Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çok yemememe rağmen neden kilo alıyorum?

Her şey normal olmasına

Her şey normal olmasına rağmen, her zamanki gibi beslenmeme ve çok az yemek yememe rağmen sürekli şişmanlıyoroum. Bunun sebepleri neler olabilir?

Kilo problemi olanlar genellikle hem yaşam tarzı hem de beslenme şekli olarak bu kiloları haketmiş oluyorlar. Fakat bazı insanlar da spor yapmasına ve düzenli beslenmesine rağmen hala şişmanlayabiliyor. Peki sorun nerede? Neden gereken herşeyi yapmalarına rağmen zayıflamak bir yana bir de üstüne kilo alıyorlar?

Her şeyi eskisi gibi yaptığınız halde kilolarınız artmaya devam ediyorsa? O zaman neler olabileceğine bakmak için biraz daha derine inelim.

Yetersiz Uyku

Uyku ile kilo alma arasında iki bağ vardır. Birincisi tahmin edebiliriz: Eğer geç yatıyorsanız, büyük ihtimalle gece geç saatlerde atıştırıyorsunuzdur, bu da aldığınız kalori miktarını arttırır. Diğer mesele ise uykunuz yetersiz olduğunda vücudunuzda olup biten biyokimyasal süreçlerle ilgilidir. İştahı etkileyen hormonlar, ertesi sabah kendinizi daha aç hissetmenize neden olur. Bu hormonlar ayrıca siz yemek yedikten sonra karnınızın tok hissetmesini de engeller.

Stres

Hayatın talepleri bize ağır geldiğinde vücudumuz hayatta kalma moduna geçer: Stres hormonu olan kortizol salgılanır ve bu da iştahta artışa neden olur. Ve o zaman elimiz stres vakitlerinde yüksek kalorili yiyeceklere uzanır. Bu kombinasyon kilo almanın serpilip geliştiği harika bir yuva oluşturur.

Antidepresanlar

Bazı antidepresanların talihsiz yan etkisi kilo almadır, onları uzun süre kullanan insanların % 25”i kilo almaktadır. Kullandığınız antidepresan kilo almanıza neden oluyorsa başka bir ilaç kullanmak için doktorunuzla konuşun. Fakat bazı insanların ilaçla tedavinin ardından kilo almalarının nedeninin kendilerini iyi hissetmeleri olduğunu ve bunun da iştahı arttırdığını unutmayın.

Kortikosteroitler

Prednisone gibi iltihap kurutucu steroit ilaçlar kilo aldırmayla ünlüdür. Kilo almanın ana nedenleri sıvı tutma ve iştah artmasıdır. Her ne kadar kilo alma yaygın olarak görülse de, yan etkilerin şiddeti dozun şiddetine ve ilacın ne kadar süre alındığına bağlıdır. Bazı insanlar ilacı alırken yağların başka yerlere kaydığına tanık olabilir, örneğin yüz, boyun arkası ve karın gibi.

Kilo Aldırabilen Diğer İlaçlar

Reçeteli bir çok ilaç kilo almayla ilişkili bulunmuştur. Antipsikotik ilaçlar (Şizofreni veya bipolar bozukluklar gibi ruh hali bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar), migren, nöbet, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları kilo yapabilirler. Rahatsız edici yan etkileri olmadan hastalığınızı tedavi eden bir ilaç bulmak için doktorunuzla görüşün.

Doğum Kontrol Hapları Kilo Aldırmaz

Yaygın inancın aksine doğum kontrol ilaçları (ostrojen ve projestin) kilo almaya neden olmaz. Aslında bazı kadınlar, genellikle mide bulantısı yüzünden kilo vermektedir. Eğer hala olası bir kilo almadan endişe ediyorsanız, doktorunuzla görüşün.

Hipotiroidizm

Eğer tiroit beziniz (boğazınızın ön kısmında kelebek şeklindeki bez) yeterli tiroit hormonu salgılamıyorsa, muhtemelen kendinizi yorgun, takatsiz, üşümüş hissediyorsunuz ve kilo alıyorsunuz. Tiroit hormonu yeterli olmayan metabolizma yavaşlar ve kilo alma ihtimali artar. Normal tiroit işlevinin alt seviyeleri bile kilo almaya neden olabilir. Hipotiroidizmi ilaçlarla tedavi etmek kilo almayı tersine çevirebilir.

Menopoz

Orta yaş kiloları için menopozu ve östrojen eksikliğini suçlamayın. Bütün bunlar 40”lı ve 50”li yaşlarınızda meydana gelebilir, fakat muhtemelen neden hormon seviyelerinin değişmesi değildir. Yaşlanma metabolizmayı yavaşlatır, bu yüzden daha az kalori yakarsanız ve hayat tarzındaki değişiklikler de rol oynayabilir. Fakat eğer kilo almanız menopozla ilişkiliyse, yağlar kalçalarınızda ve baldırlarınızda değil, belinizde birikir.

Polikistik Yumurtalık Sendromu (PKYS)

PKYS çocuk doğurma yaşında olan kadınlarda yaygın olarak görülen bir hormon sorunudur. PKYS olan birçok kadın yumurtalıklarında küçük kistler olur. Bu hastalık kadınların adet dönemlerini etkileyen hormon dengesizlikleri ile aşırı vücut kılı ve akneye neden olur. Bu hastalığı olan kadınlar insülin dirençlidir, bu da kilo almaya neden olabilir. Kilo karın çevresinde toplanarak kadınları kalp hastalıkları açısından yüksek riske sokar.

Sigarayı Bırakmak

Sigarayı bırakan insanlar ortalama olarak 2 ila 5 kilo arasında kilo alırlar. Niçin? İlk olarak nikotin iştahı köreltir, bu yüzden sigarayı bıraktığınız vakit daha fazla ani açlıklar yaşayabilirsiniz bu da aşırı yemeye neden olur. Nikotin ayrıca metabolizmayı hızlandırır, bazı insanlar bu yavaşlamayı telafi etmek için kalori alımlarını azaltmazlar. Son olarak nikotin tat alıcılarını köreltir, yani sigarayı bırakınca yedikleriniz size daha lezzetli gelir ve yemeyi durdurmakta zorluk çekebilirsiniz.

Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları