Çocuklarda uzun süreli cep telefonu kullanımı beyin, işitme, denge ve öğrenme sistemini olumsuz etkiliyor
Fırat Üniversitesi (FÜ) Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Doktor Turgut Karlıdağ, günlük ihtiyaçların dışında aşırı kullanılan telefonların özellikle de çocuklarda kalıcı sağlık sorunlarına yol açacağını söyledi.
Elektromanyetik (elektrik ve mıknatıslık olaylarının her ikisiyle de ilgili olan)dalgalar yayan cep telefonları, bu dalgalara uzun süre maruz kalan çocukların konsantrasyon (yoğunlaşma), hafıza ve öğrenme sistemlerinde bozulmalara yol açıyor.
Cep telefonu sayısının artmasıyla 15 yaş altında, henüz gelişim çağında olan çocukların da yoğun şekilde kullanıcı durumuna geçtiğini dile getiren Dr. Karlıdağ, “Özellikle gelişim çağındaki çocuklarda uzun süreli cep telefonu kullanımı beyin, işitme ve denge sistemini olumsuz etkiliyor” dedi.
10-15 dakikadan fazla kullanmak zararlı
Gerekli durumlarda günlük en fazla 10-15 dakika kullanımlarına izin verilmesi gerektiğini belirten Dr. Karlıdağ, kullanım esnasında mümkün olduğunca kulaklık kullanılmalı ya da telefon kulaktan uzak tutulmalı, ayrıca telefon çaldığında ve arama esnasında hemen kulağa götürülmemeli diyerek 1-2 saniye beklenilmesi gerektiğinin de altını çizdi.