Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ağız ve dişeti yaralarından kurtulun

Diş eti yaraları neden olur? Ağız ve diş etlerinde meydana

Diş eti yaraları neden olur?
Ağız ve diş etlerinde meydana gelen yaralanmaların en büyük sebepleri olarak diş eti iltihaplanmaları ve diş sebepleri olarak bilinmektedir. Eğer dikkate alınmayıp zamanında müdahale edilmezse, sorun iyice büyüyerek çene kemiği problemlerine varana kadar sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Ağız sağlığı her ne kadar çok fazla önem verilen bir durum olmasa da(özellikle Türk toplumunda) aslında ağız ve diş eti hastalıkları dolaylı olarak vücuttaki çoğu organın sağlığını etkileyebilmektedir. Eklem enfeksiyonları, böbrek hastalıkları ve kalp hastalıklarının bir kısmı ağız ve dişlerdeki hastalıklardan sebep oluşabilmektedir.

Bu tip problemlerin oluşmasına başlıca sebepler olarak; ağıza uygulaması kalitesiz olarak yapılmış diş protezleri, zamanı dolan dolgular, diş kırılmaları, ağız içini ısırma alışkanlığı, stres faktörleri, vücuttaki vitamin eksiklikleri, midede bulunan “helikobakter pilori” isimli mikrop, sigara kullanımı veya sigarayı bırakma aşaması, hormonal dengesizlikler, çölyak hastalığı, vücut bağışıklığının problemli olması ve diş çürükleri gösterilebilmektedir.

Diş eti yarası kaç günde geçer?
Bahsi geçen yaralanmalar ağızın iç kısmında; diş etlerinde, damak bölgesinde ve dudakların iç kısımlarında meydana gelebilmektedir. Diş eti yaraları için genel olarak 1 hafta 10 gün içerisinde geçer bilgisi doğrulansa da tekrardan bu yaraların oluşmayacağının bir garantisi verilememektedir. Bu duruma sebep olarak da tetikleyici unsurların her kişinin hayatında değişiklik gösterebileceği gösterilmektedir. Yani; bir kişinin beslendiği yiyeceklere, kullandığı diş fırçasına veya diş macununa göstereceği reaksiyonlar farklı olmaktadır.

Diş eti yaralarına ne iyi gelir?
Diş eti yarası nasıl geçer diye araştırıldığında, karşımıza şu tip doğal çözümler çıkmaktadır;

Papatya : Çayının veya yağının organik olarak kullanılması, ağızdaki ve diş etindeki sorunlara çözüm niteliği taşımaktadır. Ağız temizleme suyu veya gargara şeklinde kullanılan papatya içerikli ürünler; içerik olarak antiseptik özellik taşımakta ve bahsi geçen bölgelerdeki iltihaplanmaları yok edebilmektedirler. Bu içeriklere örnek olacak bir tarif verilirse; çeyrek litrelik kaynar suyun içerisine 3 çay kaşığı kurutulmuş papatya eklendikten sonra, 10 dakika boyunca demlenmeye bırakılması ve ardından süzülen malzemenin yemeklerden sonra ağzı çalkalamak için kullanılması önerilmektedir.
Ayva : Doğal bir ürün olarak kullanılabilen ayva; kompostosu yapılarak ve meyve halinde tüketilerek söz konusu yaraları iyileştirebilmektedir.
Zeytin yaprağı : Zeytinin kendisinin değil de yaprağının ağızla ilgili yaralara etkisi bulunmaktadır. Çiğ bir şekilde çiğnenen bu yapraklar, yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
agiz-ve-dis-eti-rahatsizliklari

Karadut şurubu : Sağlıklı bir yaşam için de sık sık önerilen karadut şurubu tüketimi, ağız ve diş eti yaraları üzerinde olumlu etkiler bırakmaktadır. Düzenli aralıklarla tüketilen bu şurup, bir de ağızda gargara yapılırsa çok çabuk iyileşme sağlanabilmektedir.
Tuz ve su karışımı : Bir çay bardağı miktarındaki ılık suyun içerisine yarım tatlı kaşığı miktarındaki kaya tuzu eklenerek gün içerisinde üçer kez gargara yapılırsa ağız ve diş etindeki yaralarda çok çabuk iyileşme sağlanabilmektedir. Biraz can yakıcı bir işlem olsa da, etkili çözüm için bu formül de önerilen çözümler arasındadır. Ancak özellikle dikkat edilmesi gereken nokta; böbrek hastalarının ve hipertansiyon hastalarının bu uygulamadan uzak durmalarıdır. Bu tip hastalıkları olan kişilerin uygulamayı gargara şeklinde değil de hazırladıkları suyu bir pamuğa dökerek sorunlu bölgeye sürmeleri gerekmektedir.
Meyan kökü : Bu ürünü kullanırken dikkat edilmesi gereken tek nokta tüketildiği günlerde 1 bardak sınırının geçilmemesi ve tedavi sürecinde her gün değil ara vererek kullanılması gerekliliğidir.
Adaçayı : Tarife göre bir bardak miktarındaki kaynamış haldeki suyun içerisine bir çay kaşığı miktarında kaya tuzu ve iki tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş adaçayının eklenmesi ve on dakika boyunca demlenmeye bırakılması gerekmektedir. Hazır olduktan sonra dişlerinizi fırçalamanızın ardından bu suyla da son bir gargara yapmanız yeterli olacaktır.
Diş eti çekilmesine sirke iyi gelir mi?
Sirke ile ağız çalkalamak, ağız ve diş eti problemleri için hem doğal hem de etkili çözümlerin başında gelmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ana husus, bu ürünü olması gereken miktarda ve sıklıkla kullanmaya özen göstermektir. Çünkü asidik özellikler gösteren sirkeler, yanlış kullanım sonucu diş minelerine ve mideye zarar verebilmektedir.

Fakat doğru ve düzenli kullanım sayesinde sirkeler diş etlerinde bulunan bakteri miktarını azaltarak sorunların bir önce çözülmesine yardımcı olmakta; dişlerde yer alan sarımtrak lekelenmeleri yok ederek dişlerin daha beyaz olmasını sağlamakta ve daha da önemlisi kötü nefes kokusunu yok etmektedir.

Diş eti çekilmeleri için kullanılacak sirke tarifine göre; büyük boylardaki bir su bardağının içerisine su ve bir çay kaşığı miktarında elma sirkesi koyulduktan sonra, güzelce karıştırılarak bir yudum ağza alınmalı ve on saniye boyunca ağzın içerisinde iyice çalkalanmalıdır. Gün boyunca beş kez yaptığınız bu uygulama kısa süre içerisinde diş eti problemlerinizi ortadan kaldıracaktır.

Üzüm sirkesinin dişlere faydaları nelerdir?
Elma sirkesi kadar üzüm sirkesi de antibakteriyel etkisi sebebiyle ağızdaki yaralar ve diş eti sorunları için temel çözüm faktörlerindendir. Üzüm sirkesinin olması gereken faydalarından yararlanabilmek için, dişler düzgünce fırçalandıktan sonra ağızda gargara niyetine kullanılabilmesi mümkün olmaktadır.

Aşk dolu sözler burada! Kalbine dokun, en güzel sevgi mesajını
Sıradaki Haber Acı acıyla iyileşir aşk ise daha büyük bir aşkla aşk sözleri