Diyet Yapmadan Zayıflamada Karbonhidrat Etkisi
Diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtını merak edenlere, bu yazımızda, diyet yapmadan kilo verme, vediyet yapmadan zayıflamakonularında bilgiler vereceğiz. Diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusuna yanıt olarak verilen karbonhidratlardan uzak durulmasının gerekliliğinin, abartıldığı kadar fazla olmadığını belirterek, diyet yapmadan zayıflama, ve diyet yapmadan kilo verme adına hayatınızdan karbonhidratları tamamen çıkartmamanızın gerekliliğini belirtelim:
Diyet yapmadan nasıl zayıflanır diyenler, diyet yapmadan zayıflama, ya da diyet yapmadan kilo vermek için ilk önce karbonhidratlardan vazgeçmektedirler. Oysa, karbonhidratlar, diyet yapmadan zayıflama, ve diyet yapmadan kilo verme isteğinde olan kişilerin tok kalmasını sağlayan besin grubudur. Günlük beslenmenzin %50 – %60 arası bir kısmını karbonhidratlardan karşılamanız gerekir. Yani, gün içerisinde 300 gram ile 350 gram arasında karbonhidrat tüketimine ihtiyacınız var demektir.
Karbonhidrat içeriği olmayan bir öğün tükettiğinizde, bir ya da birbuçuk saat sonra acıkmaya başlarsınız. Oysa, karbonhidrat ile birlikte aynı öğünü tüketirseniz, acıkma süreniz iki ile ikibuçuk saat arasında değişecektir. Bundan dolayı, diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtı, karbonhidratlardan tamamen uzak kalmamanızı da içermektedir. Diyet yapmadan zayıflama; ve diyet yapmadan kilo verme sırasında karbonhidrat tüketimi gerçekleştirirseniz, gereksiz atıştırmalardan kurtulacak kadar bir zaman dilimini tok geçirmiş olursunuz. Bu durum ise, sizin elbette ki zayıflamanıza katkı sağlayacaktır.
Diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtı olarak, diyet yapmadan kilo verme, ve diyet yapmadan zayıflama sırasında tüketeceğiniz karbonhidratların ise, içeriklerinde bolca lif olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Lifli karbonhidratlar, kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltmediği için, diyet yapmadan kilo verme adına size destek olacaktır. Mesela ne yemelisiniz? Makarna ya da pilav değil, tam buğday makarnası, kepek ekmeği, bulgur pilavı, kuru baklagiller… Ancak, diyet yapmadan kilo verme sırasında tüketeceğiniz karbonhidratların, öğün başı üç ya da dört yemek kaşığını geçmemesi gerektiğini de unutmamalısınız…
,zayıflamada karbonhidrat,diyet yapmadan zayıflamanın yolları,kolay karbonhidratlar,350 gr karbonhidrat nelerdir,karbonhidratları nasıl
Diyet Yapmadan Nasıl Zayıflanır? Diyet Yapmadan Zayıflama
Bu yazımızda sizlere, diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtları arasında yer alan, diyet yapmadan zayıflama, ve diyet yapmadan kilo verme yöntemlerinden bir tanesini anlatmaya çalışacağız… Biliyoruz siz şimdi içinizden, ”diyet yapmadan nasıl zayıflanır” diye geçiriyorsunuz, malum, insanlar ne diyetler yapıyor; ama yine de zayıflayamıyorlar… Değil ki diyet yapmadan zayıflama; ya da diyet yapmadan kilo verme… İmkansız… Bu kalıplaşmış düşünceleri aklınızdan atın… Diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtları arasında yer alan, diyet yapmadan zayıflama, ve diyet yapmadan kilo verme hakkındaki bilgilerimizi okumaya devam edin:
Diyet yapmadan nasıl zayıflanır? Diyet yapmadan zayıflama, ve diyet yapmadan kilo verme isteğine sahipseniz, gün içerisinde tüketeceğiniz öğle yemeği, ya da akşam yemeklerinden bir tanesinin mutlaka sebze içerikli olmasına dikkat edin. Diyet yapmadan zayıflama adına tüketeceğiniz bir öğün sebze yemeği ile, bağırsaklarınızın daha hızlı çalışmasını sağlarken, bunun yanında, diyet yapmadan kilo verme adına, sebze tükettiğiniz öğünde daha düşük kalori alımı gerçekleştirirsiniz.
Diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtları arasında yer alan sebze ağırlıklı beslenme ile, nasıl kalori tasarrufu yaptığınızı şu şekilde anlatmak istersek: diyet yapmadan kilo verme sırasında alacağınız bir öğün sebze ile, bir öğün et, ya da makarna arasındaki kalori miktarına bakmak istersek: size aynı ölçüde tokluk hissi verecek olan makarna ya da et ile sebze arasındaki kalori miktarı, 1 / 4 oranında farklılık göstermektedir… Yani: bir porsiyon et ya da bir porsiyon makarna ile, bir porsiyon sebze arasındaki tokluk hissi aynıdır. Fakat, bir porsiyon sebze ile 100 kalori alırsanız, bir porsiyon makarna ile 400 kalori alırsınız. Şimdi, diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtı olan, diyet yapmadan zayıflama, ve diyet yapmadan kilo verme anlamında tüketilecek olan sebze, sizce, diyet yapmadan zayıflama anlamında işinize yaramaz mı?
Diyet yapmadan nasıl zayıflanır sorusunun yanıtı olarak belirttiğimiz sebze ağırlıklı beslenme, ve et ağırlıklı beslenme ile ilgili başka bir açıklamada daha bulunmalıyız ki: et ile, ortalama dört saat boyunca acıkmazsınız. Sebze tüketiminde ise, iki saat sonra acıkırsınız. Peki bu dengeyi nasıl kurmanız gerekecek? Tüketeceğiniz sebze yemeklerinin yanında bir dilim ekmekten destek almanız önerilmektedir. Bu şekilde, sebze yemekleri ile de dört saat acıkmadan tok kalabilmeniz mümkün olmaktadır.
Tüm bu verdiğimiz örnekler nedeniyle, diyet yapmadan zayıflama ve diyet yapmadan kilo verme adına, gün içerisinde iki ya da üç porsiyon sebze; ve aynı oranda da meyve tüketmeniz önerilmektedir.
,zayıflamanın yolları,zayıflamamanın yolları,nesle nesfit ile nası zayıflanır,Acıklamalı ve resımlı yag yaktıran egzersız hareketlerı,qarin eritme
Kolay Zayıflama Yöntemleri: Diyet Yapmadan Kilo Vermenin Yolları
Diyet denilince birçok kadının aniden yüzü asılabilir. Bu sözcük çoğu kadın için sıkıcı gelebilir. Eğer diyet yapmadan formunuzu korumak istiyorsanız ve bunun imkânsız olduğunu düşünüyorsanız, bazı kurallara uyarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Yaşam şeklinizi ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek ilk adımı atabilirsiniz. Bu size çok zor bir iş gibi gelmesin, kolay değişikliklerle az ve akıllı besinlerle zayıflayabilirsiniz.
Diyet Yapmadan Kilo Vermenin Yolları
İşte diyet yapmadan kilo vermenin yolları;
· Genelde dengeli beslenen kişilerde yiyerek kilo vermek daha kolaydır. İlk olarak kilo vermek istiyorsanız dengeli beslenmelisiniz. Sağlıklı ve düzenli yemek yiyerek kilonuzu koruyabilir ve fazla kilolarınızdan da kurtulabilirsiniz.
· Kadınlar formunu korumak için diyet planı uygularlar. Yemekle ilgilerini keserek sinirli ve asabi bir yapıya sahip olurlar. Aslında bu gibi durumlara girmeden, diyet yapmadan zayıflamak mümkündür. Bu sayede kilolarınızdan sinirli değil, eğlenceli şekilde kurtulursunuz.
· Kilolarınızdan kurtulmada en büyük yardımcınız egzersizler olacaktır. Yaktığınız kalorileri hesaplamakta sizin için faydalıdır. Bu yüzden her gün yakılan kalorileri düzenli biçimde not almalısınız.
· Kahvaltı bilindiği gibi en önemli öğündür. Kilo vermek istiyorsanız bu öğünü atlamamalısınız. Bu sayede öğle yemeğini daha az yersiniz ve gece boyunca enerjisiz kalmış vücudunuzu enerji depolarsınız. Ayrıca uzun süre yemek yememek metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
· Gece yatmadan önce yemek yemeyin. Çünkü gece yenen yemekler sindirilemez ve vücutta yağa dönüşür. Eğer bir şeyler yemek istiyorsanız düşük kalorili besinler tüketmelisiniz. Gece mutfağı aklınızdan çıkarmak en iyi yoldur.
· Diyet yapmadan kilo vermenin bir diğer önemli yoluysa gün boyunca bol su tüketmektir. Su yaşam için en önemli kaynaklardan biridir. En az günde 8 bardak su içmek gerekir. Su tüketiminiz az ise bu günden itibaren arttırmalısınız. Kendinizi kontrol altında tutmanın en iyi yolu su içmektir. Asitli içecekleri tüketmekten uzak durun. Çünkü bu tür içeceklerin kalorisi yüksektir. Ayrıca midede ki asit oranını yükselttiğinden daha çabuk acıkmanıza neden olur.
· Bunların yanında dinlenmenin de kilo vermekte rolü vardır. Yeteri kadar dinlenmek ve uyumak sizi daha zinde kılar. Böylece yüksek kalorili besinler ihtiyaç duymazsınız.
· Önemli olan ne kadar yemek yediğinizdir. Her zaman az ve sık yemek yemenin faydalı olacağı söylenir. Her türlü besinleri yiyebilirsiniz. Ama az yemek şartıyla. Kilo vermek her şeye yasak getirmek anlamına gelmez. Örneğin çikolatayı çok seven bir kişi günde 3-4 tane çikolata yiyebilir. Sebze ve meyveleri öğünlerinize sıkça katın. Sebzeler düşük kalorilidir. Bu yüzden fazla yenmesinde bir sakınca yoktur. Ayrıca yemeklere başlamadan önce midenizi dinlendirmek için bir kâse çorba içebilirsiniz.
· Sizi tok tutan besinleri tüketmek açlık hissini geciktirir.
Diyatsiz Hızlı Zayıflamanın Yolları Nelerdir ?
Zayıflamanın bir tek yolu diyet yapmaktan geçmiyor. Uygulayacağınız bazı basit yöntemlerle de diyet yapmadan fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
Nişastayı bir porsiyona düşürürken aynı zamanda meyveyi aşırı tüketmemeye ve beslendiğimiz yağlarla ilgili olarak da biraz daha hassasiyetle yaklaşmamız konusunda bu yolda bize çok faydalı olacak bir diğer unsuru meydana getirmektedir.
İşte Hızlı Zayıflamanın Yolları ;
1. Kahvaltı dahil olmak üzere mutlaka her öğünde protein içeren besinleri tüketmeye gayret ediniz. Örnek olarak vermek gerekirse yumurta, et, tavuk, balık, süt, peynir, mercimek, kuru fasulye, nohut, fındık ve bulgur gibi yiyecekler proteini barındıran türdendirler.
- Ekmek ve makarna gibi tahıllı ve unlu gıdaları en azından bir süreliğine sofralarınızda bulundurmamaya özen gösteriniz.
- Gün içerisinde öğünlerinizi oluşturan besinlerin büyük çoğunluğu avlanmış, yakalanmış, yerden toplanmış veya ağaçtan koparılmış türden olmalıdır.
- Nişastayı günde sadece bir porsiyon halinde tüketirken bunun akşam yemeğine denk gelmemesini de dikkatle göz önünde bulundurun. En iyi seçenekler yulaf ezmesi, patates ve baklagillerdir.
- Meyveler günde en fazla iki defaya mahsus olmak üzere, şeker oranı düşük, lifi yüksek türden meydana gelmelidir. Muzdan kaçınırken elma, armut, erik, çilek ve kiraz gibi meyvelerin hepsi de rahatça yiyebileceğiniz ve önemle önerebileceğimiz tarz yiyeceklerdir. Geçici bir süre için meyveler tek başına veya kuruyemiş, peynir gibi hafif besinler eşliğinde yenilirlerse çok daha olumlu sonuçlara gidilebilir. Meyve sularından özellikle kaçınmalısınız.
- Özellikle inek sütünü şimdilik azaltın veya tümüyle sofralarınızdan men edin. İstisnai durumlar için makul oranda peynir ve arada bir yoğurt tüketilebilir, fakat gereğinden çok şeker içerdiği için yoğurdu seçerken yağsız olanını tercih etmemenizi öneririz.
- Alkolü azaltın veya en temizi tümüyle rafa kaldırın.
- Ayçiçeği ve mısır özü gibi bitkisel yağlar yerine zeytinyağında yoğunlaşmanızı tavsiye ederiz.
- Önemle margarin ve hidrojenli yağlardan kaçınmalısınız. Kısmen hidrojen barındıran yağlarda tercih edilmemesi gereken türden yağlar arasında bulunmaktadır.
- Su tüketimi çok büyük önem taşır. Miktar olarak belirtmek gerekirse günde 2-3 litre arası su tüketen bireyler bunun faydalarını hissedilir biçimde göreceklerdir.
Diyet Yapmadan Zayıflamanın Yolları Neler?
Diikatli davranarak diyet yapmadan da kilo verebilirsiniz.
Besinleri yavaş çiğneyin
Zamanınız olmasa bile tabaktaki yemekleri hızlı yemekten vazgeçin. Ana öğünleriniz en az 15 – 20 dakika sürmeli. Çünkü beynin ‘tokum’ sinyalini vermesi için yaklaşık bu kadar süreye ihtiyacı var. Eğer besinleri hızla çiğnerseniz kontrolünüzü yitirerek bu süre içinde daha fazla yemek tüketme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Her öğünden önce su için
Her gün 1.5 – 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin. Gün içinde düzenli olarak tüketeceğiniz su metabolizmanızı hızlandırmak gibi önemli bir işlev üstleniyor. Ancak bu özelliğinden faydalanmak için suyu gün içine yayarak içmeniz şart. Eğer akşam su içmediğinizi fark edip bolca tüketmeye kalkarsanız, sık sık tuvalete gitmek dışında hiçbir değişiklik sağlayamazsınız. Bu nedenle her öğün öncesinde bir bardak su içmelisiniz. Böylece hem açlık hissinizi azaltarak gereksiz atıştırmalardan korunmuş, hem de günde en az 6 bardak su içmeyi garantilemiş olursunuz. Yemek yerken su tüketiminden ise kaçının, aksi halde mide hacmini artırmış olursunuz ki bu da daha fazla besin tüketmeniz anlamına geliyor. Yemekten sonra su içmek için en az 1 – 1.5 saat geçmiş olmalı. Çünkü mide boş iken su, doğrudan bağırsaklara karışıyor ama besinle karıştığında mideyi genişletmekten başka bir işlev üstlenmiyor.
Sebzeye ağırlık verin
Ana öğünlerinizden birinin mutlaka sebze ağırlıklı olmasına dikkat edin. Böylelikle hem bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar, hem de daha az kalorili bir menüye sahip olursunuz. Örneğin ana öğününüzde et ve makarna yerseniz sebzeden çok daha fazla enerji alabilirsiniz. Ancak sebzeler bir porsiyon ete göre neredeyse dörtte biri kadar enerjiye sahip olsalar da, hemen hemen aynı derecede tokluk sağlarlar. Örneğin etin sindirimi 3 – 4 saat sürüyorsa, sebzenin sindirimi 2 saat kadar sürer. Fakat sebzeyi bir dilim ekmekle desteklerseniz, etli menü kadar uzun süre tok kalabilirsiniz. Bu nedenle gün içinde minimum 2 -3 porsiyon sebze, yine aynı oranda meyve almayı alışkanlık haline getirin.
Porsiyonlarınızı küçültün
Meyvede bir porsiyon derken, aklınıza dolu bir tabak gelmesin. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Cirit bir porsiyonun 50 kalori olduğunu, bunu da yarım muz, büyük bir mandalina, küçük bir elma veya ayvanın dörtte biri ile alabileceğimizi belirtiyorlar. Sebzelerde de, 4 yemek kaşığı bir porsiyona karşılık geliyor.
Tatlılara ‘ambargo’ koyun!
