Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cinsel tacizin cezası kaç yıl

Bu haberin fotoğrafı yok

Cinsel Saldırı Suçu Cezası 2022 – TCK 102/1 102/2 102/3 102/4 102/5

Cinsel Saldırı Suçu halk arasında bilinen tabiri ile Tecavüz Suçu Türk Ceza Kanunu’nun TCK 102 maddesinde düzenlenmiştir. Tahancı Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunmak üzere web sitemiz üzerinden mesleki makaleler paylaşıyoruz. Bu yazımızda da Türk Ceza Kanunu’nun 102. maddesinde düzenlenmiş olan halk arasında tecavüz suçu olarak da bilinen Cinsel Saldırı suçunu TCK 102 Cinsel Saldırı Suçu – Tecavüz Suçu anlattık. Makalemizin başında bulunan görseldeki turkuaz kurdele cinsel saldırı ve cinsel taciz suçlarının mağdurlarının uluslarası simgesidir.

CİNSEL SALDIRI SUÇU VE CEZALARI (TCK m. 102)

Bu başlıkta, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 102’inci maddesinde düzenlenen “Cinsel Saldırı”suçu, özet olarak incelenmiştir. Bu maddenin birinci fıkrasında cinsel saldırı suçunun basit şekli düzenlenmiş, devam eden maddelerde ise, bu suçun nitelikli hâlleri hüküm altına alınmıştır.

Cinsel Saldırı Suçunun Madde Metni

Cinsel saldırı

Madde 102: (Değişik madde: 18.6.2014 t. 6545 s. K. m.58)

(1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.

(3) Suçun;

işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır.

(4) Cinsel saldırı için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması hâlinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

(5) Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

Cinsel Saldırı Suçunun Özellikleri

A. Soruşturma Usulü

Cinsel saldırı suçu -temel şekli dışında- ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlardan olduğu için, bu suçların soruşturması bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır. Yani nitelikli hâlleri bakımından ağır cezalık suç olan cinsel saldırı suçu söz konusu olduğunda, Cumhuriyet savcısı bizzat soruşturmayı yürütecektir.

B. Kovuşturma Usulü

Cinsel saldırı suçunu düzenleyen 5237 sayılı TCK’nın 102’nci maddenin 1’inci fıkrasındaki suçun temel şekli ile 2’nci fıkrasındaki suçun nitelikli şeklinin ikinci cümlesinde belirtilen “suçun eşe karşı işlenmesi”hâlinde, soruşturma ve kovuşturma mağdurun/mağdurenin şikâyetine tabidir.

Diğer bütün hallerde cinsel saldırı suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, şikâyete tâbi olmayıp re’sen yapılır.

C. Gözaltı Hükümleri

Cinsel saldırı suçu niteliği bakımından önemli bir suç olduğundan, bu suçu işlediği veya işlenmesine iştirak ettiği konusunda şüphe bulunan şahıslar, 5271 sayılı CMK’nın m. 91/4-b.3 hükmü gereğince gözaltına alınabilecektir.

D. Tutuklama Tedbiri

Tutuklama hükümlerinin uygulanabilmesi için, şüphelinin cinsel saldırı suçunu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesinin ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100’üncü maddesindeki koşulların bulunması gerekir. 5271 sayılı CMK’nın 100/3-a-5 bendinde 1’inci fıkradaki suçun temel şekli hariç olmak üzere cinsel saldırı suçu, bir tutuklama nedeni olarak sayılmıştır.

E. Uzlaşma Kurumu

5271 sayılı CMK’nın 253’üncü maddesinin 3’üncü fıkrası gereğince, “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar”uzlaşma kapsamında değildir. Cinsel saldırı suçu da bu kapsamda olduğundan, uzlaşma hükümleri uygulanamaz.

F. Korunan Hukuki Değer

Cinsel saldırısuçunda korunan hukuki değer, cinsel dokunulmazlıktır. Burada cinsel dokunulmazlık mağdurun/mağdurenin vücudu üzerinde gerçekleştirilen cinsel davranışlarla ihlâl edilmektedir.

G. Cinsel Saldırı Suçunun Unsurları

Bu suçun faili kadın, erkek herkes olabilir.

Bu suçun mağduru kadın ya da erkek olabilir. Fail ile mağdurun aynı cinsiyette olmaları da mümkündür.

Suçun mağduru, ancak 18 yaşını tamamlamış kişiler olabilir. Mağdur, eğer 18 yaşını tamamlamamışsa 5237 sayılı TCK’nın 103’üncü maddesinde düzenlenen “Çocukların cinsel istismarı”suçu oluşur.

