Çocuklarda hayal gücü nasıl gelişir?
Zeka gelişimi açısından hayal gücünün önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Hayal gücü ile yaratıcılık son derece yakın ilişkilidir. Yaratıcı insanlar genelde hayal gücü kuvvetli olanlar arasından çıkar. Yine sanatçılar ve bilim insanlarının da hayal kurmakta sınır tanımadıkları bilinir.
Kısacası çocukların hayal kurmasına yardımcı olmak zekasının gelişmesi için elzemdir. Peki anne ve babalar çocuklarda sağlıklı zeka gelişimi için onların hayal kurmasına nasıl ve hangi yöntemlerle yardımcı olabilir?
İlk üç yılında oyun oynamaktan yemek yemesine, yürümekten okumasına kadar her türlü hareket bebeğinizin beynini harekete geçirir.
Çocuğunuz büyüdükçe yeni işaretler, sesler, duyular geliştirir ve duyar
Gözlerini daha büyük ve heyecanlı bir dünyaya açar. Çocuğunuza hayal dünyasını harekete geçirecek oyunlar kurarak, “bak ben ormandaki bir aslanım“, “haydi seninle doktorculuk oynayalım” gibi oyunlarla beynindeki hayal gücü yollarını açmaya başlarsınız.
Henüz çocuğunuz küçükken kelimeleri kullanma yeteneği kısıtlı olduğundan ne düşündüğünü anlamak güç olabilir. Ancak çevresinde gördüğü şeyleri taklit etmeye başladığında hayal gücünün gelişmekte olduğunu görebilirsiniz. Taklit etme yaklaşık olarak 18-20.aylarda başlamaktadır.
Çocuğunuzun oyuncak ayısını ağzından biberon ya da kaşıkla beslemeye çalıştığını, ona kitap okuduğunu, uykuya yatırdığını görebilirsiniz. Taklit yeteneği ile birlikte hayal gücü de gelişmeye başlayacaktır.
Çocuğunuzun hayal gücünü ilerletmeye yönelik olarak yapacağınız aktiviteler onun iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır.
Henüz konuşamayan bebeğiniz ile oynayacağınız hayal ürünü oyunlar, okuduğunuz hayal gücüne dayalı kitapların meyvesini ve geri dönüşünü çocuğunuz konuşmaya başladığı zaman alacaksınız.
Hayal gücünü kullanarak oluşturulan durumlar çocuğunuzun yaratıcı olmasına ve problem çözme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Yapılan araştırmalar hayal gücü gelişmiş çocukların ilerleyen dönemde karşılaşabilecekleri problemleri çok daha kolay çözebileceklerini göstermiştir.
Örneğin okulda gerekli olan bir kitabını unutan bir çocuk bununla başetmeyi ve çözüm üretmeyi daha kolay başarabilmektedir. Çocuğunuzun hayal gücünü geliştirebilmek için ona yardımcı olabilirsiniz. Birlikte okuyacağınız büyük, renkli kitapları ona anlatabilir, oradaki hayvanların seslerini çıkartabilir, karakterleri seslendirebilirsiniz. Daha sonrasında kitaptaki karakterlerin ya da hayvanların yaşadıkları hakkında günlük hayatınızda da konuşabilirsiniz.
Çocuğunuzun baş karakteri olduğu hikayeler yaratabilirsiniz
Bazı yerleri çocuğunuzun tamamlamasını isteyebilirsiniz, bu sayede hikayenin bir bölümünü kendisi tamamlamış olur. Televizyon çocuğunuzun interaktivitesine engel olacağı için seyretmesi için limit koymalısınız.
Uzmanlar ve doktorlar 2 yaşından küçük çocuklar için televizyon izlenmesini yasaklarken 2 yaşından büyük çocuklar için 30 dakika ya da daha kısa süre olarak limit koymuştur. Çocuğunuzun hayali arkadaşlarını kabul etmelisiniz. Pek çok uzman bunun çocukta sosyallik ve yaratıcılık göstergesi olduğunu, çocukların endişe ve korkularıyla bu şekilde baş edebildiğini söylemektedir. Hayali arkadaşlarını kabul etmekle birlikte çocuğunuz bazı davranışlardan arkadaşlarını sorumlu tutuyorsa bu noktada gerçeklik ile hayal dünyası arasında bir kontrol yapmanızda fayda var. Çocuğunuzu suçlamadan bu yaptığı davranışın kabul edilemez olduğunu anlatmanız gerekir.