Albinoluk soydan geçen bir metabolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyanlara akşın ya da albino denir. Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olan akşınlık renklenmeyi karşılayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından oluşur.
Gözler, ten, saçlar ve bedenin diğer bölümlerini etkileyebilir. Akşınlarda (gerek insan, gerek hayvan) ten çok fazla ince ve beyazımsı (ya da hafifçe pembe), kıllar (ya da tüyler) beyazdır. gözlerin gözbebekleri pembe, ağ tabakadan yansıyan ışık kırmızıdır. Gözler ışığa duyarlıdır ve çoğu zaman astigmattır.
Akşınlık nadir de olsa, zeka geriliği ya da bedensel gerilikle beraber olabilir.
Derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da azca bulunmuş olduğu için güneşten gelen zararı dokunan ışınlar vücuda girer ve çok güneş altında bulunmaları ölümlerine bile yol açabilir.
“Albinizm” nedir?
Albinizm esas olarak genetik bir durumdur. Her canlıda, ona rengini veren melanin adında pigmentler vardır. Pigmentler, bütün nesnelerin renklerini oluşturan moleküllerdir ve canlının genetiğine bağlı olarak değişik renklerde olabilir. Albinizm sahibi şahıs ve canlılarda ise; cilde, saça ve gözlere rengi veren bu melanin pigmenti, genetik bir eksiklikten dolayı, ya asla yoktur ya da çok fazla azdır.
Albinizm bununla beraber kalıtıma bağlıdır ve genlerle bir nesilden diğerine geçer. Albinizm’den görevli olan gen; göze, deriye ve saçlara melanin pigmentini iyi mi üreteceği bilgisini taşıyan gendir. Albinizm ile ilgili genler de hem anneden hem de babadan gelmektedir ve melanin pigmentinin üretimiyle ilgili her iki gen de doğru çalışmamaktadır.
Albinizmle ilgili doğru sanılan hatalar
* Albinizmli bireyler, lüzumlu önlemleri alarak güneşe çıkabilirler.
* Albinizmli bireylerin gözleri al değildir, mavi ya da gri renklidir. Flaş ışığında al şeklinde görünür.
* Albinizm bir sayrılık değil, genetik bir durumdur.
* Albinizm, hem anneden hem babadan gelen genler dolayısıyla oluşur. Taraflardan birinin taşıyıcı olması kafi değildir.
* Albinizmli bir yetişkinle evlenen, albinizm geni taşıyıcısı olmayan bir kimsenin evlatları taşıyıcı olur ama albino olmazlar. Zira albinizm çekinik gendir.
* Albinizmli çocuklar, tıpkı başka çocuklar benzer biçimde büyürler.
* Yalnızca insanlarda değil, bütün canlılarda albinizm görülür.
* Albinizm de yaşanmış olan göz problemleri, gözlük kullanımı ile düzeltilemez. Gözlerdeki oynamaya Nistagmus bayağı verilir ve ışığa olan duyarlılıktan dolayı göz kaslarında oluşan değiştirim neticesinde oluşur.
* Daha albinizmin tedavisi bulunamamıştır. Hamilelikte gerçekleştirilen testler ile teşhis edilemez.
* Mektep döneminde, azca görmeden kaynaklı desteğe gereksinim duyarlar. Büyük punto ile basılmış kitap, imtahan kağıtları. El dürbünü, teleskopik gözlük şeklinde destek cihazlarla desteklenirlerse, mektep basarileri normal seviyede olur.
* Tertipli olarak dermatolojik ürünler, özellikli güneş kremi kullanmazlarsa, erken yaşta ten kanserine yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir.