Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bebeğim kaç haftalık hesaplama

Gebelik Hesaplama: Kaç Haftalık

Gebelik Hesaplama: Kaç Haftalık Hamileyim?

Hamilelik haftası hesaplama aracımız ile;

– “Kaç haftalık hamileyim?” ve “Bebeğim kaç aylık?” sorularının cevaplarını öğrenebilir,

– Doğum tarihi hesaplama işlemi yapabilirsin.

Gebelik haftası hesaplama aracını kullanmak için aşağıdaki takvimden son adet tarihini (sat) seç. Adet tarihine göre gebelik hesaplama aracımız sana tahmini doğum tarihi ve gebelik haftası hakkında en doğru sonucu versin!

Hamilelik Kaç Hafta Sürer?

Normal bir hamilelik ortalama 40 hafta/9 ay sürer. Ancak doktorun sana hamilelik süreni son adet tarihini baz alarak haftalık olarak bildirir. Çünkü gebe kaldığını öğrendiğin tarih, hamileliğinin başladığı tarih değildir. Önemli olan döllenmenin başladığı süreçtir. Detaylı gebelik haftası hesaplama da bu mantığa göre yapılır.

Peki “Doğum kaçıncı haftada olur?”, “Ne zaman doğum yaparım?” gibi soruların mı var? Sana şöyle cevap verelim; her ne kadar hamilelik 40 hafta sürer dediysek de doğumun 38-42. haftalar arasında gerçekleşmesi de normaldir. 38. haftadan sonra sonlanan gebeliklere ise erken doğum ismi verilir.

Bu arada hamileliğin boyunca sık sık duyacağın kavramları sana aşağıda anlamları ile verdik.

Hamilelik Haftası (Menstrüel Haftası): Hamile kalınmasından 2 hafta önce gerçekleşen son adet döneminin ilk günü başlar. Bu hafta doktorların çoğunun hamileliği değerlendirmek için kullandığı haftadır. Ortalama hamilelik süresi 40 haftadır.

Yumurtlama Haftası (Döllenme Haftası): Hamile kalınan gün başlar. Ortalama süresi 38 haftadır.

Trimester: Her trimester 13 hafta sürer. Bir hamilelikte 3 trimester vardır.

Takvim Ayı: Bir hamilelik ortalama 10 takvim ayı sürer. Her ayı 28 günden hesaplayarak, 280 güne denk gelir.

Gebelik Hesaplama Cetveli: Kaç Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Kaç Aylık Hamileyim, Bebeğim Kaç Aylık?

Kendine bir hamilelik takvimi oluştururken pek çok zaman tanımı söz konusu olacak. En merak ettiğin konulardan birinin de gebelik haftalarının hangi aya denk geldiği olacağını tahmin ediyoruz. Yukarıdaki gebelik hesaplama cetvelimize bakarak otomatik hesapla. Ayrıca bebek ay hesaplama işlemini kolaylaştırmak için yukarıdaki görsele göz atabilirsin. Bu görselde bebeğinin hangi haftada kaç aylık olduğunu ve hamileliğinin hangi trimester’inde olduğunu net bir şekilde görebilirsin.

Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bahsettiğimiz gibi kadınların çoğu, hamile kaldıkları tarihi tam olarak bilemezler. Dolayısıyla “Ne kadarlık hamileyim?” sorusu kafalarını karıştırır. Aslında son adet döneminin ilk günü, hamileliğin başlangıcı kabul edilir. Bu yüzden son adet tarihine göre gebelik hesaplama yapılır. Yani şu anda bulunduğun tarihten son adet tarihin çıkarılıp sonuç 7’ye bölündüğünde sana gebelik haftanı verir.

Hamilelik haftası hesaplama aracı da bu mantıkla çalışır. Sadece işlemleri senin yapman gerekmez. Araç ile hamilelik hesaplama otomatik olarak senin için sonuç verir.

