Beyin tümörü nedir?
Beyin tümörleri kafa içindeki basıncını artırır buda beynin sıkışmasına yol açan ve bası belirtileri ortaya çıkar. Bunlar sıklıkla baş ağrısı,bulantı, kusma, bilinç düzeyinde değişiklikler, yüksek beyin fonksiyonlarında etkilenmeler, görme bozuklukları ve seyir devam ederse nihayetinde solunum ve ulaşım durmalarına kadar ilerler.
Beyin Tümörü Nasıl Teşhis Edilir?
beyin tümörlerinde değişken olması nedeniyle bu hastalığa çok farklı branşta hekimlere başvurabilirler. bununda kiritik noktası beyin tümörünün teşhisi akla gelmesi ve bununla ilgili gerekli ön muayenelerin ve görüntülerin yapılmasıdır. beyin tümörlerin en sık görülenler yöntemi manyetik rezonastır. bunu ilaçsız ve damar içine yaparak olması bu ilk teşhisten sonra konunun deneyimli bir ekip tarafından ileri tepki veya tedavi uygulanması açısından yürütülmesi gerekmektedir.
Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Beyin tümörlerinde cerrahi total rezeksiyon ideal tedavidir. yani tümörün ilk önce cerrahi yöntemler kullanarak tamamen çıkartılması istenir. ancak bu tümör geneller’de istenen bir durum olmak ile birlikte her tümörde mümkün olamamaktadır. tümörün muhtemel tedavisi büyüklüğü beyinin neresinde diye tedavi edilir. Bunun dışında hastanın genel sağlık durumu’da dikkate alınmalıdır.
Beyin Tümörünün Tedavi Yöntemleri
Beyin tümörlerin tedavisinde izlem cerrahi tedavileri ilaç ve ışın tedavisi ayrı ayrı yada değişik kombinasında birlikte kullanılabilir. izlem çok düşük bir gurupta iyi huylu tesadüfen rastlanmış beliti vermemiş tümörlerde belirli aralıklarla radyolojik incelemede yapılabilir. bunun dışında kalan beyin tümörlerin dışında çoğunluğu tedavinin ilk basamağını cerrahi oluşturmaktadır. cerrahi tedavi belirli tümörlerinde tamamen sağlarken en azından ışın ve ilaç kullanılması gereken ve kötü huylu tümörlerde’de tümör kitlesini azaltmak belirtileri ortadan kaldırmak ve diğer tedavi yöntemlerinin etkinliğini artırmak amacıyla ilk tercih edilecek çok nadir edilecek yöntemlerdir. Direkt olarak kemoterapi dediğimiz yada radyasyon ile tedavi edilir. Beyin kanserinde cerrahi uygulamayı beyin cerrahı gerçekleştirir. Ancak radyasyon onkoloğu, tıbbi onkolog, nükleer tıp uzmanı, radyolog, patolog ve moleküler patoloji hep birlikte ortak bir görüş felsefesinde çalışmalıdır. Hastada akustik nöroma ya da hipofiz bezi tümörü teşhis edilmişse, ameliyata kulak, burun, boğaz cerrahı da dahil olabilir.