Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü

6 Ekim Dünya Serebral


6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü ülkemizde de mesajlar, sözler ve çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Her yıl bu anlamlı günde, serebral palsili çocuklara dikkat çekmek amacıyla yeşil renkle simgeleştirilen etkinlikler yapılıyor. Aynı zamanda sosyal medyada da Serebral Palsi Günü mesajları ve sözleri ile farkındalık yaratılıyor. Peki, Serebral Palsi nedir, belirtileri nelerdir?

Cеrеbral Palsy; Doğum Öncеsi, Doğum Sırasında vе Doğum Sonrasında Mеydana Gеlеbilеn Bir Durumdur. Serebral Palsi (Beyin Felci), beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde meydana gelen bir anormallik sonucunda doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket, denge bozukluğunu kısaca kas kontrol yetersizliğini anlatan bir durumdur.

Serebral Palside, her çocuk farklı semptomlar gösterebilir. Serebral Palsili çocuklarda; kaslarda güçsüzlük, sertlik; yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklik gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ağır tip serebral palside ise günlük yaşam aktiviteleri sırasında çok ciddi güçlükler yaşanır.

Serebral Palsinin teşhis aşamasında bu durumu ilk fark edecek olan ailedir. Bebeğin normal gelişim dönemi ödevlerini yerine getirememesi, tiz şekilde ağlaması, üç aydan sonra da ellerini yumruk şeklinde tutması, gövde kasılmaları, emmemesi, iyi yutamaması gibi durumlar da mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

Uygun tedavi ile her Serebral Palsili çocuk kapasitesine göre mutlaka yeni beceriler kazanacaktır. Beyinde zedelenen hücrelerin yanında sağlam hücreler de vardır, uygun tedavi ile bu hücreler geliştirilerek çocuğun yeni beceriler kazanması sağlanabilir. Önemli olan erken tanı konması ve tedavinin sürdürülmesidir. Serebral Palside birçok problemle karşılaşıldığından çocuğu bir bütün olarak ele alan bir yaklaşımla farklı uzmanlık alanına sahip hekimlerden oluşan bir ekip tarafından tedavi yürütülmedir.

Etrafınızda çocuklarda olan herhangi bir yürüyüş bozukluğu, duruş bozukluğu, baş tutmada denge kaybı, ellerinde kollarında güçsüzlük, kasılma olan çocuklar görüp, bilip ve tanıyorsanız bu konuda erken tanı alması ve erken tedaviye başlanması için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve uzman doktorlardan tedavi almak çok önemlidir. İşte serepral palsi hakkında bilgiler…

6 EKİM SEREBRAL PALSİ FARKINDALIK GÜNÜ

6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü mesajları ve sözleri: Serebral Palsi nedir, belirtileri nelerdir
Dünya genelinde 17 milyon serebral palsi hastalığı taşıyan kişi olduğu biliniyor. Türkiye’de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konuluyor. Bu nedenle serebral palsi farkındalığının oluşturulması ayrıca önem taşıyor. Uzmanlar, serebral palsinin ilerleyici bir hastalık olmadığını söylüyor, ancak erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.Peki, serebral palsi nedir, nasıl anlaşılır? İşte, serebral palsi belirtileri ve 6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü ile ilgili mesajlar…

SEREBRAL PALSİ FARKINDALIK GÜNÜ MESAJLARI VE SÖZLERİ
Bugün 6 Ekim. Sende farkındalığa yeşil ışık yak!

6 Ekim Serebral Palsi Farkındalık Günü ile farkına varalım…

Dünya Serebral Palsi Günü için sen de bloğunun logosunu yeşil yap, destek ol!

Ne kadar güçlü olduğunuzu fark edin, ‘6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalik Günü’

“Dünya Cerebral Palsy Günü”nde yeşil giyinmeye ne dersin? Haydi sen de destek ol, birlikte aşalım…

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’nde farkında ol,umut ol!

Dünya Celebral Palsi Günü’nde farkındalık yaratalım daha da güçlenelim!

SEREBRAL PALSİ NEDİR?
Kas iskelet sistemi hastalığı olan serebral palsi (beyin felci), en sık rastlanan, buna karşın en az anlaşılan engellilik durumudur. Serebral palsi, hamilelikte, doğum esnasında veya yenidoğan döneminde beyinde bir hasara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ancak birçok durumda kesin neden bilinemiyor.

SEREBRAL PALSİ NASIL ANLAŞILIR?
Bebeğin bir yaşından önce ısrarla tek bir eli kullanması, 18 aylık olmasına rağmen hâlâ yürüyememesi, 24 aylık olmasına rağmen basit cümlelerle konuşamaması gibi belirtiler söz konusu ise hemen bir uzmana görünmelidir.

SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ NELERDİR

Serebral palsi ile doğan bebekler gözlendiğinde doğal hareketlerinde farklılık tespit edilebiliyor, dolayısıyla ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor. Bu bebeklerde kol ve bacak hareketleri ya çok sınırlı ya da kontrolsüz hareket ederek pelte gibi oluyor. Ayrıca, spastisite yani kaslardaki sertlik nedeniyle de istedikleri hareketleri istediği şekilde yapamayarak sınırlandığı gözleniyor.

Bebeğin gelişimi sırasındaki kilometre taşları olarak kabul edilebilecek baş ve gövde kontrolü, oturma gibi hareketlerindeki gecikmeler ise ailelerin dikkat etmesi gereken ilk sinyaller. Bebek ilk üç ayın sonunda başını kontrol edebilmeli. Ayrıca 7-8 aylık olduğunda da desteksiz oturabilmeli. Çocuklarının bu doğal seyirde olmadığını düşünen ebeveynler vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalı.

Ünlü düşünürlerin sözleri, Ünlü filozofların
Sıradaki Haber Ünlü düşünürlerin sözleri, Ünlü filozofların sözleri