Anti hbs nedir?
Hepatit B virüsü (HBV) yayılma gösterebilen bir enfeksiyon türüdür ve enfeksiyon bulunan kişinin kullandığı şırınga ile kan yoluyla ya da deri yoluyla kişiden kişiye geçebilir.
Bu virüs neredeyse her insanın vücut salgısında bulunur ve ayrıca oral ya da genital temas sonucu kişiden kişiye aktarılabilir. HBV hamilelik sırasında anneden çocuğa da geçebilir.
Hepatit BHBV enfeksiyonunun kuluçka dönemi 60 ile 90 gün arasındadır (45-180 arasında değişebilir de).
Semptomları kırgınlık, ateş, mide iltihabı ve sarılıktır.
Kesin şekilde enfeksiyon vücuda girdikten sonra 5 yaşından küçük çocuklarda %30’dan %90’a kadar kronikleşebilir; %5’ten %10’a kadar da 5 yaşından büyük kişilerde kronikleştiği görülebilir.
Kronik taşıyıcıların bir kısmı semptomsuz seyrederken bazıları da siroz gibi kronik böbrek hastalıklarına dönüşebilir.
Hepatit B virüsünün testleri HBV hastalığının kontrol altına alınmasında, sınıflandırılmasında büyük rol oynar.
Hepatit B virüsünün erken teşhisinde ve hepatit B aşısına karşı bağışıklığın yeterliliğini belirlemede bu testler önemlidir. Bu testler üç aşamadan oluşan basit kan testleridir.
HBsAg testinde sonuçlar nasıl yorumlanır?
Pozitif veya reaktif sonucu HBsAg testinde kişinin hepatit B’li olduğunu gösterir. Bu test kandaki gerçek Hepatit B virüsünü ortaya çıkarır. Eğer test sonucu pozitif ise, kişinin hepatit B taşıdığını ve bu enfeksiyonu kişilere kan yoluyla bulaştırabileceği anlamına gelir.
HBcAb veya anti hbs pozitif sonucu ne anlama gelir?
Pozitif gelen anti hbs sonucu hepatit B virüsünün kronik veya akut hepatit B enfeksiyonuna ya da aşı ile alınan hepatit B’ya karşı düzelme görüldüğü anlamına gelir. Yani olumlu bir işarettir. Pozitif bir anti hbs B sonucu hepatit B geçmişte bunun yaşanmış olduğu anlamına da gelebilir.
HBcAb veya anti hbs negatif sonucu ne anlama gelir?
Negatif sonuçlar anti-hbs seviyesinin 5.0 mIU/mL’den az olması demektir ve bunun anlamı hepatit B’den veya vücudun HBS aşısına yetersiz bağışıklık göstermesidir. Birçok kurum aşıya cevap vermeyen kişilerde 2. kez HBV aşısı yapılmasını önermez.
Kaynakça:
https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/8254