Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

B vitamini deposu olan yiyecekler

B vitamini esasen bir

B vitamini esasen bir grup vitaminin birleşmesidir. B vitaminleri sekiz adettir. B vitaminleri genellikle B vitamini adıyla ortak bir isimle anılsa ve aynı anlamda kullanılsa da aslında her bir B vitamini farklı işlere yarar ve hepsinin farklı özellikleri vardır. Sizin için B vitaminlerinin faydalarını ve hangi besinlerde bulunduklarını araştırdık. Bu yazımızda ayrıca B vitamini eksikliğinde ne gibi sorunlar görüldüğünü de öğrenebilirsiniz. İşte içerisinde bol miktarda B vitamini olan besinler:

B vitamini hangi besinlerde bulunur?
kale-2317181_960_720

B1 vitamini (Tiyamin)

Tiyamin adı da verilen B1 vitamini birçok gıdada bulunmaktadır. B1 vitamininin en çok bulunduğu besinler ise mercimek, tam taneli gıdalar ve kırmızı ettir. B1 vitamini ayrıca baklagillerde, ıspanakta, karalahanada, bezelyede, sütte, kuruyemişte, marulda, ay çekirdeğinde, şeker kamışında, pekmezde ve rüşeymde bulunur.

egg-1536990_960_720

B2 vitamini (Riboflavin)

B2 vitamini zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerde, sütte, yumurtada, somonda, dana etinde, ıspanakta, brokolide bol miktarda bulunur. Ayrıca çiğ badem, esmer pirinç, yoğurt, Brüksel lahanası ve soya fasulyesinde de bulunmaktadır.

milk-1887234_960_720

B3 vitamini (Niyasin)

B3 vitamini açısından zengin besinler; dana eti, tavuk, hindi, kaz eti, balık, tam taneli ekmekler, yer fıstığı, mercimek, maya, süt, yumurta, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Citrus_fruits_(8423568946)

B5 vitamini (Pantotenik asit)

B5 vitamini hem hayvani hem de bitkisel kaynaklı besinlerde bolca bulunur. Özellikle böbrek, ciğer, dalak gibi sakatatlarda, yumurtada, tam tanelerde, yoğurtta, avokadoda, kajuda, yer fıstığında, soya fasulyesinde, esmer pirinç, brokoli ve sütte bol miktarda B5 vitamini bulunur.

B6 vitamini

Günlük tükettiğimiz gıdalarda kolaylıkla ulaşılabilen B6 vitamininin bulunduğu besinler; kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, yumurta, muz, balık eti, ıspanak, ton balığı, somon, mercimek, ay çekirdeği, peynir, esmer pirinç, havuç ve zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerdir.

B7 vitamini (Biyotin)

B7 vitamini ekmek mayasında, çilekte, sakatatta, peynirde ve soya fasulyesinde bol bulunur. Ayrıca arpada, tavukta, balık etinde, patateste, marulda, yumurtada ve kuruyemişlerde de bol miktarda B7 vitamini bulunmaktadır.

Sunflower_seeds

B9 vitamini (Folik asit)

Tam taneli ekmekler, zenginleştirilmiş mısır gevrekleri gibi gıdalar folik asit açısından oldukça zengindir. Buna ek olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, karalahana), kuşkonmaz, maya, ciğer, taze sıkılmış portakal suyu, pancar turşusu, bulgur, baklagiller, süt, avokado ve hurmada da B9 vitamini bulunmaktadır.

B12 vitamini

B12 vitamini daha çok hayvansal gıdalarda bulunur. Tavuk, dana eti, balık, hindi, süt ve yumurta gibi gıdalarda oldukça fazla bulunmaktadır. Aynı zamanda kabuklu deniz ürünlerinde de bulunur. Vejetaryen ya da et tüketemeyen kimseler B12 vitaminini gıda takviyesi olarak da eczanelerden satın alabilirler.

