denetimli serbestlik ne zaman genişletilecek Denetimli Serbestlik Sistemi, Türkiye’de kurulduğu andan itibaren ceza infaz sistemi ve toplum tarafından benimsenmiştir. Denetimli serbestlik yasası son durum gelişmeleri neler? Yeniden suç işlenmesinin önüne geçilmesi ile toplumun korunmasını amaçlayan denetimli serbestlikten kimler faydalanabilir?
Denetimli Serbestlikte, yükümlünün toplumsal normları benimsemesi ve toplumsal bütünleşmenin sağlanması; yeniden suç işlenmesinin önüne geçilmesi ile toplumun korunması amaçlanmaktadır.Denetimli serbestlik son dakika gelişmesi bulunmuyor. Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı 2016 yılı denetimli serbestlik çalışmaları devam ediyor.
2016 yılı Eylem Plânında yer verilmeyen acil ihtiyaç duyulan konuların dışında kalan çalışma alanları Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı tarafından takip edilerek buna yönelik hazırlık yapılmakta; öncelik sırasına göre sonraki yılların eylem plânlarına dahil edilmeleri düşünülmektedir.
Denetimli serbestlik, şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında mahkemelerce verilen alternatif ceza yöntemi olarak 2005 yılında uygulanmaya başlandı. 2 yıl hapis cezası alanlar hakkında denetimli serbestlik uygulaması uygulanıyor. Kamuoyunda denetimli serbestlikten 3 yıl hapis cezası alanların da yararlanmasına yönelik talepler gündeme getiriliyor.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ denetimli serbestlik açıklaması; Bozdağ konuyla ilgili Şubat ayında yaptığı açıklamada “Bana da pek çok mesaj geliyor. Şu anda 18 ay hapis cezası alan bir vatandaşımız, denetimli serbestlik yoluyla içeri giriş işlemleri yapılıyor, birtakım usul işlemleri var, onlar bir günde iki günde, en geç bir haftada bitiyor, adeta içeri girmeden dışarı çıkmış oluyor. Denetimli serbestliği 2 yıla çıkardığımızda o zaman 36 ay hapis cezası alan bir vatandaşımız, cezası kesinleştikten sonra, gelecek cezaevine, birtakım işlemler yapılacak, işinin bitişine göre tekrar oradan çıkacak. Bizim değerlendirmemizde bu cezasızlık uygulamasının toplumu daha çok rahatsız edeceği, kamu düzeni bakımından da olumsuz sonuçlar doğuracağı yönündedir. Halen, yargı sürecinde kamu davasının açılmasının ertelenmesi, paraya çevirme, erteleme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi müesseseler var. Bütün bu müesseselerle beraber değerlendirildiğinde denetimli serbestliğin artırılması halinde pek çok suçla ilgili cezasızlık hali ortaya çıkacaktır. Kamuoyuna hep şunu söyledik, ‘Bu konuda çalışmamız yoktur’, dedik. İkincisi afla ilgili bir çalışmamız yoktur, böyle bir düşünce de söz konusu değil” dedi.
Denetimli serbestlik nedir?
Denetimli serbestlik; kanunlarla belirlenmiş bir uygulama olup; şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında mahkemelerce verilen alternatif ceza ve tedbirlerin uygulanması, şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde denetim, takip ve iyileştirilmesini kapsayan faaliyet ve uygulamaları kapsar.
Denetimli serbestlik ile hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, denetimli serbestlik uyuşturucu; madde bağımlılarının rehabilitasyonu, mağdurların uğradıkları zararın giderilmesi ve bu yolla toplumun korunması kanunla sağlanmaya çalışılır.
2016 Denetimli Serbestlik eylem planı için tıklayınız
Denetimli serbestlik kaç yıl?
Denetimli serbestlik 2 yıl oldu mu? Bu soruya şimdilik verebileceğimiz cevap hayırdır. Denetimli serbestlikten yararlanmak için alınacak ceza en fazla bir yıllık hapis cezası olmalıdır. Bu konuda mecliste yasa tasarısı bulunmakta olup henüz kanunlaşmamıştır.
Denetimli serbestlik başvuru şartları
Denetimli Serbestlik Hapis muadili bir tedbir olduğundan cezaevindekiler ve yeni ceza alanlar bu tedbirden faydalanabilir.
Yeni ceza alacak kişi için mahkeme kararı gereklidir. Eğer kişi cezaevinde ise
Açık cezaevinde cezasının son altı ayını kesintisiz olarak geçirmesi
Çocuk ceza evinde ise toplam cezasının beşte birini tamamlaması,
Koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az süre kalması,
Ceza İnfaz Kurumunun İyi halli hükümlü raporu vermesi,
Talepte bulunması,
İnfaz Hakiminin Kararı,gerekmektedir.
Denetimli serbestlik için nereye başvurulur?
Denetimli serbestlik dilekçesi nereye verilir? Denetimli Serbestlikten yararlanmak isteyen hükümlülerin yasal temsilcileri tarafından İnfazı gerçekleştiren hâkimliğe denetimli serbestlik başvuru dilekçesi ile başvurulur.
Denetimli serbestlik başvuru dilekçesi örneği
Matbu bir dilekçe örneği olmasa bile normal olarak başvuru yapmak için dilekçe istenecektir.
Denetimli serbestlik yönetmeliği için tıklayınız