Cengiz Topaktaş kimdir?

Cengiz Topaktaş: 1965 doğumlu, Kahramanmaraş Afşin’li. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1988 yılında mezun oldu. Mesleğe Ankara hakim adayı olarak başladı. Çeşitli ilçelerde çalıştıktan sonra Osmaniye ve Ankara hakimliği görevlerinde bulundu. Ankara Cumhuriyet Savcısıyken Aralık 2014’te Yargıtay üyeliğine, Temmuz 2016’da Yargıtay üyeliğine seçildi. Eylül 2016’da da YSK üyesi oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) referandumun iptalini uygun […]

Cengiz Topaktaş: 1965 doğumlu, Kahramanmaraş Afşin’li. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1988 yılında mezun oldu. Mesleğe Ankara hakim adayı olarak başladı. Çeşitli ilçelerde çalıştıktan sonra Osmaniye ve Ankara hakimliği görevlerinde bulundu. Ankara Cumhuriyet Savcısıyken Aralık 2014’te Yargıtay üyeliğine, Temmuz 2016’da Yargıtay üyeliğine seçildi. Eylül 2016’da da YSK üyesi oldu.

Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) referandumun iptalini uygun bulan tek üye Cengiz Topaktaş, gerekçe olarak ‘anayasa ihlali’ni gösterdi.

Pek çok il ve ilçelerdeki yurttaşlar, YSK binalarına giderek mühürsüz oy pusulası ve zarfların kabulüne ilişkin itiraz dilekçeleri götürmüştü.
Mevcut yasada aksi yazılmasına rağmen, referandumda sandıklar kapatıldıktan kısa süre sonra mühürsüz oy pusulası ve zarfların da geçerli sayılacağını duyuran YSK’ya muhalefet tepki göstermiş, seçimin ‘şaibeli’ olduğu yorumları yapılmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu, referandumun iptali için yapılan başvuruları bire karşı 10 oyla reddetmişti.

Referandumun iptali yönünde oy kullanan ‘muhalif üye’, geçen yıl Yargıtay kontenjanından YSK’ya üye seçilen Cengiz Topaktaş’tı.

Gerekçe: Anayasa ihlali

Aydınlık’ın haberine göre ise Topaktaş şöyle bir ‘muhalefet şerhi’ koydu: “Oyların mühürsüz olması referandumu yargı denetiminden çıkarır. 98’inci ve 101’inci maddelerde seçmen pusulası ve zarfların mühürlü olması şartı vardır. Anayasanın 79’uncu maddesi, seçimlerin yargı denetiminde yapılacağını hüküm altına almıştır. Burada Anayasa’nın ihlali söz konusudur.”

YSK’nın 11 üyesi kimler?

YSK’da 11 üye bulunuyor. Bu üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay tarafından seçiliyor. YSK’nın 11 üyesinin seçilme tarihleri ve seçildikleri kontenjanlarsa şöyle:

Başkan Sadi Güven (Yargıtay 2013), Başkanvekili Erhan Çiftçi (Danıştay 2016), üyeler Zeki Yiğit (Danıştay 2013), Sadi Sarıyıldız (Yargıtay 2016), Nakiddin Buğday (Danıştay 2016), Muharrem Akkaya (Yargıtay 2016), Cengiz Topaktaş (Yargıtay 2016), İlhan Hanağası (Danıştay 2013), Nilgün Hacımahmutoğlu (Yargıtay 2016), Yunus Aykın (Danıştay 2016), Kürşat Hamurcu (Yargıtay 2016).

Exit mobile version