Çoban yıldızı nedir kısaca özetlenecek olursa, gökbilimcilerin araştırma ve bilimsel dayanaklarının altında keşfedilmiş bir gezegen olduğunu söylemek mümkündür.
Yani bugüne kadar konuyla alakalı sadece kulaktan dolma bilgilere sahip olan bireylerin bir yıldız olarak bildikleri şey, aslında özelliklerinin incelenmesinin ardından bir gezegen olduğu keşfedilen ve ismine “Venüs” denilen gezegenden başka bir şey değildir.
Venüs gezegeni, güneş sisteminde yer alan gezegenlerden bir tanesidir. Kendisi son derece parlak bir yapıya sahip olduğundan gök bilimiyle uğraşan bilim insanlarının uzun seneler öncesinde dikkatini çekmiş ve üzerinde pek çok araştırmalarda bulunulmuştur.
Venüs, güneş sisteminde yer alan gezegenlerde 2. sırada yer alan gezegendir ve kendisinin her şeyden önce en ilginç özelliği; diğer gezegenlerin dönüş yönünün tam aksi yönüne doğru hareket ederek varlığını sürdürmesidir. Venüs denilen Çoban yıldızı rotası bu özelliği neticesinde kendisini tamamen diğer gezegenlerden ayırabilmektedir.
Bunun dışında Çoban Yıldızı, diğer gezegenlere nazaran güneşin çevresinden daha yakın mesafeden geçtiği için ve bununla da birlikte Dünyamıza en yakın gezegen kendisi olduğu için, gökyüzüne baktığımızda Çoban yıldızının parlaklığını fark etmemiz mümkündür.
Ancak bu parlaklık kilometrelerce mesafeden görülebildiğinden biz insanların Venüs’ü gökyüzünde ancak bir yıldız gibi görebilmemiz çok da olağan dışı bir durum olmamaktadır.
Çoban yıldızı ne zaman görülür?
Çoban yıldızının gökyüzüne bakıldığında görülebilmesi için, mutlaka zaman olarak Güneş batmadan ya da Güneş doğmadan önceki süreçleri seçmemiz gerekmektedir. Çünkü Çoban yıldızı sadece sabah saatlerinde, akşam saatlerinde ya da tan vakti saatlerinde gökyüzünde parlaklığını bizlere gösterebilmektedir. Bu sebeptendir ki Çoban yıldızına “sabah yıldızı”, “tan yıldızı” ya da “akşam yıldızı” olarak isimler de takılmıştır.
Çoban yıldızı hikayesi
Eski Yunan çağlarından itibaren, hatta M.Ö. 7. YY.’dan itibaren pek çok gökbilimci Çoban yıldızının üzerinde bir çok araştırmada bulunmuş ve bu yıldızın özelliklerini doğru olarak öğrenmek ve de insanlığa öğretmek amacını gütmüşlerdir.
Örneğin; Venüs gezegeninin bu kadar parlak olmasının sebebinin araştırılması neticesinde Venüs’ün atmosferi gereği çok fazla asit yağmuruna maruz kaldığı ve olayın küllenmiş ışıklarının Dünya gezegeninden kutup ışıklarına benzer bir ışık şeklinde görülebilmesine neden olduğu bilinmektedir.
Bunun dışında tarihi süreçte ilk olarak 1961 yılında Venera 1 aracı ve Sputnik 7 aracı; 1962 yılında Sputnik 19 ve Mariner 1 aracı Venüs’e araştırma yapılması adına gönderilmiş; bu araçlardan sonra da toplam 43 farklı uzay aracı bu gezegene gönderilerek keşiflerin sürdürülmesi sağlanmıştır.
Aslında bu gezegenle ilgili yakın geçmiş sayılabilecek dönemlerde de pek çok araştırma yapılsa da, Çoban yıldızıhakkındaki en önemli veriye tarihte Heraklit isimli bilim insanının ulaştığı bilinmektedir. Heraklit, Çoban yıldızının diğer gezegenlerden tam ters yöne döndüğünü keşfeden insandır. İlk zamanlar bu bilgi inkar edilse de yıllar geçip teknoloji ilerledikçe yapılan araştırmalar neticesinde Heraklit’in ortaya attığı bu iddianın doğruluğu ispatlanmıştır.
Bunun dışında sırf bu yıldızın parlaklığı kendisine gizemli bir hava katmış, tarih boyunca ortaya çıkartılan pek çok mistik hikayeye Çoban yıldızı da konu edilmiştir. Kendisinin parlaklığı ve o dönemlerde ulaşılamaz olması, bu yıldızın yani gezegenin üzerine pek çok olay örgüleri geliştirilmesine ve hikayelerin ortaya atılmasına vesile olmuştur.