Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AKVARYUMLARDA BALIK ÜRETİMİ

Balık üretmen gerçekten zevklidir. Hem akvaryumunuzdaki tür devamlılığı sağlanır hemde tecrübe
Gloal Bilgiler

Balık üretmen gerçekten zevklidir. Hem akvaryumunuzdaki tür devamlılığı sağlanır hemde tecrübe kazandırır. Balık üretirken sağlıklı nesiller amaçlanmalıdır. Bü yüzden de akvaryuma sağlıklı balıklar seçilmelidir.

Sağlıklı balık nasıl seçilir?
1) Petshopçuda balık seçerken alacağınız balığın renkleri canlı olmalıdır.
2) Alacağınız balık hareket halinde ve aktif olmalıdır.
3) Alacağınız balığın bulunduğu akvaryumda ölü yada ölmekte olan balık olmamalıdır.
Gelelim balık üretimine balıklar yumurtlayarak yada canlı doğuran dediğimiz balıkların küçük yavruları yumurtasız olarak üretmesiyle gerçekleşir.
Canlı doğuran balıkların üretimi çok kolaydır. Hızlı ürerler.
Bu balıkları beslemek kolaydır ve çok çeşitli renklerde ve şirin görünüştedirler.
1) Canlı doğuran üretimi
Canlı doğuranlar: Lepistes, Plati, Molly, Velifera, Kılıçkuyruk vb türlerdir.
Lepisteslerin hamile olduğunu karnının arka kısmının siyah olması ve şişkin olması ile anlaşılır.
Bu durumda dişi lepistes başka bir akvaryuma alınır ve akvaryumun dibine iyice bitki rafya döşenir. Balık doğurduğunda yavrular bitki ve rafya arasında saklanır.
Daha sonra dişi balık ana akvaryuma alınır yavrular büyültülür.
Yavrulara çok inceltilmiş balık yemi verilebilir. Kaliteli yem tercih ederseniz daha iyi olur.
2) Ağızda kuluçka yapanlar
Bu guruba ağırlıklı olarak Malawi Gölü cichlidleri, Tanganika gurubu cichlidleri ve Victoria gölü cichlidleri dahildir. Çok nadir olarak diğer türlerden de Arowana gibi ağızda kuluçka yapanlar vardır. Malawi cichlidleri üretimi en basit olan türlerden biridir. Genellikle erkekler dişilerden daha gösterişli daha canlı renkli daha büyük olup anal ve sırt yüzgeçleri dişilere göre daha uzun ve sivridir. Dişi erkek oranı olarak 1 erkek 4-5 dişi tavsiye ederim. Üreme döneminde balıklarda yumurta tüpçükleri çıkacaktır. Bu dönemde balıkların üreyeceğini anlayabilirsiniz. Hazır olan dişi erkeğin çağırdığı bölgesine gider ve burada çiftleşme dansı yaparlar. Dişi yumurtalarını dökerken erkek bir taraftan dölleme yapar ve diğer yaklaşan balıkları oradan kovalar. Dişi döllenmiş balıkları ağzında toplar ve kuluçka dönemi başlar. Kuluçka dönemi bu balıklarda 20-25 gündür. Seri üretimde dişi balığın fazla hırpalanmaması ve daha fazla yavru alımı için erken kusturma ve anne ağzı dışında
kuluçkalama yapılır. Bu süre 8-10 günden önce olmamalıdır. Balık ağzında sürekli olarak yavrularını azaltıyorsa veya yavruları her seferde yutuyor/tükürüyorsa 4. günden sonra kusturulmalıdır. Ne kadar erken kusturursanız yumurtaların mantarlaşma olasılıkları o kadar yüksek olacaktır. Tanganika ağızda kuluçka yapan cichlidlerindede aynı durum geçerlidir. Yeni doğan yavrulara karınlarındaki yumurta sarısı yok olduğunda tercihen artemia verilmesi yerinde olacaktır. Fakat, toz haline getirilmiş yemlerdende kullanabilirsiniz. Balıklarınız ortalama ayda 1-1,5 cm arasında büyümelidir.
3) Yumurta Dizenler

