POYD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Bahar, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği’nin (POYD) IC Hotels Green Palace’ta gerçekleştirdiği Temmuz ayı geleneksel öğle yemeğinde “Sürdürülebilir Turizm” konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.
İlk olarak turizmin sosyoekonomik etkilerine değinen Dr. Mehmet Bahar, “İspanya’da yerel halk turistlere ‘Mülteciler hoşgeldiniz’ pankartları açarak tepki gösteriyor. Hatırlarsanız Türkiye’de de yabancılar ev alarak bu evleri başkalarına kiralıyorlardı. Bu durum Türkiye’de bazı dengeleri yerinden oynattı. Dolayısı ile bundan hem yerel yaşam hem de turizm etkilendi. Venedik’te yerel halk duvarlara ‘Utanın’ yazarak evlerini terk etmek sorunda kaldılar” dedi.
“Turizm ile kıt olan doğal kaynaklarımızı tüketiyoruz” diyen Dr. Mehmet Bahar, “Turizmin olumlu olduğu kadar olumsuz etkileri de mevcut. Türkiye’ye ve Antalya’ya gelen turistlere kendi doğal kaynaklarımızı sunuyoruz. Yapılan araştırmaya göre Türkiye, 2024 kaynaklarını bitirerek 2025 kaynaklarını tüketmeye başladı. Çevresel olarak tehlike çanları çalmaya başladı. Sadece Türkiye değil tüm dünya için tehlike çanları çalıyor. Artık anne sütünde bile plastik çıkıyor. Uzmanlar gelecek 2 yılda doğal afetler ve aşırı hava koşullarının ön plana çıkacağını söylüyor. Tedbir almalıyız. Hala bir şeyler yapabiliriz. Ama bizden sonrakilerin bunu yapma şansı yok. Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile karşı karşıyayız. Yine uzmanlar böyle devam etmesi durumunda 30 yıl sonra Antalya’nın çöl iklimine sahip olacağını söylüyor. 2022 yılında aşırı sıcaklardan dolayı 61 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye’yi ne bekliyor? Uludağ ve Davraz’a kar yağmayacak. Kuş Cenneti diye bir yer olmayacak. Bazı tarım ürünleri yok olacak. Peki, turizm bunun ne kadarından sorumlu? Yüzde 10 diyebiliriz. Toplamda en büyük pay ise ulaştırmada. Sürdürülebilir turizm için sadece otelciler değil, tüm turizm paydaşlarının işbirliği yapması gerekiyor” diye konuştu.