Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

B7 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ?

Biotin nedir? B grubu vitaminlerinden biri olan biotin, adı çok


Biotin nedir?

B grubu vitaminlerinden biri olan biotin, adı çok sık duyulmayan bir vitamin olsa da vücut için son derece önem arz eden gerekli bir vitamindir. Biotin, hem B7 vitaminiyle eş anlamlıdır; hem de biyolojik olarak H vitamini olarak da adlandırılabilir. Hatta halk arasında en çok bilinen ismi H vitaminidir. Vücutta kimyasal olarak bir adet üreido halka denilen enzimle biotin tetrehidrotiofenin birleşmesi sonucu meydana gelmektedir ve vitamin gruplarından kompleks bir vitamin olarak anılır. Biotin insan metabolizmasında suyla birlikte çözünmektedir ve kanla birlikte süzülerek idrarla emilmeyen kısmı dışarıya atılır.

Sağlıklı bir metabolizma için sürekli vücutta yenilenmesi gereken biotinin vücuda alımı da dengeli beslenmeyle mümkün olmaktadır. Vücutta biotinin yer aldığı organlar kas dokuları, beyin ve karaciğer dokularıdır. Miktar olarak çok yüksek miktarlarda bulunmamaktadırlar. Biotin, yani B7 vitamini, vücuttaki pek çok önemli işlev için vazgeçilmez bir parçadır. Verilebilecek en önemli örnekler bünyedeki amino asit metabolizmasının düzgünce çalışması için gerekli olduğu, hücre büyümesine katkı sağladığı için gerekli olduğu ve yağ asitlerinin üretiminde etkili rol oynadığı için gerekli olduğu söylenebilir.

Bu tip faydalarının dışında sadece metabolizmal reaksiyonlarda rol almadığının bir kanıtı olarak vücutta karbondioksitin transfer geçişi olayında da B7 vitamininden yararlanılır. Biotin (B7 vitamini), ince bağırsakta gerçekleşen madde taşımacılığını daha kolay hale getirerek, emilimin daha sağlıklı yapılmasına katkıda bulunmaktadır. Bunun dışında dokularda gerçekleşen amino asit sentezi, yağ asidi sentezi, glukonegenez sentezi gibi işlevlerde önemli miktarda oksijen taşınımı B7 vitamini sayesinde olur.

B7-vitamini-faydalari

B7 vitamininin vücuda yararları

Kilo kaybı sağlama : B7 vitamini, insan metabolizmasında fazlalık sayılabilecek yağların bünyeden atılarak kilo kaybı yaşanmasına yardımcı our. Kilo verdirmesinin yanında vücudun güzel bir forma sokulmasında da bayağı etkili olan B7 vitamini, kilo verdirici programlarda uzman doktorlar tarafından önerilen bir vitamin olması yönünden dikkat çekmektedir.

Metabolizma sağlığı : B7 vitamini bünyedeki proteinlerin, yağların ve karbonhidratların bir takım işlemlere sokularak enerji ortaya çıkarmasını sağlar. Ayrıca tüm bu işlemler sırasında kontrolü de sağlayarak insan metabolizmasının düzgün ve rutin çalışmasına da yardımcı olur. Vücutta özellikle ter bezlerinin çalışabilmesi için de çok etkili bir vitamindir.

Bileşenlerin sentezlenme işlemi : Verilebilecek en basit örnek, vücutta enerji elde etmek adına yapılan tüm glikoz sentezlerinde B7 vitamini önemli bir görevde yer alır. İnsan metabolizmasının sağlıklı bir yapıda kalabilmesi için sürekli çalışma halindedir

Cilt bakımına katkısı : B7 vitamini kadınlarda ve erkeklerde saç sağlığı, saç bakımı; aynı şekilde tırnak ve cilt sağlığı ve bakımı için en önemli vitaminlerden biridir. Saç sağlığı ve tırnak sağlığında uzmanlar özellikle kişilere biotin takviyesi (B7 takviyesi) önermektedirler. Ciltte oluşan renk solmalarına ve kirliliğe B7 vitamini kesin bir yok edici çözüm olmaktadır.

b7-vitamini-nelerde-bulunur
Kan şekerine etkisi : B7 vitamini, yapılan deneyler sonrasında kan şekerini düşürücü etkisi olan bir vitamin olarak literatüre geçmiştir. Bu yüzden şeker hastalarının mutlaka B7 vitamini içeriği kullanması ve bu sayede kan şekeri değerlerini dengede tutmaları önerilmiştir.

Kalp sağlığına etkisi : B7 vitamini kalp sağlığı için gerekli olan en öncelikli vitaminlerden bir tanesidir. Kalbin düzgün bir işleyişe sahip olmasını sağlar ve kalp sağlığı için gerekli olan kolesterol seviyesini de olması gereken seviyelerde tutar.

Doku sağlığına etkisi : Biotin, kas dokusunun bakımı ve onarımı konusunda önemli bir etkiye sahiptir. En ufak sıkıntıda ve kas probleminde hemen devreye girerek onarıma katkı sağlar ve genel kas – sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında rolü büyüktür.

B7 vitamini nelerde bulunur?

Deniz ürünleri ( alabalık, uskumru, ıstakoz, istiridye)

Süt

Süt ürünleri (peynir, yoğurt)

Buğday

Buğdaydan yapılan ürünler

Maya

İçerisinde maya bulunan ürünler

Karnabahar

Lahana

Brokoli

Ispanak

Soya fasulyesi

Patates

Pirinç

Yulaf

Böbrek ve karaciğer gibi hayvansal gıdalar

Tavuk eti

Yumurta

B7 vitaminini yumurtadan alırken dikkat edilmesi gereken şey, yumurtanın sarısıyla beslenip beyazının çok tercih edilmemesi gerekliliğidir. Çünkü yumurtanın beyazında, bağırsaklarda B7 vitamininin emilmesini zorlaştıran enzimler vardır ve sürekli yumurta beyazı yendiğinde vücutta B7 vitamini eksikliği meydana gelebilmektedir.