Diş eti kanamasını nasıl önleyebiliriz? Uzman hekimler açıklıyor:
Genel Olarak Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulabilir
Diş Eti Kanaması için ne yapılmalı
Diş Eti Kanaması için önlemler
Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur
Diş Eti Kanaması durmuyorsa acil olarak bir diş hekimine başvurmalısınız.
Diş Eti Kanamasını önlemek için neler yapılmalı:
Diş etlerinizi fluorürlü bir diş macunuyla günde en az iki kere veya mümkünse her yemekten sonra fırçalayın.
Günde en az bir kere diş ipliği kullanın.
Dişlerinizi iyi temizleyin; temizlediğinizi renk veren tabletlerle kontrol edin.
Yediklerinize dikkat edin. Aşırı rafine şeker içeren, özellikle de dişlerinize yapışan yiyeceklerden kaçının. Yeşil sebze ve elma gibi kaba maddeli yiyecekleri seçin.
Asiti almak için yemeğin sonunda ağzınıza peynir atın.
A ve C vitaminini eksik etmeyin. Bunlar kavun, brokoli, ıspanak, ciğer, güçlendirilmiş süt ürünleri, portakal, greyfurt, domates, patates ve yeşil biberde vardır.
Yılda iki kere dişlerinizi diş doktoruna temizletin.
Diş Eti Kanamalarının Sebepleri ve Çözümü
Merhaba sevgili arkadaşlarım, diş etinizde kanama yaşıyor ve sebebini merak ediyorsanız bu yazımızı okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Aynı zamanda diş eti kanamalarınızı durdurmak için yapabileceğiniz tedavileride bulabilirsiniz.
Dişeti İltihabı: Diş etleriniz kızardı, yumuşadı, parlıyor ve şiş. Hafif fırçalamayla bile kolayca kanıyor. Dişeti iltihabı,diş temizliğiyle önlenebilir. Ancak bir kere başladı mı, tedavi edilmezse, ciddi dişeti ve çene kemiği hastalıklarınayol açabilir.
Diş Hastalıkları: Dişeti iltihabınız tedavi edilmedi. Dişleriniz kolayca kanıyor. Şişmiş diş etlerinizle dişlerinizin arasında bakteriler ve yemek artıkları birikmiş. Ağzınızda tuhaf bir tat var ve nefesiniz kokuyor. Diş etleriniz, diş diplerinden çekiliyor; bu bölge sıcağı, soğuğa ve tatlı yiyecek ve içeceklere hassas. Bazen dişeti torbalarında apseler oluşuyor. Diş kökünüzdeki kemik hasar gördü ve bir ya da birkaç dişinizi kaybettiniz. Bu, ciddi bir durumdur.
Anemi veya Lösemi: Diş etleriniz kolayca kanıyor ve aynı zamanda burun kanaması, yorgunluk ve güçsüzlük, nefes darlığı, çabuk çürüme eğilimi söz konusuysa, ciddi bir aneminiz olabilir. Bu belirtilere ek olarak kemik ağrısı (özellikle bacaklarınızda) karında ağrı ve şişme, mide bulantısı, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık ve kilo kaybı görülüyorsa, bir tür lösemi söz konusu olabilir.
Vincent Enfeksiyonu: Kızarmış, şişmiş, ağrıyan ve kanayan diş etleriniz, gri bir zarla kaplanmış. Konuşurken ya da nefes alırken acıyor ve nefesiniz kötü kokuyor, ağzınızda kötü bir tat var. Aşırı tükürük oluşuyor. Bu durum, diş temizliğine dikkat etmemekten, fiziksel ve duygusal stresten, yetersiz beslenmeden ve çok sigara içmekten kaynaklanan ve bulaşıcı olmayan bir enfeksiyondur. Tedavi edilmesi gerekir ve tahrişe yolaçan nesnelerden (sigara ya da baharatlı yiyecekler) uzak durulmalıdır.
Ne Yapmalı
Diş etlerinizi fluorürlü bir diş macunuyla günde en az iki kere veya mümkünse her yemekten sonra fırçalayın.
Günde en az bir kere diş ipliği kullanın.
Dişlerinizi iyi temizleyin; temizlediğinizi renk veren tabletlerle kontrol edin.
Yediklerinize dikkat edin. Aşırı rafine şeker içeren, özellikle de dişlerinize yapışan yiyeceklerden kaçının. Yeşil sebze ve elma gibi kaba maddeli yiyecekleri seçin.
Asiti almak için yemeğin sonunda ağzınıza peynir atın.
A ve C vitaminini eksik etmeyin. Bunlar kavun, brokoli, ıspanak, ciğer, güçlendirilmiş süt ürünleri, portakal, greyfurt, domates, patates ve yeşil biberde vardır.
