banka kara liste sorgulaması Banka kara liste sorgulama nasıl yapılır? Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), halk arasında kara liste olarak da bilinen kayıtları, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle hayata geçirilen Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne aktardı. Kara listede miyim sorusunun cevabını öğrenmek için haberimizi takip etmeye devam edin…
Kredi başvurusunda bulunuyorsanız ve devamlı red cevabı alıyorsanız kara listede bulunabilirsiniz. Kara liste aslında kredi kartı ve kredi ödemelerimizde yaşadığımız gecikme durumlarının veya takibe düşülmesi durumlarının merkez bankası ve kredi kayıt bürosu tarafından kayıt altına alınması durumudur
Kara listeye giren kişileri en az üç yıl boyunca bu listeden çıkarmamaktadır. Listeden kısa sürede çıkabilmenin tek yolu tüm borçları verilen süre içerisinde kapatmaktır. Bu durumda kişilerin listeden kaydı silinmektedir. Listeden silinen kişiler eskiden olduğu gibi tekrar bankacılık işlemlerini gerçekleştirmeye devam etmektedirler. Yine yukarıda belirtildiği gibi borçlar tamamen ödenmesi ve üzerinden zaman geçmesi halinde tekrar kredi alınma yoluda açılır.
Eğer kişi kara listedeyse hiçbir bankadan kredi alma şansı bulunmamaktadır. Çünkü bankalar kredi verirken öncelikle verecek oldukları kişinin ödeme ve kredi geçmişine bakmaktadırlar. Bu konuda katı bir yapı izlenmektedir. Ancak kara listeden adını sildirmeyi başaran kişilere karşı kredi verme konusunda bankalar biraz daha yumuşak davranmaktadırlar
Merkez Bankası’nın; TCMB 3167 Sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun’un 9 ve 16’ncı maddeleri ile 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 44’üncü maddesi kapsamında, gerçek ve tüzel kişilere ait karşılıksız çek, negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları, protestolu senetler, kredi limit ve risk bilgilerinin yer aldığı bir veritabanı bulunmaktadır. Bu veritabanına halk arasında Merkez Bankası Kara Listesi de denilmektedir.
T.C. Merkez Bankası Kara liste sorgulaması TBB’ye devroldu
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), halk arasında kara liste olarak da bilinen kayıtları, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle hayata geçirilen Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne aktardı. Bankaların özellikle tüketicilerden gelen kredi ve kredi kartı başvurularını değerlendirirken referans olarak başvurduğu bu veriler, bundan sonra TBB tarafından toplanıp bankalarla ve diğer finans kurumlarıyla paylaşılacak.
Kredi veren kurumların kredi risk bölümleri kendilerine gelen başvuruları değerlendirirken KKB kayıtlarının yanısıra Merkez Bankası kayıtlarını da referans noktası olarak kullanmaktadırlar.
Müşterinin kredi veren kurumun kredi politikalarına uygun olup olmamasının tespiti sırasında başvuru sahibinin sağladığı kişisel ve demografik bilgilerin yanısıra bu referans noktaları da önemli belirleyici kaynaktır.
KKB kendi kayıtlarını bireysel kullanıcılara açmamaktadır. Tüketiciler bu veritabanındaki kendilerine ait bilgilere bir üye kuruluş aracılığı ile ulaşabilmektedirler. KKB kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kampsamına girmediğinden, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kampsamına girmiyor ve dolayısıyla bu kanun kapsamında bilgi verme yükümlülüğü bulunmuyor. 1995 yılında SPK’ya tabi 11 bankanın ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. (KKB), SPK’ya da tabi olmadığından kayıtlara bireysel olarak ulaşılması bizim bilgimiz sınırlarında mümkün gözükmemekte.
Merkez Bankası bünyesinde tutulan veri tabanındaki kayıtlar T.C. Merkez Bankası’nın kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları kapsamına girmesinden dolayı, gerçek ve tüzel kişilerin kendilerine ait bilgileri talep edebilirler.
Ancak şu anda için internet üzerinden negatif kredi kaydı sorgulamasına izin veren bir yapı bulunmuyor. Bilgi edinme kanunun kapsamındaki kayıt öğrenme talepleri yazılı dilekçe ile sadece elden veya posta yoluyla kabul ediliyor.
Banka Kara Liste Sorgulama Yöntemleri
Banka Kara Liste SorgulamaBu işlem için bir kaç yöntem bulunmaktadır. Biz sizlere en kolay olanından başlayarak bu yöntemleri sıralayacağız. Bu yöntemler sayesinde durumunuzu öğrenebilirsiniz.
1.) Başvuru Yaparak Öğrenme : İlk olarak herhangi bir banka şubesine giderek bireysel müşteri temsilciniz ile görüşerek bankalarından kredi kullanmak istediğinizi beyan ediniz. Bireysel müşteri temsilcisi ufak bir araştırma yaparak kara listede olup olmadığınızı görecektir. Eğer kara listedeyseniz sizlere kara listede olduğunuzu bu yüzden kredi veremeyeceklerini söyleyecektir.
2.) Risk Merkezi Raporu ile Öğrenme : Ülkemizde bazı bankalar müşterileri için Risk Merkezi Raporu sunmaktadır. Eğer bu bankalara gidip raporunuzu isterseniz size verilecek olan rapordan detaylı bir şekilde durumunuzu öğrenebilirsiniz. Risk Merkezi Raporu veren bankaların isimlerini verecek olursak başta Ziraat Bankası olmak üzere Türkiye İş Bankası, Halkbank, Alternatifbank, Şekerbank ve Deniz Bank şubelerinden size en yakın olanına gidip müşteri temsilcisi ile görüşebilir. Bankalar genellikle ilk kez rapor verir iken hiç bir ücret almıyorlar lakin ikinci defa rapor isteyenlerden ufak bir miktarda ücret istemektedirler.
3.) Merkez Bankası’ndan Öğrenme : Eğer aceleniz yok ise ve bekleyebilecek durumdaysanız Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ‘nın Ankara ‘da bulunan genel müdürlüğüne bir dilekçe yazmalısınız.
Merkez Bankası veritabanı ile ilgili kişisel kayıtlarını merak eden gerçek ve tüzel kişiler dilekçelerinde;
– Taleplerini açıkça belirtmeli, – Şahıslarda dilekçe sahibinin kendisinin, yetkili kanuni temsilcilerinin veya açıkça yetkili kıldığı vekillerinin adı soyadı, imzası ve yazışma adresinin yer alması, – Tüzel kişilerde yetkili kişi/kişilerin imzası ve imza sirkülerleri fotokopisinin eklenmesi, – Vergi kimlik numarası yazılması, – T.C. kimlik numarası belirtilmesi, – Anne kızlık soyadı bulunması (Çek, protestolu senet, kredi limit ve risk bilgileri için gerekmemektedir.), – İlgiliye ait geçerli bir kimlik belgesi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi) fotokopisinin ilavesi, – Vekaleten bilgi talep edilmesi halinde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 27/3. maddesi gereğince pul yapıştırılmış bir vekaletnamenin aslı veya tasdikli bir örneğinin ibrazı, gerekmektedir.