İncir İshal Veya Gaz Yaparmı Ve Bebeklere Ne Zaman Verilir?
İncir, yaz aylarının en sevilen ve en sağlıklı meyveleri arasında yer alır. B6, A vitami, K vitamini, thiamin, pantotenik asit gibi pek çok vitamin ve mineral içerir.
Bu kadar faydalı bir meyve olan incir maalesef bazı yetişkinlerde ve bebeklerde gaz ve ishal gibi mide bağırsak sorunlarına neden olabilmektedir.
Sual: Bebeğim 6 aylık incir verebilir miyim? (bebekler ne zaman incir yer)
CEVAP
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış İlhan’ın cevabı: (İncir, bal ve çilek, bebeklere 1 yaşından sonra verilmelidir.)
Sual: Bebeğim 10 aylık, taze incir yedirebilir miyim? (incir bebeğe kaçıncı ayda verilir)
CEVAP
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kara’nın cevabı: (İncir, içerdiği çekirdeklerinden dolayı bebeklerin zor yedikleri bir gıdadır. Ancak bebeğiniz yemek istiyorsa verebilirsiniz.)
İncirin gaz ve ishal yapma nedenleri nelerdir?
İncir alerjisi
İncir alerjisi, incirde bulunan bir maddeyi bağışıklık sistemimizin düşman olarak algılayıp onunla savaşmasıyla, vücuda kabul etmek istememesiyle meydana gelir. Bunun sonucunda incir yediğinizde hapşırma, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, karın ağrısı, gaz sancısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, ciltte kaşıntı, elde, ayakta, yüzde şişme gibi belirtilerle karşılaşırsınız. İncir alerjisinin belli bir tedavisi yoktur, incirden uzak durmalısınız. Doktorunuz antihistaminik ilaç reçete edebilir.
Aşırı incir tüketimi
Günlük lif ihtiyacı kadınlarda 25 gr., erkeklerde ise 38 gramdır. Lifli yiyecekler bağırsakların düzenli işlemesini sağlayıp kişiyi kabızlıktan ve diğer gastronemiyel sağlık sorunlarından korur. Meyvelerin ishal yapma durumu içerdiği lif oranına ve ne kadar yediğinize bağlı olarak değişir. Tüketiminde aşırıya kaçmadığınız sürece elma, kayısı, incir, mango, portakal, armut, erik, çilek ve ahududu gibi lif oranı yüksek meyveler genellikle ishal yapmaz. Ancak ihtiyacınızın çok üstünde lifli gıda alımında ishal ve gaz gibi mide bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz.
Fruktoz içeren meyveler gaz yapabilir
Uzmanlar, şeker fruktozu içeren gıdaların gaza ve gaz sancılarına neden olabileceğini bildiriyor. İncir, armut, hurma, kuru üzüm, erik, üzüm, ananas, elma ve muz, fruktoz içeriği yüksek olan meyvelerdendir.
Karbonhidratlı meyveler
İncir dahil tüm meyveler içeriğindeki karbonhidrattan dolayı bağırsaklarda iyi sindirilemediğinden gaza neden olabilirler. Karbonhidrat, fruktoz ve lif içeriği yüksek yiyeceklerin gaz yapma olasılığı daha yüksektir.
Not: Yukarıdaki cevaplarda şahsa münhasırdır, soran kişileri bağlar. Doktorunuza danışmadan bebeğinize incir vermeye başlamayın.
Haşlanmış Patates İshale İyi Gelirmi? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Domates Gaz Yaparmı, Domatesin Gaz Yapma Nedenleri Nelerdir? Tıklayınız
Yoğurt Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Muz Gaz Yapar mı, Şişkinliğe Neden Olur mu? Tıklayınız
Nohut Ve Leblebi Gaz Yaparmı? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklere taze incir ne zaman verilir?
Anneler ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklerine ne yedirip ne içirecekleri konusunda bir hayli panik oluyor. Anneler bu konuda ya deneyimli anneleri ya da interneti uzman olarak görüyor. Hazır taze incirlerin tezgahları süslediği şu dönemde bebeğinize bu meyveden verip veremeyeceğinizi düşünüyorsanız; kesinlikle doğru yerdesiniz. İşte, “Bebeklere taze incir ne zaman verilir?” sorusunun cevabı…
İncir hangi vitamin ve minarelleri içerir?
İncirin faydaları nelerdir?
İncir iyi bir lif kaynağıdır. Bu nedenle ölçülü tüketildiğinde incir bağırsak hareketlerini düzenler.
Lif deposu olan incir uzun süre tokluk hissi verir. Bu nedenle ölçülü tüketimi kilo vermenize yardımcı olur.
İncir iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum tansiyonu dengeler. Bu nedenle ölçülü tüketiminde incir kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
A ve C vitaminleri yönünden zengin olan incir bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Göz sağlığı için kıymetli olan incir bu nedenle düzenli olarak tüketilmelidir.
K vitamini içeren incir kemik sağlığı için de kıymetidir.
Bebeklere taze incir ne zaman verilir?
Uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmesini şiddetle tavsiye eder. 6. aydan itibaren ise bebekler ek gıdaya geçebilir. Ancak anne sütü az ya da olmadığı için formül mama ile beslenen bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci farklıdır. Bu konuda bazı uzmanlar yalnızca formül mama içen bebeklerin 4. aylarında son derece basit gıdalarla ek beslenmeye başlayabileceğini vurguluyor. Ancak bu konuda mutlaka kendi uzmanınızla görüşmeden tek başınıza karar vermeyin. Unutmayın her bebeğin gelişimi aynı değildir. Geldik merak ettiğiniz “Bebeklere taze incir ne zaman verilir?” sorusuna… İncir lif yönünden zengin olmasının yanı sıra iyi bir idrar söktürücüdür. Bebekler bu besleyici gıdayı tükettikten sonra ishal olabilir. İshal ise ciddi sorunların yaşanmasına yol açabilir. Bu nedenle uzmanlar bebeklerin 18. aylarından önce taze incir tüketmelerini doğru bulmuyor.
Bebek Gıda | İncir Bebeklere Ne Zaman Verilir?
İncir Bebeklere Ne Zaman Verilir?
(+8 Ay)
İncir tadı ile bebeklerin seveceği bir meyvedir. Tatlı olmasının yanı sıra yumuşsak dokusu nedeniyle de bebekler bu meyveyi yerken zorlanmayacaklardır. Birbirinden farklı tarifte inciri kullanmak mümkündür. Özellikle de meyve saatlerini zenginleştiren eşsiz bir aromatik tada sahiptir. Kuru İncir de bebek gıdasında çok fazla kullanım alanına sahiptir.
İncirin Faydaları
Lifli bir meyvedir.
Bağırsakları çalıştırır.
Kabız bebeklerin dostudur.
Doğal bir antioksidan kaynağıdır.
Zengin vitamin ve minerallere sahiptir.
Potasyum ve Magnezyum açısından zengindir.
B2, B3, B6 ve K vitamini deposudur.
üAz yağ içerir.
Kalp dostudur.
Mideye faydalıdır.
Sindirim sistemine iyi gelir.
Güçlü bir kemik yapısı oluşumunu destekler.
Omega 6 yağ asidi içerir.