Baldıran Otu |
Türkçe İsmi: Ağu otu, Yılan otu, Yabani kereviz
Arapça İsmi: Şevkeran
Latince İsmi: Laserpitium glaucum
Baldıran, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından olan ve nemli yerlerde yetişen bazı zehirli bitkilerin ve bu bitkilerden elde edilen zehirin ortak adıdır. Ünlü filozof Socrates’in de bu zehri içerek idam edildiği rivayet edilir.
Bitki olarak baldıran, baldırgan ya da ağı otu; zehir olarak baldıran ise şeytantersi ya da yine baldırgan diye de bilinir.
Tıpta ağrı ve/veya spazm giderici olarak, örneğin siyatik ağrısı, tetanoz, sara (epilepsi), trigeminal nevralji ve kore hastalığı gibi rahatsızlıkların sağaltımında kullanılabilir.
Cins ve türler
“Baldıran” denildiğinde, üç farklı cins içinde yer alan bitki türlerinden herhangi biri ifade ediliyor olabilir. Bahsi geçen cins ve türler şunlardır:
- Cins : Cicuta
- Tür : Cicuta bulbifera
- Tür : Cicuta douglasii
- Tür : Cicuta maculata
- Tür : Cicuta virosa
- Cins : Conium
- Tür : Conium chaerophylloides
- Tür : Büyük baldıran (Conium maculatum).
- Cins : Oenanthe
- Tür : Oenanthe crocata – en zehirli Oenanthe türü
Baldıran diğer bir adı ile ağuotu olarak da bilinmektedir. Maydanozgiller familyasından olan bu bitki çeşidi genellikle gölgelik ve rutubetli yerlerde yetişmektedir. Ağuotu bitkisi 1 ile 2 metre boylarında kalın gövdeli zehirli bir bitki çeşididir. Saplarının alt kısmı eflatun ile kırmızı arası bir renktedir. Büyük yaprakları ve küçük çiçekleriyle gelişim gösteren bu bitki yol ve tarla kenarlarında sıklıkla görülmektedir. Haziran aylarında beyaz çiçekler açmaya başlayan baldıran otu kötü koku yaymaktadır. Ağuotu bitkisi şekil olarak maydanoza benzemektedir. Özellikle dişçilikte ve tıp alanında kullanımı yaygındır. Büyük baldıran ve küçük baldıran olmak üzere 2 çeşit ağuotu vardır. Baldıran otunun zehirli olması kullanım alanlarını büyük ölçüde kısıtlamaktadır. Ama uygun miktarda ve kontrollü kullanıldığı takdirde zararlı olan baldıran otu yararlı bir hale gelebilmektedir. 6 gram bu otun yaprağın tüketilmesi insanı öldürücü etki gösterdiği söylenmektedir.
Baldıran Otunun Faydaları
- Ağu otu ağrı kesici ve spam giderici etki gösterir.
- Tetanos ile epilepsi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Nefes darlığı, sarada ve boğmacada kullanılır.
- Siyatik hastalıklarında gerektiğinde kullanılır.
- Sinir yatıştırır. Nevraljide, beyin ve omurilik hastalıklarında kullanılır. Özellikle beyin kanamsı ve yarı felç durumlarında kullanılır.
- Baldıran otu aynı zamanda, böbrek, kum taşı, iltihapta, ürede, dalak ve karaciğer büyümesi gibi hastalıklarda da kullanılır.
Bilgiler alıntı olup paylaşım amaçlıdır, kesinlikle sağlık tavsiyesi değildir. sağlığınızla ilgili durumlarda doktorunuza başvurmanız tavsiye olunur.