Eğer boyun ağrısı çok şiddetli değilse ve bir travmadan kaynaklanmıyorsa, genellikle kendiliğinden geçebilir ya da evde uygulanacak yöntemlerle kontrol altına alınabilir.
Boyun ağrısı için evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri
Boyundaki zedelenmeler ya da gerilmeler genellikle birkaç günlük istirahat ile kendiliğinden geçecek, kaslar ve tendonlar kendiliğinden iyileşecektir. Bu süreçte boyunda daha çok ağrıya yol açacak hareketler gerektirecek yorucu eylemlerden kaçınmak önemlidir.
1) Soğuk ya da sıcak kompres yapmak.
Ağrıyan bölgeye buz uygulamak hem iltihaplanmayı engelleyecek hem de şişlik ile ağrının azalmasına yardım edecektir. Boyun ağrısı durumunda soğuk kompres yapmak daha etkili olacaktır zira buz, boyundaki küçük kan damarlarının büzüşmesini sağlayarak şişmeyi engelleyecek ve şişliğin ilerlemesini kesecektir.
Birkaç gün ara ile sıcak ya da soğuk kompres yapmak iyi gelecektir. Ancak şişlik durumunda sıcak kompres yapılması şişliği artırabilir, uygulanmamalıdır.
2) Masaj yapmak.
Sıcak ya da soğuk kompres yaptıktan sonra nazikçe masaj yapmak, kaslardaki gerginliği ve spazmları yatıştırarak ağrının dinmesini sağlayacaktır. Bunun için ayrıca bir fizyoterapist yardımı da alabilirsiniz.
3) Duruşunuza dikkat etmek.
Eğer boyun ağrılarınızın sebebi yanlış pozisyonda durmaksa, duruşunuza dikkat etmek aradığınız çözüm olabilir. Bunun için iş yerinizde ya da evinizde daha ergonomik koltuklar, sandalyeler, monitörler ve klavyeler kullanabilirsiniz. Ya da uyurken yan veya yüz üstü yatmak yerine sırt üstü yatmayı deneyebilirsiniz. Aynı şekilde ergonomik yatak ve yastıkları da tercih edebilirsiniz.
4) Yaşam tarzınıza dikkat etmek.
Eğer yaptığınız bazı aktiviteler sürekli olarak boyun ağrısı çekmenize sebep oluyorsa bu aktivitelerden kaçınmanız ya da bu aktiviteleri sınırlandırmanız gerekebilir.
Örneğin, her gün telefonunuza bakarak saatler geçiriyor, mesajlaşıyor, sosyal medyada geziniyorsanız bu eylemin sıklığını azaltabilir ya da bunu yapmaktan vazgeçebilirsiniz.
Ya da telefonunuzu boyun seviyesine daha yakın tutarak boynunuzu eğmeden telefon kullanabilirsiniz.
5) Reçetesiz ağrı kesiciler kullanmak.
Birçok reçetesiz ağrı kesici iltihaplanmayı önler ve beyinde ağrı hissine yol açan sinirleri uyuşturarak ağrı hissini keser. Ancak bu ilaçları kullanırken dikkatli olmak gerekir. İlacı kullanmadan önce ilacın prospektüsünü dikkatlice okumak, doz aşımından kaçınmak gerekir. İlacı prospektüste yazıldığı gibi tüketmek önerilir.
Tylenol gibi ağrı kesici ve alerji ilaçlarında bulunan bazı maddeler içeren ilaçlar boyun ağrısında kullanılabilir.
Eğer boyun ağrısı dört haftadan uzun sürüyorsa ve sürekli tekrarlıyorsa ve başka rahatsız edici semptomlara yol açıyorsa tıbbi destek almak ve bir profesyonele görünmek gereklidir.
Boyun ağrısı nedenleri nelerdir?
Boyun ağrısının en sık görülen sebepleri boyunda incinme ya da sıkışmadır. Bu durum birkaç gün ya da hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Boyunda bir kasın ya da tendonun fazla kullanımı ya da gerilime bağlı olarak zedelenmesi boyunda zedelenme, bir bağ dokusunun aynı durumda zedelenmesine de sıkışma denebilir.
Boyunda bu sorunlara yol açan sebepler aşağıdaki gibidir:
Yanlış pozisyonda uyumak. Bu duruma genellikle boyun tutulması denir. Yanlış pozisyonda uyuduktan sonra bir kişi sabah boynunda ağrı ve sertlik hissi ile uyanabilir. Bu durum boynun uykuda garip bir şekilde durması ya da çok genişlemesi yüzünden yaşanabilir.
Spor yaralanmaları. Aniden ya da ters bir şekilde boynu hareket ettirmek, spor yaparken çok sık yaşanan kazalardan biridir. Aynı şekilde sporcularda çok sık yaralanma ya da düşme ile karşı karşıya kalabilir.
Yanlış pozisyonda durmak. İş yerine, evde ya da işe gidip gelirken hatalı bir pozisyonda durmak boyun problemlerine yol açabilir. Eğer boyun uzun süre aşağı eğik bir biçimde durursa boyun kasları, bağ dokuları ya da tendonlarına daha çok yük biner. Bu duruş bozukluğu da genellikle bilgisayar başında çalışırken, televizyon izlerken, araba sürerken, kitap okurken, bahçıvanlık yaparken vb. gerçekleşir. Telefon ekranına da uzun süre bakmak, mesajlaşmak ve oyun oynamak da boyun ağrılarına sebep olabilir.
Tekrarlayan hareketler yapmak. Boynu sürekli olarak çevirmek, sağdan sola hareket ettirmek gibi, dans ederken, yüzerken vb. yapılan eylemler boyun kaslarının, bağ dokularının ve tendonlarının yükünü ağırlaştırır ve boyunda ağrıya yol açmaktadır.
Boynu uzun süre yanlış pozisyonda tutmak. Boynu uzun süre rahatsız bir pozisyonda tutmaya yol açan tüm hareketler boyunda ağrı, incinme ve zedelenmeye sebep olacaktır. Örneğin elleriniz doluyken telefonla konuşmak için telefonu boyun ve omuz arasına sıkıştırarak konuşmak ya da uçak gösterisi izlemek gibi eylemler boyun ağrısına yol açacaktır.
Boyun travması. Boyun travması, boyun ve kafa, kuvvetli bir gücün etkisiyle aniden geriye ya da aniden ileriye hareket etmesi sonucu oluşur. Omurganın etrafındaki ya da üzerindeki yumuşak dokular bu durumda yırtılabilir ya da zarar görebilir. Boyun travması genellikle araba kazası gibi durumlarda yaşanır.
Duygusal stres. Bazen boyundaki kaslar gerilip kas ağrısına sebep olabilir. Bu duruma stres, anksiyete ve depresyon yol açabilir.
Eğer omuriliğin bir kısmında enfeksiyon görülürse, iltihaplanma boyun ağrısına yol açabilir. Örneğin menenjit hastalığı bu duruma bir örnektir.
Miyofasiyal ağrı sendromu. Bu kronik duruma yol açan bazı tetikleyiciler vardır ve bu tetikleyiciler boyun, omuz ve sırtta ağrıya yol açabilir. Bu bölgelerde kronik ağrı ya da dokunulunca ağrı görülebilir. Ağrı yalnızca bir noktada görülebileceği gibi vücutta başka yerlere de yayılabilir.
Fibromiyalji. Teşhisi zordur ancak bu hastalık kaslarda, tendonlarda, bağ dokularında ve vücudun çeşitli yerlerinde ağrılara yol açar ve bu ağrılara boyun ağrıları da dahildir.
Boyun ağrısını önlemek için ne yapılmalı?
Otururken ve ayakta dururken değil, aynı zamanda hareket halindeyken de duruşunuzu düzeltmeniz, boyun ağrı ve sertleşmesini engelleyebilir.
Dik oturun, göğsünüzü şişirin, çenenizi hafif bir şekilde eğin ve başınızı kulaklarınızı omzunuza değdirecekmiş gibi yapın.
Kaslarınızın gerildiğini ve sertleştiğini hissettiğinizde, meşgul olduğunuz işe ara verip dinlenin.
Boynunuza masaj yapın, başınızı döndürün ve derin bir şekilde nefes alıp verin.
Kaynaklar:
https://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/treatment-neck-pain