Açık uçlu sual türü basitçe evet ya da hayır olarak cevaplanamayan, şıkları bulunmayan klasik, yazılı sual tipidir. Açık uçlu soruda suali cevaplayanın duygu ve düşüncelerine (çözümleme, bireşim, değerlendirme kabiliyetleri) ulaşılmak istenir. Açık uçlu sorular çoğu zaman öğretmenler tarafınca klasik sınavların nihayet sorusu olarak sorulur. Çeşitli çoktan seçmeli testlerde de nihayet sorular açık uçlu olarak yapılabilir. bkz.
Açık Uçlu Sual sisteminin esas eksileri: cevaplamanın oldukça vakit alması ve öğrencinin aşırı detaya girmesidir.
Açık uçlu sorular kaynak kişilere bir sınır getirmeden yanıt verme imkanı sağlar. Çoğu zaman data ve sondaj soruları açık uçlu olarak anlatım edilirler. Açık uçlu-özgür cevaplar yazılı olarak ya da görüşmeye tepki olarak verilebilir. Açık uçlu sorular kaynak kişilere kendisinin cevaplarını yazma imkanı verir. Kaynak kişileri kapalı uçlu sorulara nazaran daha oldukça güdüler. Açık uçlu soruların cevaplarının kodlamaları güçtür, arasıra de olanaksız olabilir, bundan dolayı bağlantılı olarak maliyeti artabilir (Balcı,1997,174)
Açık Uçlu Sual Örnekleri
“Bu ürünün beğendiğiniz özellikleri nedir ?”
1 Kullanışlılık
2 Etkili olması
3 Başka (Emareniz) …………………….
98 Fikri yok
99 Hiçbir hususi durumunu beğenmiyorum
İnsanoğlu elektrik üretiminde hangi yöntemi tercih etmelidir ? Niçin ?
Yukarıdaki sual açık uçlu bir sorudur. Elektrik üretiminin bir oldukça yolu ve yöntemi vardır, (Termik santraller, Hidroelektrik santralleri, Nükleer santraller, Yel santralleri, Voltaik paneller, Doğalgaz santralleri, Jeotermik santraller, Güneş Enerjisi) Talebe bunlardan bir kısmını nedensellik bağları içinde açıklayarak cevaplarsa yüksek puan alabilir.
Misal Açık Uçlu Matematik Sorusu: Merve pazardan 6 limon alacaktır. 1 Satıcı 2 limonu 75 kuruşa, başka satıcı ise 4 limonu 1 tl’ye satmaktadır. Merve hangi satıcıdan 6 limon alırsa daha mantıklı davranmış olur ? Niçin ?
Misal Açık Uçlu Toplumsal Bilgiler Sorusu: Akut, Türk Kızılayı ve Sivil Müdafa Örgütünün ortak amaçları nedir ?
TÜRKÇE DERSİ AÇIK UÇLU SORU ÖRNEĞİ (KÜBRA SARIYÜCE)
Kitaplar yaşam boyu yanı başımda, elimin altındadır. Yaşlılığımda ve yalnızlığımda avuturlar beni. Sıkıntılı bir avareliğin baskısından kurtarmış olur, hoşlanmadığım kişilerin havasından dilediğim vakit ayırırlar beni. Çok ağır basmadıkları, gücümü aşmadıkları vakit acılarımı törpülerler. Rahatımı kaçıran bir saplantıyı başımdan atmak için kitaplara başvurmaktan iyisi yoktur, derhal beni kendilerine çeker, içimdekinden uzaklaştırırlar…
MONTAİGNE
Bölüme bakılırsa, kitaplar yazar için ne deyiş etmektedir? Kendinize ilişkin bir kaç tümce ile açıklayınız.
CEVAP ANAHTARI
Kitaplar, yazar için vazgeçilmezdir; hayatta daima onlara gereksinim duymuştur ve hep duyacaktır. ( 10 puan)
Kitaplar, yazar için gerçek bir arkadaş gibidir; yazar içini onlara açar, yalnız kalmış olduğu zamanlarda onlar hep yazarın yanındadır ( 9 puan)
Kitaplar, yazar için gerçek dünyadan bir kaçıştır.Acılarını unutmak ya da rahatlamak için kitaplar en iyi yol, vasıtadır. ( 9 puan)
Yazarın kendisine en yakın bulmuş olduğu şey kitaptır. Ara sıra kendisinin dahil aleminden dahi uzaklaşıp onların yaşamına girer. (8 puan)
Kitaplar, yazarın boş vakitlerini güzel ve verimli geçmesine destek olan araçlardır.
(7 puan)
YANLIŞ CEVAPLAR
Yazar kitap okumakta zorlanmakta, zaman ayıramamaktadır.
Yazar, yalnız sıkıntılı dönemlerinde ve yalnız olduğu zamanlarda kitap öğrenim görmektedir.
Yazar, sıkıntılı bir avareliğin baskısından kurtulmak, hoşlanmadığı kişilerin havasından dilediği vakit ayrılmak için kitap öğrenim görmektedir.
Yaşlılar ve yalnızlar avunmak için kitap okur.
Bu sual tipini bilmeyenler için açık uçlu soruların kati bir yanıtı olmadığını söyleyebiliriz. Bu sual türü kişisel fikir ve görüşlerin açığa çıkarılmasına yöneliktir.
Misal Açık Uçlu Sual: İnsanoğlu elektrik üretiminde hangi yöntemi tercih etmelidir ? Niçin ?
Yukarıdaki sual açık uçlu bir sorudur. Elektrik üretiminin bir oldukça yolu ve yöntemi vardır, (Termik santraller, Hidroelektrik santralleri, Nükleer santraller, Yel santralleri, Voltaik paneller, Doğalgaz santralleri, Jeotermik santraller, Güneş Enerjisi) Talebe bunlardan bir kısmını nedensellik bağları içinde açıklayarak cevaplarsa yüksek puan alabilir.
Sistemde sual cevaplarını “Data Analizi Teknolojileri” (KAT) isminde bir program değerlendirecek. Bu program klasik sınavlarda lisan bilgisi, sözcük kullanımı ve hatta eleştirel nitelik kriterlerinde ölçüm yapabiliyor.
Açık Uçlu Sual sisteminin eksileri bulunmaktadır. Bunlardan en mühimleri soruları cevaplamanın çok vakit alacak olması ve öğrenciyi çok detaya itmesi. Oldukça yönlü bir sual sorulduğunda talebe nerede duracağını bilmeyebilir. Bu yüzden ÖSYM imtahan içinde tamamen açık uçlu sistem değil de nihayet bir kaç suali açık uçlu sorabilir. Türkiye genelinde eğitimciler benzer nedenlerden bu sistemin doğru muntazam uygulanamayacağı görüşünde. Gribilge.com olarak bu görüşlere katılıyoruz, açık uçlu klasik imtahan türü öğretim basamaklarındaki sınavlarında çözümleme bireşim ve değerlendirme basamaklarını oldukça iyi bir halde ölçebilir sadece binlerce öğrencinin girmiş olduğu büyük sınavlarda bu sistem tıkanabilir.
ÖSYM bu klasik imtahan türüyle eleştirel düşünceye ulaşmaktan ziyade merkezi sınavlardaki kopya iddialarının önüne geçmek istiyor.
Açık uçlu sual sisteminin evvel yabancı lisan sınavlarında uygulanması umut ediliyor.