Deliryum, düşünce ve algıda değişim yaratan, bilinç problemlerine verilen isimdir. Genelde, yoğun bakımda yatan pek çok hastada görülebilmektedir. Bunun nedenini doktorlar, enfeksiyon, zehirlenme, yüksek ateş veya travmalara bağlamaktadır.
Hemen hemen her yaş aralığında görülse bile özellikle diyaliz tedavisi olanlar, kanser hastaları, felç gibi rahatsızlıkları olan hastalarda daha fazla görülmektedir. Görülme olasılığı 65 yaş üstünde çok daha fazladır.
Deliryum belirtileri nelerdir?
Deliryum başlamadan önce uykusuzluk, endişe, dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları, uyku sırasında sayıklama,
Kabus görme ve endişe halinde artış olması, baş ağrısı, uyuyamama veya fazla uyuma görülür.
Hastaların çoğunluğu, alakasız kelimeler ile konuşurlar. Huzursuzluk ve şaşkınlık, ani tepkiler, hafıza problemleri dilde bozulma yaşamaktadır. Bulundukları mekanı tanımama ve zaman kavramını yitirme sıklıkla karşılaşılan sorunlardır. Pek çok hasta bu belirtileri yaşarken, hastaneyken hastalığının nedeni ile yaşadığı zannedilir. Oysa, bu belirtiler deliryum hastalığı yaşadığını gösterir. Bu nedenle sağlıkçılar bunu önemsemeyebilir.
Deliryum ciddiye alınmazsa hastada zarar yaratabilir. Bilinç ve bilşsel kapasiteyi düşürebilir. Uzun bir tedavi görme zorunda kalabilirler. Hastanede görülen deliryum rahatsızlığı, yaşlı hastalarda ölüm bile gerçekleşebilir. Bu hastalık hakkında çok şey bilinmemesine rağmen, hastanelerde oluşan vakalara tanı zor koyulmaktadır. Sağlıkçıların bu konuda dikkat etmeleri ve hastalara yanlış tedavi uygulamaları sonucunda hastane çıkışında ilk 6 ayda ölüm oranı %25’dir.
Deliryum tipleri nelerdir?
Hiperaktif deliryum ; Halüsinasyon, sanrı ön plandadır.
Hipoaktif deliryum ; Depresyon, uyanıklık halinin bitmesi, yorgun görünümlü hastalar,
Karışık deliryum ; Her iki tipin özelliklerini taşıyan ve değişim gösteren hastalardır.