Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çatlak Diş Sendromu Nedir, Teşhis ve Tedavisi Nasıldır?

Bu haberin fotoğrafı yok

Doğal dişlerin korunması adına alınan tüm önlemlere, dişlerde oluşan çürüklerin onarılması, dolgu ihtiyacı, kanal tedavisi gibi tedavi çeşitlerine rağmen dişlerin öz yapısında bulunan maddeler kaybolabilmektedir. Diş yapısının zedelenmesi ve madde kaybı sonucu rastlanabilecek problemlerden biri çatlak diş sendromudur. Diş kırılmasına benzeyen ancak farklı bir problem olan çatlak diş sendromu nedir, teşhis ve tedavisi nasıldır?
Çatlak Diş Sendromu Ne Demektir?
Diş hekimlerinin en zor koyduğu tanılardan biri olarak bilinen “Çatlak diş sendromu”, yeşil dal kırığı, ikiye ayrılmamış kırık ve tamamlanmamış kırık olarak da isimlendirilmektedir. Nasıl adlandırılırsa adlandırılsın, ortak olan şey çatlamanın ilerlemesi sonucunda dişin kırılacağıdır. Bu yüzden diş çatlağı ile ilgili erken teşhis ve tedavi kırılmaya giden yolda çok önemlidir.
Çatlak Diş Nasıl Teşhis Edilir?
Genellikle arka dişlerde olan ve hastanın hangi dişte olduğunu belirleyemediği, ortaya çıkardığı ağrı sebebiyle migren ağrısına da benzetilen çatlak diş, aşırı soğuk veya sıcak içeceklerde ve çiğneme işleminde kendini aniden belli eder. Uzun süren bir ağrı söz konusu olmamakla birlikte, diş çatlağı görünen yüzeyde olduğu için derinden bir acı hissettirmez.
Diş çatlağı bakarak anlaşılmaz. Hasta da ağrıya sebep olan dişinin hangisi olduğu tam söyleyemediğinden diş çatlağının anlaşılabilmesi için, diş hekimi dişin tüm bölgelerine basınç uygular ve hastada oluşan şiddetli ağrıdan yola çıkarak çatlayan diş tespit edilir. Basınç uygulamasının yanı sıra hastaya birçok defa farklı dişler ile plastik disk ısırtılarak, ortaya çıkan şiddetli sızı ile çatlak dişin yeri tespit edilmeye çalışılır. Plastik diski ısıran hasta diş sinirlerine baskı uygulayacağından derin bir acı hissedecektir. Çok düşük ihtimalle, bazı durumlarda çatlak diş ancak diş çekildikten sonra anlaşılır.
Çatlak Diş Sendromu Neden Oluşur?
Dişlerin sıkılması, tırnak yenmesi, darbe alınması, yemek yerken dişlerin birbirine uygun olmayan teması ve yüksek olan porselen kaplamalar diş çatlağının sebepleri arasındadır.
Çatlak Diş Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
İlk olarak, enfeksiyonun önlenmesi için kök-kanal tedavisi yapılarak ölü sinirler temizlenir. Kendini yenileyemeyen diş dibinde ve içinde oluşan boşluğa “post” yerleştirilir. Post yerleştirme işleminden sonra kron kaplama yapılarak dişlerin güzelleşmesi, sağlamlaşması ve korunması sağlanır. Diş çatlağı diş köküne kadar inmişse dişin çekilmesi tek çözüm olabilir.
Kaynakça:
www.medikalakademi.com.tr

2023 yılında “Herkes İçin Lüks” sloganıyla kurulan Hamburg merkezli moda
Sıradaki Haber Iluxi Moda Markası 14 Ayda İflas Etti: “Herkes İçin Lüks” Sloganı Başarısız Oldu