Doğum Hesaplama Nasıl Yapılır?

“Ne zaman doğum yaparım?” sorusu aklını kurcalıyorsa doğum tarihi hesaplama için 2 farklı yöntem var. Biri, son adet döneminin ilk gününden başlayarak, 280 gün saymaktır. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihin kabul edilir. Bir diğer işlem de adet tarihinden 3 ay geriye gidip, bulduğun tarihe 7 gün eklemektir. Örneğin, son adet tarihin 1 Temmuz ise, tahmini doğum tarihi hesaplama sonucun 7 Nisan olur.

Gebelik Haftasına Göre Doğum Hesaplama Ne Kadar Güvenilir?

Doğum tarihi hesaplama yöntemleri ile çıkan sonuca tam olarak güvenip güvenemeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Şunu söyleyelim, çok az kadın tahmin edilen tarihte doğum yapar. Bu kadınların oranı, %4 civarındadır. 20 kadından sadece 1’i bebek doğum hesaplama sonucunda çıkan tarihte doğum yapar. Bu yüzden tahmini doğum hesaplama yaparken hem 2- 3 gün öncesini hem de 2- 3 gün sonrasını doğum yapabileceğin günler olarak düşünmeni öneririz. Yani, doğum zamanı hesaplama sadece bir tahmin üzerinden hareket eder.

Bu tahmini, keyifle bekleyeceğin ve hazırlıklarını bitirmen gerektiğini gösteren bir zaman olarak düşün! Böylece bebeğinin tahmini doğum zamanında dünyaya gelmezse, sen de gerilmemiş olursun. Çünkü gebelik süreni bebeğinin ya da senin sağlık durumun etkileyebilir. Yani “Doğum ne zaman olacak?” soruna nokta atışı bir cevap alman çok zor.

Adet Düzensizliğinde Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adetleri düzenli kadınlar için son adet tarihine göre gebelik hesaplama yöntemi gayet iyi sonuç verir. Normal bir gebelik 38-42 hafta arasında süreceğinden, doğum da hesaplanan tarihten önceki ya da sonraki 2 hafta içinde gerçekleşir.

Fakat regl döngün düzensiz ise bu yöntem senin için hiç işe yaramayabilir. Diyelim ki 6-7 haftada bir adet görüyorsun ve 3 aydır da görmedin. Test yaptırdın ve hamile olduğunu gördün. Acaba döllenme ne zaman gerçekleşmiş olabilir?

Güvenilir bir doğum tarihi tahmini önemli olduğu için doktorunla bunun üzerinde duracaksınız. Bu tahminde sana (son adet tarihinin dışındaki) birtakım veriler yardımcı olabilir. İlk ipucu rahmin ölçüsüdür. Bu ölçü ilk doktor kontrolünde ölçülür ve not edilir. Gebeliğin tahmini olarak geldiği evreyle uyumlu olması beklenir.

İkinci ipucu erken ultrason kontrolüdür. Bazı doktorlar rutin olarak ultrason muayenesi yapar, bazıları ise yalnızca adetleri düzensiz, daha önce düşük yapmış, komplikasyonlu gebelik geçirmiş, SAT’a ve fiziksel muayeneye göre beklenen doğum tarihi tahmin edilemeyen kadınlara yapar. Buna göre gebelik hesaplama için veriler elde edilebilir.

İlerleyen günlerde tahmini doğum tarihini daha kesin olarak ortaya çıkaracak gelişmeler de olacaktır. Tahmini doğum tarihini netleştirecek gelişmeler

Bütün bu ipuçlarının faydası olur ama hiçbiri kesin bir tarih belirlemeyi sağlamaz. Tam olarak ne zaman doğacağını ancak bebeğin belirler. Tabii normal doğum yapacaksan!

Gebelik Haftası Hesaplama Başka Hangi Verilerle Yapılabilir?

Adet düzensizliği gibi bazı özel durumlar gebelik takvimi oluşturma konusunda sorunlar yaratabilir. Bu gibi durumlarda döllenme tarihi net olarak saptanmadığı için daha farklı bir gebelik ve tahmini doğum tarihi hesaplama formülü uygulamak gerekir.

Bunların başında kısırlık durumlarında yapılan tüp bebek ve diğer tedavi yöntemleri geliyor. Bu uygulamalarda döllenme laboratuvar ortamlarında gerçekleştirildiği için adet gününe göre hamilelik hesaplaması yanlış sonuç verebilir. Bu nedenle tüp bebek gebelik hesaplama, embriyo transferi tarihine göre, blastokist transferi tarihine göre ve yumurta toplama işlemi tarihine göre yapılabiliyor.

Bunun dışında ilişki tarihine göre gebelik hesaplama da yapılabiliyor. Ancak bu, son ilişki esnasında döllenmenin hemen gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmediği için güvenilir bir yöntem değil.

Gebelik Hesaplama – Kaç haftalık hamileyim?

Ultrason taraması

Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz bile, son adet döneminizin gününü unutun veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden de emin değilseniz, diğer ipuçları size ve doktorunuza ilk doğum öncesi randevunuzda bitiş tarihinizi belirlemenize yardımcı olabilir:

Hamileliği daha doğru bir şekilde tarihlendirebilen erken bir ultrason. Bazı doktorlar erken dönemde ultrasonu rutin olarak gerçekleştirir, ancak çoğu zaman sadece adetleriniz düzensizse, 35 yaş ve üzerindeyseniz, düşük veya hamilelik komplikasyonları öykünüz varsa veya bitiş tarihi fizik muayenenize ve SAT’a göre belirlenemiyorsa erken ultrason gerçekleştirmektedir.

Bebeğin kalp atışının ilk kez duyulduğu (değişse de 7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetaş hareketi hissettiğinizde (ortalama 18 ila 22 hafta arasında, ancak daha erken veya daha sonra olabilir) gebelik kilometre taşları, doğum yapacağınız gebelik bitiş tarihinizin doğru olup olmadığı konusunda ipuçları verir.

Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar olan ölçüm olan fundal yüksekliğiniz, her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir ve bitiş tarihinizi doğrulanmasına yardımcı olur.

İlk dahili gebelik muayeneniz yapıldığında not edilecek rahim boyutu da doğum yapacağınız tarihi saptamak için bir faktör olabilir.

 

Gebelik Hesaplama

GEBELİK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Gebelik hesaplamalarında genel olarak son adet döneminin başlangıç tarihi, hamileliğin de başlangıcı olarak kabul edilir. Dolayısıyla hamilelik hesabı da son adet tarihine göre yapılır. Bu bağlamda yapılan hesaplamada; şu anki tarihten son adet tarihi çıkartılır ve sonuç yediye bölünür. Elde edilen sonuç gebelik haftasını temsil eder.

HAMİLELİK HESAPLAMA MANTIĞI

Hamilelik haftası hesaplama aracının çalışma mantığı şu şekildedir:

Şu anki tarih – Son adet döneminin ilk günü / 7 = Hamilelik haftası

GEBELİK HESAPLAMA CETVELİ

DOĞUM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Doğum hesaplama işlemini iki farklı yöntemle yapmak mümkün. “Ne zaman doğum yapacağım?” diye merak eden anne adayları, bu iki yöntemden bir tanesini uygulayıp elde ettikleri sonuca göre muhtemel doğum tarihini öğrenebilirler.

Yöntem 1: Son adet döneminin ilk gününden itibaren 280 gün sayılır. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihini ifade eder.

Yöntem 2: Gebelik hesaplama cetveline göre yapılan doğum hesaplama işleminde ise son adet döneminin ilk gününden 3 ay geriye gidilir. Çıkan sonuca 7 eklenir.

 

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları