Giysilerdeki kök boyaların yerine azot içeren maddelerin yasal sınırların üzerinde kullanılması sağlığımızı bozuyor
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Metin Şeker, Giysilerde eskiden kök boyası(bitki köklerinden yapılan boya) kullanılırdı. Kök boyalarının yerini son yıllarda fabrikasyon ürünler aldı. Bu ürünlerin yasal sınırı aşması ise kanserojen (kanser yapan maddeler) etkiye sahiptir.
Azot içeren (azo bileşikleri)maddelerin izin verilen miktarda kullanıldığında bir tehdit oluşturmadığını ancak kaçak üretimlerin de her zaman olabileceğine dikkat çeken doktor Şeker, “Burada en büyük risk, yurt dışından gelen ürünler. Denetim dışı birçok giysinin halka satıldığını biliyoruz. En büyük risk, Uzakdoğu’dan gelen ürünlerde. Markası ne olursa olsun Uzakdoğu’da maliyet düşük olduğu için bu boya maddeleri daha sık kullanılıyor. Özellikle Hindistan, Çin ve Bangladeş gibi ülkelerden gelen giysilerde risk daha fazla. Bu ülkelerdeki denetimlerde sıkıntı var.” dedi.
Parlak ve renkli giysileri tercih etmeyin
Daha çok parlak ve renkli giysilere dikkat edilmeli diyen Doktor Şeker, ” Parlak renk, azo maddesinin fazlalığından kaynaklanıyor ama her parlak renkli giyside de ‘azo bileşikleri var’ demek yanlış olur. Bu maddeler vücudumuza dokunmakla geçmese de terle birlikte cilde direkt temas ettiğinde risk ortaya çıkar.” şeklinde konuştu