Akdeniz iklimi ismini Akdeniz’den almaktadır. Bu sebepten dolayı bu iklimin hüküm sürdüğü yerlerin neredeyse tamamına yakını Akdeniz ülkeleridir. Akdeniz’in çevresinde bulunan yerler Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerdir. İster Akdeniz’in kuzeyi olsun, İster Akdeniz’in güneyi olsun, İster doğusu veya batısı olsun hiç fark etmeden Akdeniz’in çevresinde bütün kıyılarda aşağıda ayrıntısı vereceğimiz üzere iki ülke haricindeki neredeyse bütün ülkelerde Akdeniz iklimi görülmektedir. Hatta bu iki ülkede de Akdeniz ikliminin etkilerini görebilmek mümkündür.
Ülkemizde, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden bir tanesi olması sebebiyle özellikle güney kıyılarımızın tamamında Akdeniz iklimi görülmektedir. Bu nedenden dolayı Akdeniz kıyılarında yaşayan vatandaşlarımızın tamamı Akdeniz iklimine aşina olup neredeyse bütün özelliklerini bilmektedirler.
Akdeniz bölgesinin özelliklerini kısa kısa verelim.
Akdeniz bölgesinin özellikleri nelerdir?
Yıllık sıcaklık farkı çok fazla değildir. En sıcak ay ortalaması ile en soğuk ay ortalaması arasındaki sıcaklık farkı yaklaşık olarak 17-18 derece civarındadır.
En sıcak ayın sıcaklık ortalaması yaklaşık olarak 27 derece iken en soğuk ayın sıcaklık ortalaması 9 derece civarındadır.
Akdeniz ikliminin yıllık yağış ortalaması 600 mm ile 1000 mm arasında değişiklik göstermektedir.
Yağış rejimi genel olarak düzensizdir. Ve bu görülen yağışlarda genel itibarıyla cephe yağışlarıdır. Zaten Cephe yağışları Özellikle Akdeniz iklimi ile özdeşleşmiş olan yağışlardan bir tanesidir.
Akdeniz ikliminde yağışın en çok görüldüğü mevsim kış mevsimidir. Yağışın en az olduğu mevsim ise yaz mevsimidir.
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde sıcaklık değerleri 0 derecenin altına düşmediğinden veya düşse bile çok nadir olarak düştüğünden dolayı bu iklimin görüldüğü yerlerde kar yağışı çok nadiren görülür. Yine sıcaklık değerlerinin 0 altına çok zor düşmesinden dolayı don olayı da çok az görülür veya bazı dönemlerde hiç görülmez.
Akdeniz iklimine has olan ağaç türleri hangileridir?
Bilindiği üzere Akdeniz ikliminin bitki örtüsü “Maki” dir. Maki bitkisinin en önemli özelliği kurak geçen yaz mevsimine oldukça dayanıklı olmasıdır. Makiler bodur ağaçlardır.
Akdeniz ikliminin diğer önemli bitki örtüsü ise Kızılçam ağaçlarıdır. Kızılçam ağaçları özellikle 1000 metreden sonra sık görülmeye başlanır. Çünkü aşağılarda maki bitki örtüsü hüküm sürmektedir.
Maki tabir edilen ağaçlar hangileridir?
Genel olarak maki olarak tabir edilen bodur ağaçlar kayıtlarda defne, zakkum, keçiboynuzu, kocayemiş ve zeytin ağaçları olarak geçmektedir.
Akdeniz iklimi nerelerde ve hangi ülkelerde görülmektedir?
Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden Mısır ile Libya haricindeki neredeyse tüm ülkelerde görülmektedir. Bu iki ülkede ise Çöl iklimi Akdeniz ikliminin görülmesini engellemektedir. Ve Akdeniz ikliminin hüküm sürmesine izin vermemektedir.
Avustralya ülkesinin bir bölümünde,
Amerika kıtasında Şili ülkesinin orta kısımlarında ve Amerika Birleşik Devletlerindeki Kaliforniya eyaletinin bazı kısımlarında.
Güney Afrika ülkesinin bir bölümünde görülmektedir.
Ülkemizde nerelerde Akdeniz iklimi görülmektedir?
Akdeniz ikliminin görüldüğü en büyük kesim Akdeniz’e bölgemizin Akdeniz’e bakan kıyı kesimleridir. Bunun haricinde Ege bölgesinin özellikle güney kısımları ve bazı batı kısımları yine Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerdir. Bunlar haricinde Marmara bölgesinin güneye bakan bazı kısımları ile Trakya bölümünün Ege bölgesine bakan bazı yerlerinde Akdeniz iklimi özelliklerine rastlanılmaktadır.
Akdeniz iklimine özgü tarım ürünleri hangileridir?
Akdeniz iklimine özgü tarım ürünleri dendiği zaman akla gelen ilk ürünler bizimde yakından tanımış olduğumuz şu üç tarım ürünü gelmektedir.
Turunçgiller (Akdeniz iklimi ile özdeşleşmiş olan tarım ürünleridir)
Muz
Zeytin’dir.
Bu üç ürün haricinde yine Pamuk, Susam, Anason, Yer fıstığı, Soya, İncir ve Üzüm gibi tarım ürünleri Akdeniz iklimine uyum sağlamış ve bu iklime özgü ürünlerdendir.
Yararlanılan kaynaklar:
mgm.gov.tr (Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi web sitesi)
wikipedia.org