Beyaz çay, çay bitkisinin bahar aylarında oluşturmaya başladığı tomurcukların el yordamıyla toplanmasıyla elde edilmektedir. Yeşil çay ya da sürekli kullandığımız siyah çaydan farklı olarak hiç bir fermantasyon işlemi geçirmezler. Beyaz çay, sadece güneş ışığında kurutulur ve diğer çaylar gibi fırınlanma ve diğer işlenme tekniklerinden geçirilmez. Bu işlemlerden geçmediği için de içerdiği mineral ve vitaminleri korumuş olur. Beyaz çayın bir diğer cezbedici özelliği de içerisinde eser miktarda kafein barındırmasıdır. Fazla kafein kullanmayan ve fazla kafeinli içeceklerden haz etmeyen kişilerin rahatlıkla içebileceği bir çay çeşididir. Beyaz çayın adının beyaz olması, çay bitkisinin tomurcuklarından elde edilmesinden dolayı bu tomurcukların ve yapraklarının üzerinde beyaz beyaz tüyler bulunmasından gelir. Aroması da siyah çay ve yeşil çayın birleşimi gibi tatmaktadır.
Beyaz çayın faydaları
Beyaz çayın önemli etkisi, kansere neden olan hücrelerin çoğalmasını önleyebilmesidir.
Cilt güzelliğine ve pürüzsüzlüğüne katkı sağlar.
Kolesterolü düşürmede etkilidir.
Beyaz çay, diş sağlığı için fayda sağlar.
Tansiyonu düşürmede etkilidir.
Ciltteki kırışmaları ve sarkıklıkları önlemeye yardımcıdır.
Beyaz çay, hücre yenilenmesi için vücutta bir takım çalışmalar yapar.
Kemik sağlığı için faydalıdır.
İçerisinde bol miktarda bulunan antioksidanlar sayesinde vücudumuzu zararlı toksinlerden arındırır.
Beyaz çay mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı vücudumuzu koruyucu özelliğe sahiptir.
Bireyin metabolizmasında bağışıklık sistemine son derece olumlu etki sağlar ve kuvvetlendirir.
Beyaz çay içeriğinde eser miktarda bulunan kafeinden ötürü, kafeinin yarattığı zararlardan kişi uzak tutar.
Osteoporoz döneminde bulunan kişiler için dinginleştirici özelliği vardır.
Beyaz çay bol miktarda K ve C vitamini içerdiği için vücudumuzun bu vitaminlere olan ihtiyacını karşılar.
İçerisindeki kateşinler sayesinde damarları genişletir ve vücutta kanın daha verimli dolaşmasını sağlar.
Beyaz çay vücuttaki kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
2. tip diyabet hastalığı görülen kişilerin hastalıklarına çare olma özelliği taşır.
Beyaz çay nasıl yapılır?
Öncelikle beyaz çayı ilk defa tadacaksanız az bir miktarda alıp denedikten sonra hoşunuza gitmesi kaydıyla daha fazlasını almanız önerilir. Çünkü beyaz çay değerli ve zor üretilen bir çay olduğu için fiyatı da ona göre şekillenmiştir. Bunun dışında aldığınız çayın paketlenmesine çok dikkat edin, siz satın almadan önce bir şekilde hava alıyor olmuş olması çayın zaten bozuk olacağına ya da siz aldıktan çok kısa bir süre sonra bozulacağına işarettir. Eğer hiç bir şekilde hava almadığına da eminseniz mümkün mertebe siz aldıktan sonra kısa bir süreçte tüketmelisiniz. Beyaz çayın ömrü ortalama 4-5 ay olduğundan ve içinde bulunduğu paket açıldıktan sonra bu süreç daha da kısaldığından kullanım şartlarınıza dikkat etmelisiniz. Sıra demleme kısmına geldiğinde dikkat edilmesi gereken bir başka husus, çayın hazırlanma aşamasında ısıttığınız suyu direk kaynadığı anda alıp çayın üzerine dökmemeniz gerektiğidir. Eğer bu işlemi yaparsanız elinizdeki çayın tadı oldukça acılaşacak ve çayınızın yaprakları haşlanmış olacaktır. İdeal hazırlayış, suyu kaynattıktan sonra 5 dakikalık bir süreçte bekletip ondan sonra çayın üzerine ekleme şeklindedir. Büyük bardakta beyaz çay içmek için miktar olarak iki çay kaşığı beyaz çay eklemeniz gerekir. Bardak miktarıyla değil de demleme miktarıyla çayınızı tüketmek istiyorsanız, suyun içerisine döktüğünüz çayları suyun kendi sıcaklığıyla ters orantılı demleme sürecine bırakın. Yani suyun sıcaklığı ne kadar az olursa demleme süreci de o kadar uzun olmalıdır. İçeceğiniz çayın aroması hafif olduğundan tatlandırmak isterseniz içerisine şeker, süt ya da limon ekleyebilme imkanınız da mevcut.
Beyaz çay zayıflatır mı ?
Beyaz çay, içeriğinde bulunan polifenol ve az miktardaki kafeine rağmen kilo vermeye son derece yardımcı bir çaydır. Bu bahsedilen polifenolün türü ”epigallocatechin-3-gallat”tır ve bu madde vücuttaki yağ hücrelerinin oluşumuna engel olmakta, bünyedeki gereksiz yağ birikimini de önlemektedir. Öte yandan kafein de bünyenin gün içerisindeki yaktığı kalori miktarını hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.