Cinsel saldırı suçlarında mağdurun yaşı hangi suçun oluşacağı konusunda belirleyici olduğundan dolayı mağdurun/mağdurenin nüfus kaydının mutlaka dosya içerisine konulması gerekir.

Cinsel saldırı suçunun konusu, üzerinde cinsel saldırı gerçekleştirilen kimsenin vücudu ve cinsel bütünlüğüdür.

Bu suç, kasten işlenebilen bir suçtur. Taksirle işlenme olanağı bulunmamaktadır. Ayrıca bu suç, doğrudan kastla işlenebileceği gibi olası kastla da işlenebilir.

Cinsel saldırı suçunun vücuda organ veya sair bir cisim sokmak suretiyle işlenen nitelikli hâlinde ise, madde gerekçesine göre failin kastının vücuda organ veya sair cisim sokmaya yönelik olması gerekir, bu eylemin cinsel arzuların tatmini amacına yönelik olması şart değildir.

H. Suçun Özel Görünüş Hâlleri

5237 sayılı TCK’nın 35’inci maddesinde düzenlenmiştir.  Suça teşebbüs, kişinin, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaması durumunu ifade eder.

Teşebbüs aşamasında kalmış bir eylem için verilecek ceza, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasıdır. Diğer hâllerde ise verilecek cezadan, cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.

Cinsel saldırı suçu teşebbüse elverişli bir suçtur. Örneğin failin, mağduru ölümle tehdit ederek cinsel ilişkide bulunmak istemesi üzerine mağdurun soyunmaya başladığı sırada failin yakalanması veya failin arkasını döndüğü bir sırada mağdurun faili bir şekilde etkisiz hâle getirmesi durumunda, failin eylemi teşebbüs aşamasında kalmış olur.

Suça iştirak, 5237 sayılı TCK’nın 37’nci maddesinde “Faillik”, 38’inci maddesinde “Azmettirme”, 39’uncu maddesinde “Yardım etme”ve 40’ıncı maddesinde “Bağlılık kuralı”başlığı altında düzenlenmiştir.

İştirakin her türü cinsel saldırı suçunda uygulanabilir. Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde bu durum bir nitelikli hal oluşturur ve 5237 sayılı TCK’nın 102’nci maddesinin 3’üncü fıkrasının d bendi hükmünün uygulanmasını gerektirir.

Bileşik suç, 5237 sayılı TCK’nın 42’nci maddesinde düzenlenmiştir. Cinsel saldırı suçunun unsurlarından birisi de cebir veya tehdit uygulamak olduğundan, cinsel saldırı suçunda uygulanacak olan cebir veya tehdit suçundan ayrıca ceza verilemeyecektir.

Cinsel saldırı suçunun işlenmesi sırasında kişi hürriyetinden yoksun kılma suçunun da işlenmesi olanak dâhilindedir. Örneğin, bir kişiye zor kullanarak bir yere sıkıştırıp cinsel davranışlarda bulunan failin eylemi aynı zamanda “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”suçunu da oluşturur. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, cinsel saldırı suçunun unsuru veya ağırlaştırıcı nedeni olmadığından, burada gerçek içtima kuralları uygulanarak her iki suçtan cezalandırma yoluna gidilecektir. Burada kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu “cinsel amaçlı”olarak gerçekleştirildiğinden, uygulanacak kanun hükmü, 5237 sayılı TCK’nın m. 109/1-5 hükmü olacaktır.

Suçta tekerrür ve özel tehlikeli suçlular, 5237 sayılı TCK’nın 58’inci maddesinde düzenlenmiştir. Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi hâlinde, tekerrür hükümleri uygulanır. Bunun için cezanın infaz edilmiş olması gerekmez.

Şüphelinin adli sicil kaydında sabıkası varsa ve bu sabıkanın silinme koşulları henüz oluşmamışsa, 5237 sayılı TCK’nın 58’inci maddesi uyarınca, tekerrüre esas sabıkası bulunduğu takdirde, tekerrür hâlinde hükmolunan ceza, mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir. Ayrıca, mükerrir hakkında cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbiri uygulanır.

J. Görevli Mahkeme

Cinsel Saldırı Suçu Yetkili Mahkeme

Bu suçla ilgili yetkili yargı mercii, cinsel saldırı suçunun işlendiği yerdir. Ancak çoğunlukla bu suç hürriyeti kısıtlama suçuyla birlikte işlendiğinden, bu durumda da mütemadi suçlardan olduğundan, temadinin sona erdiği yer mercii yetkili olacaktır.

Cinsel Saldırı Suçunun Cezası / Yaptırımı

CİNSEL SALDIRI SUÇUNUN CEZASI KAÇ YILDIR?