Global Bilgiler

Bu grup balıklarına genelde Amerika kıtasında yaşayan cichlid türleri girer. Tanganika türlerindede bu tür üreyen balıklar oldukça fazladırlar. Yumurta dizen balıklarda eş tutma olayı vardır. Aynı akvaryumda bulunan bir dişi bir erkekle eş tutup bir alanı sahiplenirler. Bu bölgede yumurtalarını döküp koruyacakları bir kovuk, taş, düz yüzey bulurlar ve yüzeyi temizleyip yumurtlamay
a uygun hale getirirler. Dişi bu bölgeye yumurtalarını döküp yapıştırır erkekse arkasından gelip yumurtayı döller. Bu durum 1 saat kadar sürebilir. Yumurtalar döllendikten sonra anne ve baba için son derece yorucu bir yumurta koruması başlayacaktır. Bu alana her yaklaşan canlıyı bertaraf etmek için ellerinden geleni yaparlar. Yumurtalar 3 gün sonra çatlamaya başlar bu arada anne ve baba yumurtalar arasında mantarlaşanları temizler çatlayan yumurtalardan düşen yavruları tutup bütün yavruları bir araya getirmeye çabalarlar. Yavrular anne babaları tarafından büyüyene kadar bakılabilir fakat. Yumurtlamak için tekrar kızışan çift yavruları yiyebilirler. Bu yüzden ya yavrular ayrılmalı yada. Yavruların anne tarafından 2 haftalığa kadar büyütülmesi gerekir. Yavrulara mutlaka ilk doğduklarında artemia veya infusaria verilmesi gerekmektedir. Yoz yemler ilerleyen zamanlarda verilmelidir. Bu tür yavrular doğduklarında çok ufak olduklarından suları çok temiz tutulup hastalıklara yakalanmamalarına dikkat edilmelidir.
4)Yumurta dökenler
Global Bilgiler

Characins gurubu balıklardır. Genellikle yavrulatılması ve yavruların büyütülmesi zaman ister. Piranha türleri, tetra türleri, sazansıgiller bu gruba girer.

Anne yumurtalarını bitki yapraklarının altına yada kütük altına dökerken erkekte bu arada döller ve yumurtalar sahipsiz kalır. Bu bölümde farklı olarak Piranha türleri yumurtalarına sahip çıkıp korurlar. Dökülen yumurtalar birkaç güne açılır ilk yem olarak infuseria verilmesi en iyisidir.
E) Yeni Başlayanlar için Balık tavsiyeleri
Lepistes:

Global Bilgiler

Canlı doğuran balıklara (yumurtaların anne karnında döllendiği ve yavruların yumurtadan annenin karnında çıktığı tür) dahil olan lepistesler, belki de en ünlü akvaryum balığıdır. Erkeklerinin kuyrukları gösterişli renkler ve desenlerle kaplıdır. Tıpkı tavus uşlarında olduğu gibi dişileri az renkli ve gösterişsizdir. Gruplar halinde dolaşırlar, bitkilerin arasında gezmeyi severler.
Tetra:

Global Bilgiler

Bu balıklar devamlı sürü halinde gezerler. Yerlerinde durmaz, devamlı hareket ederler. Kalabalık bir grup halinde satın alınması yerinde olur.
Plati:

Global Bilgiler

Küçük, sevimli ve canlı renkli balıklardır. Diğer balıklarla rahat rahat geçinirler. Çiftli gruplar halinde dolaşmayı severler. Bunlar da canlı doğuranlara dahildir.
Kılıç kuyruk:

Global Bilgiler

Uzun ve narin bu balıkların erkek olanlarının kuyrukları kılıç gibi uzundur. Bunlar da genelde diğer balıklarla sorun çıkarmadan yaşarlar ama erkekleri kendi aralarında biraz dalaşırlar. Bu nedenle ya bir tane ya da üçten fazla sayıda erkek bulundurmalısınız. Bu türden de pek kolay yavru alınmaz.
Japon:

Global Bilgiler

Bu tombul balık, beslenmesi en rahat olan türlerden biridir. Soğuk sularda bile rahat rahat yaşar. Hatta daha büyük olanları küçük ve alçak havuzlarda bile beslenir. Küçük ve havalandırmasız fanuslarda satıldığı görülse de bu yanlış bir uygulamadır. Geniş ve havalandırmalı akvaryumlarda rahat ederler.
Velifera:

Global Bilgiler

Bu balık mollylerle çok yakın akrabadır.Üretimi değerlerine göre biraz daha zordur.
Molly:

Global Bilgiler

Barışçıl bir balıktır.Kolaylıkla bakılabilir.Üretimi yapılabilir.
Zebra:

Global Bilgiler

Oldukça dayanıklı bir türdür. Fazla nazlı değildir. Kavgacı bir balık değildir, kendisini rahatsız edenlerden de rahatça kaçacak kadar hızlıdır. Yeni başlayanlar için rahatça önerebileceğimiz bir türdür. Yumurtayla ürer.
Müziği sevmeyenimiz pek yoktur. Dini duyguları ortaya çıkaran müziğin adı
Sıradaki Haber Tasavvuf Müziği Nedir ?