B vitamininin faydaları
B1 vitamininin faydaları

B1 vitamini yediklerimizi hücresel enerjiye dönüştürmekle görevlidir ve ayrıca sinir sisteminin normal bir şekilde çalışmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda yeni ve sağlıklı hücrelerin üretilmesine de katkıda bulunur. B1 vitamini strese karşı savaşan ve bağışıklık sistemini koruyan bir vitamindir. Öte yandan basit karbonhidratların parçalanmasına da yardım eder.

carrot-juice-juice-carrots-vegetable-juice-162670

B2 vitamininin faydaları

Bu vitamin, hücrelerimizi zedeleyen serbest radikallere karşı savaşan bir antioksidandır. Aynı zamanda erken yaşlanmayı engeller ve kalp hastalıklarının gelişmesini de önler. B2 vitamin, vücutta oksijen taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücrelerinin üretilebilmesi için de son derece önemlidir. B2 vitamininin migren ataklarını dindirdiği düşünülmektedir.

B3 vitamininin faydaları

B3 vitamininin en önemli özelliklerinden biri de kandaki iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü yükseltmesidir. HDL kolesterol yükseldikçe kötü kolesterol olan LDL kolesterol seviyesi de düşecek ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riski azalacaktır. B3 vitamini bulunan kremlerin akneyi tedavi ettiği de bilinmektedir.

B5 vitamininin faydaları

B5 vitamini hem yağları ve karbonhidratları yakarak enerji üretimini sağlar hem de cinsiyet ve stres hormonlarının salgılanmasını sağlar. Ayrıca B5 vitamininin sağlıklı bir cilt için son derece yararlı olduğu, cilt kalitesini iyileştirip, kırışıklıkları, kızarıklıkları ve lekeleri de engellediği bilinmektedir.

pexels-photo-629093

B6 vitamininin faydaları

B12 ve B9 vitamini ile bir araya geldiğinde, B6 vitamini amino asit üretimini dengeler ve kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. B6 vitamini ayrıca uyku kalitemiz ve psikolojik durumumuz üzerinde de etkilidir zira serotonin, melatonin gibi hormonların üretiminde yardımcı rol oynar. Bazı araştırmalar B6 vitamininin arterit gibi yangıya bağlı hastalıkları engellediğini tespit etmiştir. Bu vitamin sinir sisteminin düzenli çalışmasına ve kırmızı kan hücresi üretimine de yardımcı olur.

B7 vitamininin faydaları

B7 vitamini cilt, saç ve tırnak sağlığı ile yakından ilgilidir ve bu vitamine güzellik vitamini de denir. Aynı zamanda diyabet hastalarının yüksek glikoz seviyelerini kontrol edebilmelerine de yardımcı olur. Özellikle gebelik dönemi için ve bebeğin gelişimi için bu vitamin olmazsa olmazdır.

B9 vitamininin faydaları

Bread_and_grains

Folik asit olarak da bilinen bu vitamin, fetüsün sağlığı ve gelişimi için son derece önemlidir, bebeğin sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için tüketilmesi elzemdir. Bu süreç gebeliğin ilk birkaç haftasına denk gelir ve bu süre içinde folik asit tüketmek tüm doktorlar tarafından önerilir. Bebeklerde doğumsal kusurların önlenmesine yardımcı olur. Folik asit ayrıca kadın sağlığı için de önemlidir, meme ve rahim ağzı kanserlerinden korur.

B12 vitamininin faydaları

B9 vitamini ile bir araya geldiğinde B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretilmesini ve vücuttaki demirin, hücrelere oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobini üretebilmesini sağlar. Aynı zamanda hücrenin ihtiyacı olan enerjinin üretilmesine de yardımcı olur. DNA sentezinin yapılabilmesi ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için de B12 vitamini gereklidir.

Kaynaklar:

http://www.naturemade.com/resource-center/articles-and-videos/energy/get-buzzing-with-bs#L8TGgju49rtA441q.97

http://dailyburn.com/life/health/benefits-vitamin-b-complex/

https://www.livestrong.com/article/342433-vitamin-b-complex-deficiency-symptoms/