyurdu.

Fotoğraf: AA

Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine vize başvurusu yapanlar bir süredir randevu almakta çok zorluk yaşadıkları ve ret oranlarının arttığı şikayetlerinde bulunuyordu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘itiraz’ kararının deneme amaçlı olduğu ve altı ay süreceği belirtildi.

Açıklamada ‘salgın sonrası seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla vize bölümlerinin çok ciddi bir başvuru yükü altına girdiği’ ve bunun bazı yerlerde vize randevuları için daha uzun süreler beklenmesine neden olduğu belirtildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Almanya, bu bekleme sürelerinin kısaltılması için üç ülkede pilot bir proje başlattıklarını duyurdu: “Vize başvurularını değerlendirecek ek kapasite yaratabilmek ve bekleme sürelerini kısaltabilmek amacıyla Çin, Fas ve Türkiye’de ret alan vize başvurularına itiraz süreci askıya alınmıştır”.

Altı ay sonunda sonuçların değerlendirileceği, ‘pilot projenin başarılı bulunması halinde’ buna başka vize bölümlerinin de dahil edilmesinin değerlendirileceği belirtildi.

Açıklamada itiraz sürecinin ‘gönüllü olarak tanınan bir hak arama yolu olduğu’ ve bu nedenle kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığına dikkat çekildi.

Uzlaşı sağlandı: Schengen vizelerinde dijital dönem başlıyor