Cinsel saldırı suçunun basit hali için (TCK m. 102/1) alt ve üst sınır tayin edilmiştir. TCK m. 102/1’e göre fail mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlal ettiğinde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalmasıdır. Sarkıntılık düzeyinde kalan cinsel davranışta suç konusu eylem 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kanımızca bu duruma hafifletici nitelikli hal demek uygundur.

Cinsel saldırı suçunun nitelikli hali için (TCK m. 102/2) verilecek hapis cezası ise 12 yıldan az olmamalıdır. Yani vücuda organ veya sair cisim sokmak suretiyle cinsel saldırı suçu işleyen kişi en az 12 yıl hapis cezasına mahkûm edilir.

TCK m. 102/3’e göre fail veya mağdurun belirtilen özellikleri taşıması durumunda ise diğer fıkralara göre verilecek hapis cezası yarı oranında arttırılır.

TCK m. 102/4 ise cinsel saldırı suçunun failinin suç için başvurduğu cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerinden birine sebep olması halinde faile ayrıca kasten yaralama hükümlerinin uygulanmasını düzenler. Son olarak TCK m. 102/5’e göre ise cinsel saldırı suçu sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölmesi durumunda fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilir.

Kanunda belirtilen alt ve üst sınırlar arasında failin ne kadar bir cezaya mahkûm edileceği konusu ise hâkimin takdir yetkisi ile ilgilidir. Hakim cezayı tayin ederken somut olayın koşullarına, failin ve mağdurun olayı anlatırken tutarlı olup olmadığına, aralarında herhangi bir husumet bulunup bulunmadığına, hareketlerine; failin adli sicil geçmişine, herhangi bir hafifletici sebep olup olmadığına bakar. Tüm bunları değerlendirip somut olaya göre alt veya üst sınır içerisinde bir ceza tayin eder.

Kanunda cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, dört ana suç tipi halinde, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki ve cinsel taciz başlıkları ile düzenlenmiştir.

Silah kullanılarak yahut birden çok kişi ile

3. derece dâhil kan hısımı veya kayın hısımlığı ilişkisindeki bir kişiye karşı veya üvey; baba, ana, kardeşe karşı ya da evlatlık veya evlat edinen tarafından

Beden sağlığı veya ruh sağlığı açısından kendisini savunacak durumda olmayanlara karşı,
Kamu vazifesinin , vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle,

Toplu yaşama zorunluluğu bulunan ortamların sağladığı kolaylıktan yararlanarak işlenmesi hâlinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılır.

Cinsel saldırı suçunun faili,

Kanun koyucu tarafından “cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi” olarak tanımlanmıştır. Kanun metninde yer alan cinsel davranış ifadesi, mağdurun vücuduna değme suretiyle icra edilen cinsel arzuları gidermeye yönelik hareketler anlamına gelmektedir. Söz konusu fiilin sarkıntılık düzeyinde kalması, daha az cezayı gerektiren nitelikli hali oluşturur. Bahis konusu edilen suçun oluşması, failin cinsel arzularını tatmin etme amacıyla (kastıyla) hareket etmesine bağlıdır.,

Neticesine göre sırf hareket suçu olarak nitelendirilen basit cinsel saldırı suçunda fail, cinsel davranışlarla mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlal etmektedir.

Söz konusu suçun faili, herkes olabilir. Rızası ve iradesi hilafına, cinsel özgürlüğüne haksız müdahalede bulunulan mağdur da kadın, erkek herkes olabilir.

Ancak, TCK m.102/1’in uygulanabilmesi için mağdurun 18 yaşından büyük olması gerekir. Nitekim Yargıtay, mağdurun 18 yaşından küçük olması halinde TCK m.102/1 temel alınarak hüküm kurulmasını bozma sebebi olarak nitelendirmiştir.

Nitelikli Cinsel Saldırı Suçu

Nitelikli cinsel saldırı suçunun, yani tecavüz suçunun cezası şu şekildedir: Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Cinsel Saldırı suçunun nitelikli olarak işlenmesi durumunda fail hakkında on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur(TCK md.102/2).

Dava, suçun işlendiği yerde asliye ceza mahkemesinde görülecektir. Ancak sarkıntılık suçu haricinde olan basit cinsel saldırı suçu ve nitelikli cinsel saldırı suçunda görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Bir kişiyi rızası dışında öpmek, ellemek, sarılmak, okşamak bu kategoride yargılanan suçlardır.

Basit cinsel saldırı suçları Türk Ceza Kanunu’nun 102/1 maddesinde birinci cümlede tanımlanmıştır. Basit cinsel saldırı suçunun cezası 5 yıldan 10 yıla kadar hapistir. Bu ceza türü adli para cezasına çevrilemez.

Cinsel Saldırı Suçunun Cezası

Cinsel Saldırı Suçunun Basit Halinin Cezası:

Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (TCK 102/1)

Cinsel Saldırı Suçunun Nitelikli Halinin Cezası:

Fiilin vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, on iki yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin eşe karşı işlenmesi hâlinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikâyetine bağlıdır.(TCK 102/2)

Cinsel Saldırı Suçu 2021 Ceza Avukatı

Cinsel Saldırı Suçunun Daha Fazla Cezayı Gerektirir Halleri:

Suçun;

a) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

b) Kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

c) Üçüncü derece dâhil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen veya evlatlık tarafından,

d) Silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte,

e) İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle,

işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilen cezalar yarı oranında artırılır. (TCK 102/3)

Cinsel saldırı için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması hâlinde, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır. (TCK 102/4)

Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur. (TCK 102/5)

Cinsel saldırı suçunun basit hali ve sarkıntılık düzeyinde kalması şikâyete bağlı suçlardandır.

Bunun yanı sıra TCK 102/2’de belirtilen nitelikli halin (vücuda organ ya da sair cisim sokulması) eşe karşı işlenmesi durumunda da suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.

Suçun şikâyet süresi 6 ay olup 6 ay içerisinde mağdur fail hakkında şikayetçi olmalıdır.

Bu 3 durum hariç cinsel saldırı suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı değildir.

Yani Cumhuriyet Savcısı suçun işlendiğini öğrendiği andan itibaren (dava zamanaşımı süresi içerisinde kalmak koşulu ile) soruşturma işlemlerine başlayacaktır.
Cinsel Saldırı Suçunda Zamanaşımı

Cinsel saldırı suçu ile alakalı zamanaşımı süreleri suçun farklı görünüşleri için ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

-Suçun sarkıntılık seviyesinde kalması durumunda zamanaşımı süresi 8 yıldır.

-Suçun sarkıntılık seviyesinde kalmayan basit halinin ve nitelikli hallerinin zamanaşımı süresi 15 yıldır.

Cinsel Saldırı Suçu İçin Verilecek Cezanın Seçenek Yaptırımlara Çevrilmesi

Cinsel saldırı suçunun 15 yaşından büyük kişiler tarafından işlenmesi halinde verilecek cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

-Cinsel saldırı suçu neticesinde verilecek ceza 2 yıl ve altında hapis cezası ise erteleme hükümleri uygulanabilir. Bu da ancak suçun sarkıntılık seviyesinde kalması ile mümkün olacaktır. Yani sarkıntılık seviyesinde kalmayan cinsel saldırı suçu için verilen hapis cezasının ertelenmesi mümkün değildir.

Cinsel saldırı suçu neticesinde verilecek ceza 2 yıl ve altında hapis cezası ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümleri uygulanabilir. Bu da ancak suçun sarkıntılık seviyesinde kalması ile mümkün olacaktır. Yani sarkıntılık seviyesinde kalmayan cinsel saldırı suçu için verilen hapis cezası için hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün değildir.

Cinsel Saldırı Suçunun Sonucunda Mağdurun Bitkisel Hayata Girmesi veya Ölmesi

Ölüm veya bitkisel hayata girme sonucu cinsel davranış sonucu oluşmuş olması gerekir. Fail, cinsel saldın sonrası, suçun ortaya çıkmaması için mağduru öldürüşse, hem cinsel saldın suçu, hem de nitelikli adam öldürme suçu söz konusu olacaktır, ancak bu hal uygulanmayacaktır.

Bu suçla birlikte kişi özgürlüğünden yoksun bırakma suçu birlikte işlenmişse, cinsel saldın ve cinsel amaçlı olarak hürriyeti kısıtlama suçlarından fail ayrı ayrı cezalandırılacaktır.

SUÇUN SORUŞTURULMASI VE YARGILAMASI

Sarkıntılık suçu veya eşe karşı işlenen nitelikli cinsel saldırı (tecavüz suçu) şikayete tabi suçlar arasında yer almaktadır.

Şikayetten vazgeçme, soruşturma veya ceza davası açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında mümkündür. Mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve mağdur aynı olayla ilgili bir daha şikayet hakkını kullanamaz. Ceza davasının açıldığı aşama olan kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde mahkeme davanın düşmesi kararı verir.

Sarkıntılık suçu ve eşe karşı işlenen cinsel saldırı (tecavüz) suçu dışındaki tüm cinsel saldırı suçları savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz.

Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur.

Sarkıntılık suçunda şikayet hakkı kullanılırsa dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Basit veya nitelikli cinsel saldırı suçlarının diğer tüm hallerinde dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Söz konusu cinsel suçlar, bu zamanaşımı süresi içerisinde her zaman soruşturulabilir.