Yılda iki kere dişlerinizi diş doktoruna temizletin.
Diş Eti Kanaması Neden Olur,Nasıl Önlenir ve Durdurulur
Diş etlerinde görülen kanamalar, diş sağlığınızın risk altında olduğuna dair bir işareti olabileceği gibi halihazırda devam eden bir diş eti hastalığının da habercisi olabilir. Nadiren görülen kalıcı diş eti kanaması, lösemi ve hemofili veya trombosit hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklar nedeniyle de görülebilmektedir. Diş eti kanamaları şayet uzun dönemdir devam ediyorsa ve dişetleri bir türlü iyileşmek bilmiyorsa bu durumda bir doktora görünmenizde fayda olacaktır.
Diş eti kanamalarına karşı ne yapmalı?
Sağlıklı diş etlerini korumak için diş hekiminiz gelen tavsiyeleri yerine getirmek, diş eti kanamalarını baştan önlemek açısından çok önemlidir. Yanlış fırçalama ve diş ipi kullanımı tekniği diş eti dokusunun tahriş veya travmatize olmasına neden olabilir.
Diş Eti Kanamasının Nedenleri
Dişeti kanamaları çoğunlukla, diş plakları ve diş tartarları nedeniyle diş eti çizgisinin dişleri yeterince örtememesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum dişetinde kanamalar yol açabildiği gibi dişeti iltihabına da neden olabilmektedir.
Dişte oluşan plak ve tartar oluşumları, düzenli diş fırçalama ile büyük oranda yok edilebilir. Ancak diş fırçalamak yeterli gelmiyorsa, dişteki plakları temizletmek için bir diş hekimine görünmek gerekecektir. Şayet diş doktoru da dişteki plakları temizlemekte yeterli gelmezse bu plaklar zamanla kalınlaşacak ve tartar adını verdiğimiz katmerleşmiş sert plak birikimlerine dönüşecektir. Dişteki tartarlar, nihayetinde dişeti ve çene kemiği hastalığı olarak bilinen ve kanama ile karakterize olan periodontit hastalığına dönüşecektir. Periodontit, yetişkinlerdeki diş dökülmelerinin en önemli nedenidir.
Dişeti kanamaları diğer nedenleri şunlardır:
- Kanama bozuklukları
- Sert biçimde diş fırçalama
- Gebelik sırasındaki hormonal değişiklikler
- Idiyopatik trombositopenik purpura
- Kötü ve kalitesiz malzeme/işçilikle yapılan diş protezleri
- Yanlış diş ipi kullanımı
- Diş veya diş eti ile ilgili enfeksiyonlar
- Lösemi
- Iskorbüt
- Kan inceltici ilaç kullanımı
- K vitamini eksikliği
Diş eti kanaması nasıl önlenir
Plak çıkarılması için en az her 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edin. Diş hekiminizin size tavsiye ettiği evde bakım yönergelerini uygulayın
– Her öğünden sonra mutlaka yumuşak kıllı bir diş fırçası ile nazikçe dişlerinizi fırçalayın. Diş hekimi, tuzlu su veya hidrojen peroksit ve su ile fırçalama sonrası ağzınızı durulamayı önerebilir. Diş eti kanaması sorununu ağırlaştıran ve alkol içeren ticari ağız gargaraları kullanmaktan kaçının.
Dişleri diş ipi ile günde iki kez temizlemek, dişlerde plakların birikmesini önleyebilir. Günlük beslenme programında karbonhidratların azaltılması ve öğün arası atıştırmalardan kaçınmak da tiş eti kanamalarının önlenmesine yardımcı olabilir. Dengeli, sağlıklı bir beslenme ve diyet uygularsanız diş eti kanaması şikayeti ile muhtemelen daha az karşılaşırsınız.
Diş eti kanamalarını önlemek için diğer ipuçları:
- Sigara tüketimi, diş eti kanamalarını ağırlaştırmakta ve iyileşme sürecini geciktirmektedir. Sağlıklı dişetleri için tütün mamülleri kullanmaktan kaçının.
- Diş etlerinin kanayıp kanamadığını test etmek amacıyla buzlu suya batırılmış gazlı bezi diş etlerine bastırın ve çekin.
- Vitamin eksikliği tanısı varsa, vitamin takviyesi alın.
- Kanı sulandıran aspirin ve türevlerini kullanmaktan imtina gösterin
- Kullandığınız ilaçlar diş eti kanamasına neden oluyorsa doktorunuza durumu bildirin Hekiminize danışmadan asla ilaç değiştirmeyin.
- Diş protezlerinin diş eti bölgesinde kanama, koyulaşma, morarma ve diş eti çekilmesi varsa doktorunuza görünün.