Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ahilik Nedir? Ahilik Hakkında Detaylı Bilgi

Ahilik nedir?Ahilik ne zaman kurulmuştur? Ahiliği kim yaymıştır? Ahilik öğretisinin

Ahilik nedir?Ahilik ne zaman kurulmuştur? Ahiliği kim yaymıştır? Ahilik öğretisinin temel ilkeleri nelerdir? Ahilik öğretisini Türkiye’de kim uygulamaktadır? Ahilik örğtesi ile yapılmak istenen nedir?
Osmanlı devletinin kuruluşunda büyük hizmetler gören on üçüncü yüzyılda Anadolu’da yaşayan Türklerin esnaf ve sanatkarlar birliği çalışma esas ve usuller ini teşkil eden sosyo ekonomik bir Türk kurumu ahiler Osmanlı insanlığın yetişmesi ve terbiyesinde de etkili olmuşlardır.
11 yüzyılın ikinci yarısından itibaren Anadolu’ya girmeye başlayan müslüman Türkler Türkistan’da ticaret ve sanayi merkezlerinde yaygın olan güzel ahlak ilkelerinden beraberlerinde getirdiler müslüman kardeşinin yardımına koşmak onun hatalarını kusurlarını affedip husumet ve düşmanlık ve onay yaklaşmamak kendisinin başkalarından üstün görmek böbürlenmemek şükretmek aza kanaat getirmek bu güzel ahlak kurallarının başlarında gelmekteydi.
1171 – 1262 yılları arasında yaşamış olan Ahi Evren horasan ve Maveraünnehir’de iken Fahreddin Razi Ahmet Yesevi ve Şihabüddin Sühreverdi gibi alimlerden ders almış ardından Anadolu’ya gelerek Kayseri’ye yerleşmiş ve tebliğ vazifesini başlamıştır özellikle Türkistan’dan gelen esnaf teşekküllerini aynı çatı altında toplayıp teşkilatlandırdı aralarında islam ahlakını dayalı bir birlik ve kardeşlik kurdu böylece ahilik teşkilatı ortaya çıktı Anadolu’da 600 yıl boyunca varlık gösteren ahilik teşkilatı sultan üçüncü Ahmet döneminde dek sürdü ahilik teşkilatında ki mertebeler ise şöyleydi:
teşkilata yeni giren yiğitler
ahi bölükleri
halife
Şeyh
Şeyh-ül Meşayıh

2023 yılında “Herkes İçin Lüks” sloganıyla kurulan Hamburg merkezli moda
Sıradaki Haber Iluxi Moda Markası 14 Ayda İflas Etti: “Herkes İçin Lüks” Sloganı Başarısız Oldu