Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ay ay bebek gelişimi, beslenmesi, boyu ve kilosu

Bu haberin fotoğrafı yok

 

Ay ay bebek gelişimi, beslenmesi, boyu ve kilosu

Aylara göre bebek gelişiminin ve beslenmesinin normal seyrini öğrenmeniz bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Birinci Ay

Bebeğinizle “yakından” ilgilenin. Neden mi? Çünkü artık yakınında bulunan nesneleri seçebiliyor. Gözleri gelişmeye başlıyor ve odaklamayı öğreniyor. Bebeğinizin uyumadığı zamanlarda onu yüzünüze yakının tutun ve sonra uzaklaştırın. Böylece görme işlevini geliştirmiş olacaksınız.

İkinci Ay

El hareketleri ve görme kalitesini artırmak için ellerini çırptırın ve şarkılar söyleyin. Zaman içerisinde sizin sesinizi ve hareketlerinizi tekrar etmeye çalışacaktır. Aynı zamanda bu dönemde mimiklerinizi de tanıyacaktır. Yüzüne doğru abartılı bir şekilde güldüğünüzde bunu fark etmeye başlayacaktır.

Üçüncü Ay

Bebeğiniz ellerini kullanmaya ve eşyaları kavramaya başlayacak.  Bebeğinizin renkli oyuncaklarla göz teması kurmasını sağlayın ve onları tutmasına izin verin. Başını kaldırmaktan da hoşlanmaya başlayacaktır. Tehlikeli olmayan aynaları ona doğru tutun. Kendisini aynada gördüğünde hareket etmek isteyecek ve egzersiz yapmış olacaktır.

Dördüncü Ay

Sosyal, motor ve dil becerileri filizlenmeye başladı. Renkli bir oyuncak gördüğünde sesler çıkaracak veya onu uzaklaştırdığınızda ağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz gıdıklanma hissine de kavuşacak. Gıdıklanma refleksi 14 aylıkken gelişen bir olgudur.

Beşinci ay

Bebeklerin gözleri ve kulakları sizinkiler kadar iyi bir şekilde işlev görmeye başlayacak. Bu dönemde dede-baba gibi kelimeleri de söyleyebilir. Ona basit kelimeler söyleyerek ve tekrarlayarak konuşma becerisini geliştirmeye çalışın. Ona kitap okumaya ve size gösterdiği nesnelerin adını söylemeye başlayabilirsiniz.

Altıncı Ay

Yakında bebeğiniz oturmayı ve etrafında hareket etmeyi öğrenecek. Onu göbeğinin üzerine gelecek şekilde yere bırakabilirsiniz. Yerde önüne bir oyuncak koyun ve ona ulaşması için cesaretlendirin. Ancak bebekler bu dönemde buldukları her şeyi ağızlarına götürmek isteyeceğinden oyuncağın yutulamayacak büyüklükte olduğundan emin olun. Ve etrafta kendine zarar verebilecek eşyalar bırakmayın.

Yedinci Ay

Bebeğinizin el hareketleri hızla gelişecek ve kavrama yetisi artacaktır. Basit ve hafif nesneleri kaldırmasını ve kavranmasını sağlayın. Plastik kaşıklar ve fincanlar bunun için uygundur. Bahçede oturabilir ve çimleri koparmasına da izin verebilirsiniz. Önce avuç dolusu koparsa da ardından bu hoşuna gidecek ve tek tek bitkileri koparmaya başlayacaktır.

Sekizinci Ay

Bebeğinizin yer duygusunu ve kelime kullanımını geliştirme zamanı geldi. İlk olarak birbirinin içine koyun veya ona burnunun yerini sorun. Bu şekilde her defasında tekrarlayarak ve başka vücut kısımları ekleyerek kelime haznesini geliştirmesine yardımcı olacaksınız.

Dokuzuncu Ay

Bebeğinizin görme ve ona koordine olarak ellerini hareket ettirme kabiliyeti gelişiyor. Kutuların kapaklarını açıp kapayarak, oyuncakları oynatarak ve onları kavrayarak, hareket ettirerek bu yetisini geliştirmesine yardımcı olun.

Onuncu Ay

Bebeğinizin sevdiği oyuncakları bir yastığın veya bir şalın altına saklayın. Ona oyuncağının nerde olduğunu sorun ve elini şalın üzerine koyarak bulmasını sağlayın. Kısa zamanda oyuncağın aslında yok olmadığını, saklandığını kavrayacak ve kendisi aramaya başlayacaktır.

On birinci Ay

Dil becerisini geliştirin, ona şarkılar söyleyin ve oyunlar oynayın. Artık insanlarla iletişim kurabilecek seviyede dil becerisine sahip. Onunla konuşun ve verdiği tepkilere göre hareket ettiğinizi ve onu anladığınızı gösterin.

Bebeğiniz artık 1 yaşında!

Bazı bebekler daha erken konuşmaya başlar, diğerleri daha geç emekler. Tüm bebekler kendi metabolizma ve gelişim sürecine göre farklılık gösterir. Bebeğinizin yavaş gelişmesi çok nadiren sorunlara işaret eder. Ancak eğer bir endişeniz varsa doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

Okul yıllarından beri matematik dersine büyük ilgi duyan Atatürk, matematiğin
Sıradaki Haber Atatürk’ün matematik ile ilgili sözleri, matematik sevgisi ve verdiği önem