Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Alternatif Enerji Kaynakları, Alternatif Enerji Kaynakları Nelerdir? Alternatif Enerji Kaynakları Bilgi

Bu haberin fotoğrafı yok

Petrol,kömür doğalgaz gibi klasik enerji kaynakları yerine başka kaynakları kullanarak elde edilen enerji türüdür. Bunlara doğada sürekli var olan güneş, rüzgar, hidrojen, hidroelektrik, jeotermal gibi enerji kaynaklarıdır. Karbon gazı olarak adlandırabileceğimiz petrol kömür gibi enerji kaynakları meydana geliş tarihi itibariyle yenilenmeleri çok uzun sürdüğünden yenilenmeyen kaynaklar olarak da adlandırılırlar. Allternatif enerji kaynakları ise yenilenen bilirler ve doğaya zarar vermemeleri nedeniyle değerlidirler alternatif enerji kaynaklarının başlıcaları şunlardır;

1.Güneş Enerjisi: Alternatif enerji kaynaklarının en önemlilerinden birisi ,güneş enerjisidir. Güneş kollektörleri güneş enerjisinin kullanımındaki aracı elemanlardır.Güneş enerjisini toplayıp ısı ve elektriği dönüştürürler. Genellikle 1 su deposu ile birlikte çatılara yerleştirilen kollektörler depoda bulunan suyun ısınmasını sağlar.Isınan su bir yandan evin sıcak su ihtiyacını karşılarken diğer taraftan su ısıtma tesisatında verilerek evin satılması için kullanılabilir.

2. Rüzgar Enerjisi: Alternatif enerji kaynaklarından birisi de rüzgarlardır. Dünyanın her yerinde kullanılmalı kolayla olan rüzgar ,temiz olması, yenilebilir olması gibi sebeplerden dolayı faydalanılması en kolay olan enerji çeşitlerinden biridir. Bu kolaylıkları sebebiyle 1990′ lardan itibaren tüm dünyada rüzgar enerjisine olan ilgi artmıştır .Özellikle Danimarka ,Almanya, Amerika gibi ülkeler rüzgar enerjisinden geniş ölçüde faydalanan ülkelerdir.

3. Jeotermal Enerji:  Yeryüzünün kabuğunda bulunan alternatif enerji kaynaklarından biridir. Bu enerjiye jeotermal enerji denir. Bu enerjinin ilk kullanım alanı en eski çağlardan beri kaplıcalar olmuştur .Ancak jeotermal enerjiden elektrik üretmek için santraller kurulması 20. yüzyılda başlayan bir uygulamadır.

4. Dalga Enerjileri: Yenilebilir alternatif enerji kaynaklarından bir diğeri de okyanus veya deniz gibi büyük su kütlelerine meydana gelen dalgalardır. Ancak bu şekilde enerji üretmek bazı zorlukları vardır. Örneğin tuzlu sudan enerji elde edebilecek yapıların patlamaya dayanıklı olması gerekir .Patlamaya dayanıklı yapılar ise maliyeti kurulum ve bakım giderleri yüksek olacaktır. Buna rağmen sahillerinde güçlü rüzgarlar olan ülkeler, enerji ihtiyaçlarının %5’ten fazlasını dalga enerjisinden karşılayabilirler.

5. Gelgit Enerjileri: Gelgitler ve okyanus akıntıları sırasında büyük su kütleleri yer değiştirir.Yer değiştiren su kütlelerinin sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjinin türbine aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile gelgit enerjisi elde edilir.Bu enerji den faydalanmak için gelen suyun tutulması için uygun bir baraj kapatılır. Suyun tutulması için, gelmesi sonrasında yükseklik farkından yararlanarak elektrik üretilir. Elektrik üretimi için türbinlerden yararlanılır.

6. Akıntı Enerjileri: Okyanuslardaki düzenli akıntıların sahip olduğu kinetik enerjinin kullanılmasıdır. Bunun için denizlerin tabanında türbinler yerleştirilir .Türbinler akıntıların kinetik enerjisiini elektrik enerjisine dönüştürür.

7. Hidrojen: Önemli bir enerji kaynağı olmasına rağmen dünyada tek başına bulunmuyor olması kullanımında bazı zorluklar çıkarır. Elde edilebilmesi için su ve doğalgaz gibi elementlerdeki hidrojen ayrıştırılması gerekir. Bu şekilde elde edilen hidrojen pillerine yakıt hücresi adı verilmektedir. En önemli özelliklerinden birisi temiz olmasıdır. Bugün otomobillerde benzin ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum, benzin kullanılan otomobillerden çıkan kirli havanın yüzde 30- 40 oranında azalmasına neden olmuştur .Önümüzdeki yıllarda çok daha fazla kullanılması planlamaktadır. Bu konuda en önemli girişimleri ve çalışmaların yapıldığı ülke İzlanda’dır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) yapılan yеni düzеnlеmе ilе lisеlеrdе okuyan
Sıradaki Haber Ortaokulda devamsızlık kaç gün?