Kaç yaşında olan bir çocuk ne gibi şeylerden korkabilir?
Çocuk korkuları içinde bulunduğu yaşlarına göre oldukça farklılık ve çeşitlilik gösterebiliyor.
Peki ama çocuklar daha çok hangi yaşlarda nelerden korkuyor ve aileler bu korkular karşısında nasıl bir davranış sergilerse bu çocuğun sağlığı açısından daha doğru olur?
1-2 yaş arası çocukların korkularının kaynağı yüksek sesler iken, büyüdükçe daha somut korkular ortaya çıkar.
2 yaş: Seslerle ilgili korkular gözlemlenir. Gok gürültüsü, tren, kamyon, evde ses çıkaran aletler, elektrik süpürgesi gibi sesler, büyük eşyalar korku kaynağı olabilir.
3 yaş: Görsel korkular, evdeki eşyalann yer değiştirmesi, uykuya dalarken anne-babanın yanından ayrılması, karanlık, polis, hayvanlar korku kaynağı olabilir.
4 yaş: Vahşi hayvanlar, karanlı, gürültülü sesler.
5 yaş; Daha çok görsel korkular, düşme, yaralanma korkusu.
6 yaş: En çok korku duyulan yaş denilebilir. Hayalet, cadı, yatağın altında birinin olabileceği, anne-babayı evde bulamama, böcekler, ateş gibi korkular.
7 yaş; Karanlık, tavan arası, bodrum, gölgeleri canavar, hayalet, hortlak gibi algılama, okuduğu ve izlediği her şeyden fazlasıyla etkilenme.
8-9 yaş; korkuların daha gerçekçi olduğu bir dönem, başaramama, becerememe gibi kişisel korkular.
Yukarıda bahsettiğimiz yaşlara göre duyulan korkuların kaynaklarını besleyici söylem ve davranışları benimsemiş anne-babalar çevremizde o kadar çok ki. Uslu durmasını istediği çocuğunu polisle, hayaletlerle, cadılarla tehdit edenleri mi isterseniz, çocuğu cezalandırmak için tuvalete, bodruma, karanlık bir odaya kilitleyenleri mi?
Doğru davranışlar nasıl olmalı?
– Anne babalar; önce kendi kaygı ve korkulannızla baş edin.
– Çocuğunuzun korkularının geçici olduğunu unutmayın.
– Korkulan duruma alışabilmesi için sabırlı olun, korku duyulan neyse ona alıştırmak için ufak adımlar atın, örneğin köpekten korkan çocuğunuza önce köpek yavrusu sevdirmekle işe başlayın.
– Korkusunun üstüne gitmesi için onu zorlamayın.
– Korkutucu olabilecek masallar anlatmayın, bu tarz filmler seyretmesini engelleyin.
– Çocuğunuzun yaş düzeyine göre normal sayılabilecek korkularının geçeceğini unutmayın, aşırı ve uzun süreli korkularını iyi gözlemleyip profesyonel yardım almayı da ihmal etmeyin.