Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Akrilik nedir, nerelerde kullanılır

Akroliğin oksitlenmesi sonucu ortaya

Akroliğin oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan, keskin kokulu renksiz bir tür asittir. Akrilik asitlerin ısıya, ışığa ve de metallere maruz bırakılması sonucu ortaya çıkan polimerlerin genel adına akrilik denmektedir. Kısaca Akrilik, akrilik asit polimerlerinin hepsini kapsayan genel bir isimdir. Modern endüstride pek çok alanda kullanılan Akrilik’in kimyasal formülü; CH2=CH COOH’dir.

Genel olarak levha, boya, orlon, elyaf, iplik, cam ve pleksiglas gibi malzemelerin üretiminde kullanılmaktadır. Akrilik bileşenlerinin kimyasal senteziyle elde edilen plastik ve reçine gibi maddelerin elde edilmesinde kullanılan Akrilik, kimyasal sentez neticesinde çeşitli yağ türlerinin elde edilmesinde de kullanılır. Bu şekilde elde edilen akrilik maddelerin esnek, saydam, mat, sert ve yumuşak bir yapısı olmaktadır. Sıvı şeklinde de üretilebilen akrilik, optik malzemeler, dokuma elyafı, yapıştırıcılar, mücevherler, yapı malzemeleri ve kaplama malzemeleri gibi ürünlerin üretiminde de kullanılmaktadır.

Modern endüstride oldukça geniş bir alanda hammadde olarak kullanılan Akrilik, pek çok ürünün ve bileşiğin üretilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni de Akriliğin kimyasal özellikleri ve düşük maliyetidir. Propenik asit olarak da adlandırılan akrilik asit organik bir yapıda olup, nitel katalizör ile karbon monoksit ve asetilen kullanılarak elde edilir. Bunun dışında akrilik asidi üretiminde bazı bileşiklerin hidroliz edilmesi yolu da kullanılır. Akrilik, polimer yapıda hijyenik bir madde olduğundan, temizlik endüstrisinde çok kullanılan bir madde olmuştur. Banyo, ev ve mutfak endüstrisinde sıkça kullanılan akrilik, laboratuar, ecza ve gıda depoları için de elverişlidir.

Boya endüstrisinde de önemli bir madde olan akrilik, öncelikli olarak su bazlı boya imalatında boyaya bazı özellikler kazandırdığı için kullanılan bir hammaddedir. Boyaya çok hızlı kuruma ve boya maddelerinin birbirine yapışmasını kolaylaştırma gibi özellikler katmaktadır. Akrilik esaslı boyalar oldukça yüksek performanslı boyalardır. Özellikle dış etkenlere karşı dayanıklılık gösterdiği ve sürüldüğü yerde yüksek tutunma gücü sağladığı için, dış cephelerin boyanmasında akrilik esaslı boyalar tercih edilmektedir. Yüksek ışığa dayanıklı olan akrilik maddesi, dış cephelerdeki boyanın uzun yıllar bozulmadan kalmasını sağlamaktadır.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları