Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cahit Arf hayatı çalışmaları eserleri kısa özeti vikipedi uzun

Cahit Arf, 11 Ekim

Cahit Arf, 11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te doğdu. Babası bir matematik öğretmeni olan Arf, ilkokuldan sonra İstanbul’da Galatasaray Lisesi’ne devam etti. 1930 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nden mezun oldu ve aynı yıl Türkiye Bilimler Akademisi’ne üye oldu.

1933 yılında Almanya’ya giderek Göttingen Üniversitesi’nde David Hilbert ve Emmy Noether’in öğrencisi oldu. 1935 yılında doktorasını tamamlayarak Berlin Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

1938 yılında Türkiye’ye döndü ve İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1948 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’nin başkan yardımcılığına, 1963 yılında ise başkanlığına seçildi.

Arf, matematik alanında yaptığı çalışmalarla dünya genelinde tanınan bir matematikçidir. Özellikle cebirsel geometri, sayılar teorisi ve cebirsel cümlelerin teorisi alanlarında önemli katkıları vardır.

Arf, matematikte önemli bir teoreme de imza atmıştır. Arf Teoremi, Galois teorisinde kullanılan bir teoremdir ve cebirsel sayıların özelliklerini inceler. Bu teorem, sayı teorisi ve cebirsel geometri alanlarında önemli bir yere sahiptir.

Cahit Arf, matematik alanındaki çalışmalarıyla birçok ödül kazanmıştır. 1951 yılında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Bilim Ödülü, 1957 yılında Alman Matematik Derneği tarafından Felix Klein Madalyası, 1958 yılında Amerikan Matematik Derneği tarafından Cole Ödülü, 1966 yılında İtalya Matematik Derneği tarafından Caccioppoli Ödülü ve 1976 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından Devlet Övünç Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Cahit Arf, 11 Aralık 1997 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli matematikçilerden biri olan Cahit Arf, çalışmalarıyla matematik alanında çağdaşlarının takdirini kazanmış ve Türkiye’nin gururu olmuştur.

 

Cahit Arf – Doğumu ve Ölümü
Cahit Arf ODTÜ Matematik bölümü önünde
Doğumu
1910
Selanik
Ölümü
26 Aralık 1997

Cahit arf kimdir hayatı eserleri matematik çalışmaları

Cahit Arf (d. 1910, Selanik – ö. 26 Aralık 1997, İstanbul), Türk matematikçi. Kendi adıyla bilinen teoremleri, dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

Doktorasını yapmak için gittiği Almanya’da, matematikçi Helmut Hasse ile birlikte önemli çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar sonunda, matematikte Hasse-Arf Kuramı’nı geliştirdi. Arf değişmezi, Arf halkaları ve Arf kapanışları gibi kendi adıyla bilinen matematiksel terimleri bilim dünyasına kazandırdı.

2009 yılından itibaren 10 Türk Liralık banknotların arka yüzünde resmi bulunacak.

Yaşamı

Cahit Arf 1910 yılında Selanik Kaylar (şehir)Kaylar kazasında doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa’da Ecole Normale Superieure’de 1932’de tamamladı. Bir süre Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doçent adayı olarak çalıştı. Doktorasını yapmak için Almanya’ya gitti.

Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör ve ordinaryus profesörlüğe yükseldi ve 1962 yılına kadar çalıştı. Daha sonra Robert Koleji’nde Matematik dersleri vermeye başladı. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı oldu.

Daha sonra gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırma ve incelemelerde bulundu; Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1967 yılında Türkiye’ye dönüşünde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine getirildi. 1980 yılında emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde görev aldı. 1985 ve 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını yaptı.

Cebir ve Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum 1990’da 3 ve 7 Eylül tarihleri arasında Arf’in onuruna Silivri’de gerçekleştirilmiştir. Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984’te İstanbul’da yapılmıştır. Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale sunmuştur.

Cahit Arf 1997 yılının Aralık ayında bir kalp rahatsızlığı nedeniyle vefat etmiştir.

Cahit arf  Çalışmaları:

Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin “Arf değişmezi” ve “Arf halkaları” gibi literatürde adıyla anılan çalışmaları matematik dünyasının ünlü matematikçileri arasında yer almasını sağladı. Matematik literatürüne “Arf Halkaları, Arf Değişmezleri, Arf Kapanışı” gibi kavramların yanısıra “Hasse-Arf Teoremi” ile anılan teoremler kazandırmıştır. Matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine her zaman “Matematiği ezberlemeyin kendiniz yapın ve anlayın” demiştir. Hakkından yazılmış bir yazıda şöyle denmiştir: “…Bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. Cahit Arf, Türkiye’de matematiğin o günlerden bu günlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır.”

Cahit Arf’ın matematikle ilgili çalışmaları

Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra “Hasse-Arf Teoremi” adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır
Cahit Arf, matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür Öğrencilerine sürekli: “Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın” demiştir
Cahit Arf, “Matematik esas olarak sabır olayıdır Belleyerek (ezberleyerek) değil keşfederek anlamak gerekir” demiştir
“Matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır” diyerek matematiğin sanatsal yönünü vurgulamıştır.

ODTÜ Cahit Arf konferansları

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü’ünde her sene Arf adına ve anısına özel bir konferans düzenlenmektedir.

Gerçekleşmiş konferanslar:

  • 2008: Gunter HarderBonn Üniversitesi Matematik Enstitüsü
  • 2007: Hendrik LenstraLeiden Üniversitesi Matematik Enstitüsü
  • 2006: Jean-Pierre SerreCollège de France
  • 2005: Peter Sarnak – Princeton Üniversitesi ve İleri Araştırma Enstitüsü
  • 2004: Robert Langlandsİleri Araştırma Enstitüsü
  • 2003: David Mumford of Brown Üniversitesi Uygulamalı Matematik Bölümü
  • 2002: Don ZagierUtrecht Üniversitesi / Collège de France
  • 2001: Gerhard FreyEssen Üniversitesi Deneysel Matematik Enstitüsü

Cahit Arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçi. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılımasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan “Arf Sabiti”, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu. Alman matematikçi Helmut Hesse ile birlikte, Hesse-Arf Kuramı’nı geliştirdi.

11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te dünyaya geldi. Bu dönemde halen Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yer alan Selanik’ten, 1912 yılında henüz iki yaşındayken patlak veren Balkan Savaşı yüzünden, ailesi ile birlikte kaçarak İstanbul’a yerleşti. İstanbul’da başlayan ilkokul öğrenimini İzmir’de devam ettiren Arf, Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği bir burs ile Paris’e giderek Ecole Normale Superieure’dan mezun oldu.

Türkiye’ye döndükten sonra Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği yapmaya başladı. 1933 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü’ne girdi. 1937 yılında Almanya’nın Göttingen şehrine giderek, çalışmalarını Göttingen Üniversitesi’nde devam ettirdi. Doktora eğitimini 1938 yılında bu okulda tamamlayan Arf, burada tanıştığı Alman matematikçi Helmut Hesse ile beraber Hesse-Arf Kuramı’nı geliştirdi. Daha sonra tekrar Türkiye’ye dönen Arf, bir süre İstanbul Üniversitesi’nde görev aldıktan sonra, 1962 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı olan Cemal Gürsel’in ataması ile TÜBİTAK’ın kuruluş çalışmalarını başlattı. 1963 yılına kadar bu kurumda kurucu ve yönetici olarak görev aldıktan sonra, Robert Kolej’in matematik bölümünde çalışmaya başladı. 1964 ve 1966 yılları arasında çalışmalarını New Jersey’deki Institude for Advanced Study’de sürdürdükten sonra California Üniversitesi’nde de bir yıl geçirdi.

Türkiye’ye kesin dönüşünü gerçekleştirdikten sonra, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin Matematik Bölümü’nde çalışmaya başladı. 1980 yılında emekli olana kadar buradaki görevini sürdürdü.

Matematik bilimine yaptığı büyük katkıları için hayatı boyunca çok sayıda ödülle onurlandırıldı. Eğitim verdiği dönemler boyunca yalnızca ders vermekle yetinmeyerek, katıldığı konferans ve toplantılarda genç matematikçilerle birebir iletişime geçmeye çalıştı.

Türkiye’de matematik biliminin bugünkü konumuna gelmesinde çok önemli bir rolü olan Cahit Arf , 26 Aralık 1997’de geçirdiği bir kalp rahatsızlığı sonucu hayata veda etti. İstanbul Üniversitesi’nde yapılan bir törenin ardından toprağa verildi.

Cahit Arf Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Devletin türk lirasından 6 sıfır atmasından sonra yeni türk lirasuna yani ytl geçildi. Daha sonra yeni türk lirası kaldırılması ve türk lirası olarak kaldı. Bu değişimle Cahit Arf ‘in ne alakası var diyeceksiniz. Devlet 10 Türk lirasınn arkasına ünlü bilim adamımızın fotoğrafı ve formülünü basmıştır. Örnek resim aşağıdadır. Ünlü Türk matematikçi Cahit Arf  Kimdir Hayatı Video izle belgesel bilgi makale. Cahit ARF Kilometre Taşları İzle Video? Osmanlı imparatorluğu görmüş 2 dünya savaşı geçimiş büyük matematik sanatçısı Ordinaryus.  Ekim ayının poyrazının kavak ağaçlarını savurduğu 11 Ekim 1910, Selanikte doğmuştur.

10 Türk lirası 300x145 Cahit Arf Kimdir Hayatı Belgesel Matematik

Cahit ARF Cahit Arf Kimdir Hayatı Belgesel Matematik

Birinci dünya savaşı başlamadan hemen önce selanikten İstanbul Üsküdar ilçesine yerleşir Arf ailesi. 4 yaşlarında ailesi onu modern bir anaokuluna yazdırır. Anaokulunda il zamanlar sessiz sedasız hep arka sıraya oturuyordu. 3 hafta geçti ve elindeki kitabı okumaya başlayınca ne kadar zeki olduğu ortaya çıktı. İzmir sultaniyesin de 6 sınıfta elinde kalem olması gerekirken o kurtuluş savaşında türk askerleri ve yaşananların resimlerini çiziyordu. Liseyi bitirmiş genç  bir öğretmen Arfi matematikler tanıştırıyordu. Prolemler çözmeye başlıyor, bazen havuzları 3 çeşme ile dolduruyor bazende  7 akçe parayla bakkaldan şekerler alıyordu. Yeni ve genç Türkiye Cumhuriyeti o günler zeki ve gelecek vaad eden öğrenci ve gençleri eğitim için yurt dışına göndermekteydi. Bu eğitim şansından genç matematikçi de yararlanacaktı. İstanbul dan Paris Fransaya trenle gider. Parise gittiğinde önünde 2 seçenek vardı. Birincisi mühendislik seçip zengin olmak, ikinci seçenek Matematik bölümünü seçip bir çok insanı yetiştirme olnağına sahip olacaktı.O günkü şartlar mühendisler büyük paralar kazanabiliyordu. Çok sevdiği matematiği seçti. Ecole Normale Superieure Üniversitesine kayıt oldu.  Üniversiteyi 1932 yılında tamamladı. Kısa bir süre Galatasaray lisesinde matematik öğretmenliği yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doçent adayı olarak çalışmıştır. Daha sonra doktorasını yapmak için Almanyanın Göttingen Üniversitesine gider. 1938 yılında  Göttingen Üniversitesi’nde doktorasını bitirir.

1940 yıllarda cebirsel geometrik hesapların sadece 2 boyutlu düzlemde hesaplanabileceği kabul ediliyordu. Bu na karşı çıkan Cahit Arf arf halkaları teorisi ile çık boyurlu olabileceğini kanıtlamıştı. 2 dünya savaşı patlak vermişti ve askere çağırılmıştır. Türkiye savaşa girmeyince matematik çalışmalarına devam etmişti. 12 mart 1971 muhtırası sırasında  Odtü de öğretim görevlisiysidi. Üniversite siyasi olaylarla çalkalanıyor olsa da o 4-5 öğrenciye dahi eğitim veriyordu.

Hayatının son yıllarında kalp yetmezliği vardı. 26 Aralık 1997 günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.

Ünlü Türk matematikçi Cahit ARF kimdir? Cahit beyin  biyografi ve hayatı,formüller ile konuşan adam,ekim poyrazı,rüzgar gülü,doğduktan sonra kedinin yumak ile oynamasını seyreder,cahit arf eserleri,cahit  kimdir hayatı,cahit arf biyografi,cahit arf kısaca hayatı,cahit arf resimleri hangi formülü buldu? kerim erim kimdir?

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları