Atasözü nedir? Atasözünün Türk tarihindeki gelişimi. Atasözü Türk tarihinde ilk hangi eserlerde rastlanmıştır? Atasözlerinin anlamı nedir? Atasözü ile ilgili çalışma yapan ve bilgi veren kitaplar hangileridir?
Yüzyılların deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş kısa ve özlü öğütler veren yüzyılların deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş kısa ve özlü öğütler veren kalıplaşmış halkın fikir dünyasına ışık tutan ve geçmişten günümüze dek gelmiş olan sözlere atasözü deni. Türkçe’de atasözü ne sav ve darb ı mesel de denilmektedir. Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendikleri bilinmez bunlar topluma mal olmuş toplumun benimsediği sözlerdir yani atasözleri anonimdir yalın sözlerdir anlatımları açıktır büyük bir kısmı insanlara ahlaki mesajlar vererek ahlaklı olmayı öğretirler söyleniş yönüyle ölçülü uyaklı ve konuşma cümlelerinden unuttukları için akıl da kolay kalırlar bir kısmında mecaz vardır çoğu zaman bir veya iki cümleden meydana gelirler atasözleri kalıplaşmış sözlerdir bazı atasözleri ait olduğu toplumun gelenek görenek inanç ve tavırlarını yansıtırken bir bölümü de evrensel düşünceyi temsil eder.
Atasözleri bir toplumun kültürünü dünyaya bakışının göstergesi niteliğindedir hemen her toplumda bu tür kalıplaşmış sözlere rastlanır. Türklerin bilinen ilk yazılı metinleri olan Orhun yazıtlarında dahi atasözlerine rastlanmaktadır Türk kimliğine ait atasözü kitabı fatihteki millet kütüphanesinde bulunan teshil adlı tıp kitabının sonuna el yazısı ile eklenmiş bir risalede yer almaktadır toplam 6098 adet olup yazılış tarihi itibari ile hicri 885 miladi 1420 yıllarına denk düşmektedir Yusuf Has Hacip’in Kutatgu Bilik isimli eseriyle Edip Ahmet’in Atabetül Hakayık isimli eserlerin dede atasözleri yer almaktadır daha sonraki yüzyıllarda divan edebiyatında ve özellikle de halk edebiyatında atasözlerine yer verilmiştir Türkçe atasözlerini derleyen kitap onbirinci yüzyılda yaşamış olan Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lügati’t Türk isimli eseridir yıllar sonra Tanzimat döneminde Şinasi’nin Durubi Emsali Osmaniye isimli eserinde Ahmet Mithat Efendi’nin Atalar Sözü ve Türkiye Durubu Emsal isimli eserinde atasözleri derlenmiştir.
Cumhuriyet döneminde de bu konuya önem verilmiş Türk Dil Kurumu tarafından atasözleri ve deyimlerin derlemesi çalışmaları başlatılmıştır bu alanda birçok yayın yapılmıştır özellikle Ömer Asım Arsoy tüm birikimleri değerlendirerek atasözlerimizi açıklamalarıyla birlikte yayımlamıştır.