21.yüzyılda insanlık kendi yarattığı büyük zorluklar altında ezilmeye devam ediyor. Bu söz konusu zorluklar arasında kendimizin meydana getirdiği şehir ve iş hayatındaki stres, hareketsiz bir yaşam ve fast food gibi hazır yemek kültürünü sayabiliriz.
Tabi ki tüm bu sorunların yol açtığı bir takım sağlık ve estetik problemlerinin olması da kaçınılmaz. Örneğin obezite ve buna bağlı gelişebilen şeker hastalığı tüm dünyaya yayılmış durumda. Bunun yanı sıra fazla kilo problemleri bugün insanlığın baş etmekte zorlandığı en önemli sorunların başında geliyor. Açıkçası insanlık resmen gözlerimizin önünde şişmanlıyor ve böylece farklı bir fiziki görünüm içine giriyor.
Peki tüm bu olumsuzluklara dur diyebilmenin bir yolu yok mu?
Tabi ki henüz hiç bir şey geç kalınmış değil. Hala tüm ipler insanın kendi elinde. Fakat bunun için küresel çapta kazanılması gereken bir bilinç lazım.
Sağlıklı ve düzenli beslenmenin yanı sıra daha hareketli ve sporu içeren bir yaşam tarzı olayın rengini tamamen değiştirecektir.
İşte tam da bu anda ve bu amaca yönelik olarak sizlere detoks felsefesinden söz etmek istiyorum.
Detoks nedir ne işe yarar ve insana ne gibi yararları vardır?
Stres, fast food, hareketsizlik… Hepsi modern hayatın bize sunduğu armağanlar! Bedenimiz isyan bayrağını çoktan açmış durumda, ancak pek azımız buna kulak veriyoruz. Hastalıklar ise bu isyanın ulaştığı son nokta. Detoks felsefesi, işte burada devreye giriyor ve bize sunduğu yeni yaşam alışkanlıkları ile pek çok sorunumuzu gideriyor. Detoks uzmanları bu konuda hayli iddialı. Bunladan biri de The LifeCo ekibinden Diyetisyen Emine Şahin. Kendisinin dikkatinizi çekeceğinize inandığımız yorumlarını sizin için derledik.Süt içerken 2 kere düşünün
Süt spor yapanların en önemli protein kaynağından biri… Ancak Dr. Şahin’e göre süt tüketirken dikkatli olmalıyız. Zira büyümenin en hızlı yaşandığı bebeklik çağında aldığımız anne sütünde 100 mililitrede 0.8 gram protein bulunuyor. İnek sütünde bu miktar 3,5 gram. Bu kadar yüksek bir miktar ise Dr. Şahin’e göre gereksiz. Ayrıca inek sütü protein içeriği olarak da anne sütünden farklı… Anne sütünde whey/kazein oranı %80’e karşı %20 iken, inek sütünde bu oran %30’a karşı %70. Kazein ise sindirimi oldukça zor bir madde ve yüksek oranda olduğunda bağırsaklarda sindirilemiyor. En kötüsü ise diğer hayvansal kaynaklı besinler gibi inek sütü de asidik bir besin ve kana karışabilmesi için vücuttaki kalsiyum ve magnezyum depolarını kullanıyor.
Su alırken önce şişesine bakın
İçtiğimiz suyun ne kadar asidik ya da alkali olduğunu gösteren pH derecesi su seçimindeki en önemli parametrelerden biri. PH ne kadar yüksekse, suyunuz o kadar iyi demektir. En ideal pH seviyesi ise 10’dur, ancak bunu sadece kaliteli su arıtma cihazı ile elde edebilirsiniz. Piyasadakiler içindeyse 8 ve üzeri değere sahip suları arayın. Zira daha alttaki değerler tıpkı asidik besinler gibi hareket ediyor ve vücuttaki kalsiyum ve magnezyum depolarını tüketiyor.
Proteini alternatif yollardan karşılayın
Dr. Şahin, sporcular ya da ağırlık çalışanların mutlaka kırmız et yemek zorunda olmadığını belirtiyor. Kuru baklagiller, kuruyemişler, deniz yosunları ve avokado gibi kaliteli bitkisel protein kaynaklarını tüketebilir ve ek olarak haftada iki kez balık yiyebilirsiniz. Dr. Şahin, protein tozlarına ise dikkatli yaklaşılmasından ve gerek kalmadıkça kullanılmamasından yana: “Protein içeren takviyeler vücutta doku yani kas yapımı için kullanılır ve mutlaka bir uzman önerisiyle alınmalıdır.” Şahin, protein tozlarını almak yerine önemli bir protein desteği olan ‘spriluna’ (bir yosun türü) takviyesini özellikle öneriyor.
Profesyonel detoks programlarına katılın
Detoksun faydaları gerçekten sınırsız. Dr. Şahin, detoks sürecine giren kişilerin sabahları çok rahat uyandıklarını ve gün boyunca oldukça enerjik olduklarını söylüyor. Ancak detoksun faydaları bununla sınırlı değil: “Kan şekeri yüksek olan şeker hastaları, detoks esnasında doktor kontrolünde ilaçlarını bıraktıkları halde kan şekerleri düzene giriyor ve yükselmiyor. Aynı şekilde hipertansiyon sorunu olan kişilerin tansiyonları da normal seviyelerde seyrediyor. Doğurganlığı artırma konusunda etkili olduğu durumlar da var ve yurt dışında sadece buna özel ‘detoks doğurganlık’ programları bulunuyor.”
Tavuk etinde seçici davranın
Tavuklar da modernlikten paylarını aldılar, zira günümüzde tavuklar çiftliklerde yetiştiriliyor ve suni yemle besleniyor. Bu yemler daha hızlı büyümelerini sağlamak amacıyla antibiyotik ve hormon da içeriyor. Bu nedenle organik yemlerle yetiştirilen tavuk tüketmek en sağlıklı seçim olacaktır.