Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bu haberin fotoğrafı yok

Bir kadın daha hamilelik sürecini geçirirken, anne karnında olan bebeğin gelişiminin 3. ayından 6. ayına kadar diş etlerinin içerisinde dişleri oluşmaktadır. Bu dişler doğumdan sonra genel olarak gözlemlendiği haliyle 7. aydan sonra ilk önce alt ön kısımdaki kesici dişlerin çıkmasıyla birlikte yavaş yavaş bebeğin ağzında yerlerini almaya başlamaktadırlar.

Her bebekte diş çıkarma süreçleri ve belirtileri birbirinden farklı şekilde gelişebilmektedir. Bu durumda sadece yaygın olarak 10 bebekten 9’unda görülen belirtilerden ve bu belirtiler üzerine alınabilecek önlemlerden bahsetmek mümkündür.

Bazı bebeklerde dişlerin 3 ya da 4 aylıkken çıkmaya başladığı görülse de ağırlıklı olarak bebeklerin 6. ayda ya da 7. ayda tam olarak diş çıkarmaya başladıkları görülmektedir. Nadir olarak 1 yaşını geçtikten sonra 16. ay civarı diş çıkarmaya başlayan bebeklerin olduğu görülse de, bu nadir rastlanan durumlarda hem bebekler hem de anneler zor süreçler geçirebilmektedir.Bebeklerin ağzındaki dişlerin tamamen çıkması 2. yaşını geçtikten sonra en geç 29. aylığı bulmaktadır. Bu süreçlerde de bebeklerin gösterdikleri belirtilere ve her şeyden önce huzursuzluk yaşamalarına pozitif olarak yaklaşmak ve normal karşılamak gerekmektedir.

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri nedir?

Bebeklerin ağızlarında diş çıkması, dişlerin diş etlerinin açılmasına hazırlanma sürecinde başlamaktadır. Bahsedilen bu süreçlerde sürekli olarak huzursuzluk yaşanması, bebeklerin ağzında sürekli olarak fazla miktarda salya bulunması ve salya akması, ağız yapılarının çevresinde ufak çaplı döküntülerin başlamış olması, uyku alışkanlıklarında düzensizliklerin başlaması, sık sık ağlama durumu ve ellerini ısırma gibi belirtiler göze çarpmaktadır.

Bahsettiğimiz üzere her bebekte belirtilerin şiddeti ve ortaya çıkma durumu farklılık gösterebilmektedir. Bahsedilen türde belirtiler bebekte gözlemlenmeye başladığında  ebeveynler belirtilerin ne olduğuna dikkat ederek özenli bir şekilde davranmalı, bazı belirtilerin diğer hastalık belirtileriyle karıştırılmaması adına özen göstermelidirler.

Bebeklerde diş çıkarma süreçlerinde en sıklıkla şikayetçi olunan belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Uykusuzluk : Bebek diş çıkarma sürecinde bu ağrılanmayı gece saatlerinde de gündüz saatlerinde de çektiğinden normal şartlardaki uyku alışkanlıkları bozulabilir ve uzun saatler uyanık kalabilmektedir.

 

  • Isırma dürtüsü : Dişler çıkarken içerden yaptıkları baskı bebeği huzursuz etmekte, bu yüzden de bu rahatsızlığını geçirmek adına diş etlerini bir şekilde ısırarak kaşımaya çalıştığı görülebilmektedir.

  • İştahsızlık durumu : Diş çıkardığı için sürekli huzursuz olan bebekler, bir biberon yardımıyla beslenerek ya da anne sütüyle beslenmeye çalışılarak rahatlatılmaya çalışılmalıdır. Ancak bu noktada da, emmeye çalışması da diş damaklarına sıkıntı yaratabileceğinden baskı artıp daha da sıkıntı yaşamalarına sebep olunabilmektedir. Bu nedenden ötürü iştahsızlık yaşayan bebeklerin doyurulurken de dikkatli beslenmesine özen gösterilmelidir.

Diş çıkaran bebek için ne yapılmalı?

  • Normal şartlarda diş çıkaran bebeklerde 37 dereceye kadar ateşlenme kabul edilirken, bu derece 38 ve üstüne çıkarsa; bununla birlikte ishal durumu da gözlemleniyorsa mutlaka bebeğinizi diş hekiminizin yanında genel bir sağlık durumu kontrolüne de sokmanız önerilmektedir. Çünkü bu tip süreçlerde az önce de değindiğimiz gibi dikkatli gözlem müthiş önem arz etmekte; ishal ve ateşlenme diş çıkarma sürecinde ortaya çıksa bile farklı bir hastalığın belirtisi de olabilmektedir.

  • Diş çıkarma süreçlerinde bebeklerin diş etleri normal şartlardan çok daha hassas olabileceğinden, bebeğe mümkün oldukça sıcak ya da buz denecek kadar soğuk gıdalar yerine ılık gıdalar verilmelidir. Ancak serin bir etki yaratacak yoğurt gibi gıdalar da diş etlerindeki sızlamalar bir nebze olsun rahatlatabileceğinden önerilen beslenme ürünleri arasındadır.

 

  • Bu süreçlerde çoğu bebekte iştah azalacağından, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden eksik kalmaması için bol miktarda meyvenin suyunu sıkarak birbirine karıştırıp çocuğunuza soğuk bir şekilde içirmeniz önerilmektedir. Böylelikle hem serin bir içecek içtiği için diş etleri rahatlayacak hem de ihtiyaçlarından eksik kalmayacaktır.

  • Bebeğinize dişlerini kaşıması için plastik diş kaşıma araçları alacağınıza daha pratik ve doğal yöntemler önerilmektedir. Bu konuda en bilindik yöntem kereviz saplarının kullanılmasıdır. Kereviz sapları kesildikten sonra iyice detaylı olarak yıkanmalı; yıkanma işlemi bitince 10 dakika boyunca buzlukta bekletilmeli ve ardından bebeğe verilmelidir. Plastik yerine bünyesine faydalı bir şey kemirmesi hem diş kaşıntısına hem de vücut sağlığına daha iyi gelecektir.