Asteroit Nedir? Asteroitler nasıl oluşur? Asteroitler nerelerde bulunur? Asteroitler kim tarafından bulunmuştur? Bilinen en büyük asteroitler hangileridir? Asteroitlerin büyüklükleri ne kadardır? Asteroitleri ilk kimler bulmuştur.
Güneş sisteminde yörüngesi olan Jüpiter ve Mars gezegenlerinin arasında yer alan gezegene benzeyen gök cisimlerine verilen isimdir. Kelime anlamı olarak yıldıza benzeyen demektir fakat asteroitler yapı olarak yıldızlardan çok gezegenlere benzerler kütlelerinin ve hacimlerinin küçüklüğünden ötürü gezegenimsi olarak adlandırılırlar 1778 yılında bode Jüpiter ve Mars arasında kaybolmuş bir gezegen olduğunu iddia ederek bilim dünyasında dikkatleri çekmiştir 1801 de İtalyan astronom Giuseppe Piazzi tarafından da ilk Asteroid keşfedilmiştir Pearson 1801 de keşfettiği Ceres bilinen küçük gezegenimsi lerin en büyüğüdür Ceres’in çapı yaklaşık 1020 kilometredir büyüklük bakımından Ceres den sonra gelen Palas ın çapı yalnızca 585 kilometredir Astroid lerin en parlağı olan Vesta ise tamamen volkanik kayalarla kaplı pek sık rastlanmayan türde bir yüzeye sahiptir güneşten ortalama uzaklığı 312 milyon 800 bin kilometre dir.
Bu da güneşe daha yakın olduğu anlamına gelir ayrıca çıplak gözle görülebilen tek küçük gezegen Vesta’dır. Ceres, Pallas, Juna ve Vesta 4 büyükler olarak bilinirler Mars ve Jüpiter arasındaki bir kilometre çapındaki yörüngede 40.000 kadar astroid saptanmıştır bunlar saatte 50 ile 100 bin kilometre hızla hareket ederler astronomlar güneş sisteminde milyonlarca küçük gezegeni bulunduğunu söylemektedirler bunların bazıları yalnızca irice bir çakıl büyüklüğündedir tüm asteroidlerin toplam büyüklüğü ayın yüzde 3 ünden daha fazla değildir.
Astroilerin varlığının çok uzun senelerdir bilindiği sanılmaktadır yaklaşık olarak 6000 yıl önce Mısır piramitlerinde kaybolmuş bir gezegenin varlığına belirtilmiştir 5000 yıl önce yazılan Sümer tabletlerinde asteroitlerin bir gezegenin parçalanması sonucu oluştuğu yazılmıştır parçalanan gezegenin ismi Maldektir bundan 50 bin yıl önce çapı yaklaşık 50 metre olan bir meteorun dünyaya çarpması ile Amerika’nın Arizona eyaletinde Baringer krateri adı verilen 200 metre derinliğinde 1200 metre çapında bir krater oluşmuştur bu çarpışmada bir atom bombasından 500 kat fazla enerji açığa çıkmıştır.