Gün içinde yeteri kadar karbonhidrat tüketmediğimizde enerji ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Bunun sonucunda da beynimiz bize ‘tatlı’ yememizi emrediyor. Biz de ‘krizim tuttu’ diyerek tatlılara saldırmaya başlıyoruz. Oysa tatlı ihtiyacımızı önlemenin tek yolu düzenli beslenmek ve enerjiyi dengeli bir şekilde almaktan geçiyor! Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Cirit, şeker gibi basit karbonhidrat grubunda yer alan besinleri haftada 1, en fazla 2 kere tüketmenizi öneriyor. Çünkü tatlı yediğinizde 300 -350 gibi yüksek bir kalori alırsınız ama kan şekeriniz hızla yükselip tekrar düştüğü için yarım saat sonra tekrar acıkırsınız. Bunun aksine bol peynirli kepekli sandviç yerseniz neredeyse 3 saat boyunca tok kalabilirsiniz. Gün içinde 2 – 3 porsiyon meyve yediğinizde de tatlı krizinin önüne geçebilirsiniz. Eğer canınız tatlı çok çektiyse, baklava ve şekerpare gibi kalorisi bol tatlılar yerine, daha az kalori içeren sütlü tatlıları tercih edin.
Çeşitli beslenin!
Besinleri sadece kalori veren maddeler olarak düşünmeyin. Vücudumuzun iyi enerji harcaması, günlük işlerini yerine getirebilmesi ve aynı zamanda sağlıklı olarak hayatına devam edebilmesi için ihtiyacı olan besin öğelerini bize gıdalar verir. Tüm besin öğelerini içinde bulunduran tek bir besin olmadığı gibi aynı besin grubunda yer alan besinlerin de içeriği farklılık gösterir. Kilo vermeye de çalışsak, kilomuzu korumaya da çalışsak çeşitli beslenmeyi ihmal etmemeliyiz.
Yağları ‘yasak’ listesine almayın!
Kilo vermek uğruna yağdan vazgeçmeyin. Çünkü yağlar sindirimi en uzun süren grup oldukları için yemeklere ilave etmezseniz tokluk süreniz kısalır, siz de kendinizi yine sofra başında bulabilirsiniz. Fakat çok hareketli bir yaşantınız yoksa, et, peynir ve yoğurt tüketirken zaten vücudunuzun ihtiyacı kadar aldığınız için doymuş, yani katı yağlardan kaçının. Gün içinde yemeklere katacağınız sıvı yağ miktarı 4 – 5 tatlı kaşığını geçmemeli. Bunun için de 4 – 5 su bardağı ile yapacağınız çorbaya yarım yemek kaşığı, bir kiloluk sebze yemeğine de yarım çay bardağı, salatalara da 1 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ eklemeniz yeterli gelecektir.
Karbonhidrattan vazgeçmeyin
Kilo vermeye karar verdiğimizde çoğumuzun yaptığı ilk şey, ‘karbonhidratlı besinleri sofradan kaldırmak oluyor. Oysa hem yeterli beslenmek hem de midemizin tok kalması için günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 50 – 60’ını karbonhidrat kaynaklı besinlerden sağlamamız şart. Bu da günde 300 – 350 gr karbonhidrat anlamına geliyor. Diyelim ki et ve yanında da bolca salata yediniz. Karbonhidrat içeren besin tüketmezseniz vücudunuz ihtiyaç duyduğu ‘enerjiyi’ alamadığı için 1 – 1.5 saat sonra acıkmaya başlarsınız. Bunun aksine yanında karbonhidrat içeren bir besin tüketirseniz en az 2 – 2.5 saat tok kalır, bu sayede bir sonraki öğüne kadar gereksiz şeyler atıştırmazsınız. Dolayısıyla her öğünde karbonhidrat içeren besinlere mutlaka yer verin. Ancak seçiminiz kan şekerini hızla yükseltmedikleri için lif içerenlerden yana olmalı. Örneğin pilav ya da patates yerine, sindirimleri nispeten daha uzun süren, böylece kan şekerini hızla yükseltmeyen kepek ekmeğini, tam buğday makarnasını, kuru baklagilleri veya bulgur pilavını tercih etmenizde fayda var. Tabii her öğünde karbonhidrat içeren besinleri 3 – 4 yemek kaşığını geçmeyecek miktarda yemeniz gerektiğini de unutmayın!
Öğün atlamayın
Zayıflamanın öğün atlamaktan geçtiği yolundaki hatalı bilgilerle hareket etmeyin. Çünkü aç kaldığınızda vücudunuz bunu bir tehdit olarak algılıyor ve ihtiyaç duyulan enerjiyi yağ dokusundan almaya başlıyor. Fakat vücut uzun süre açlıktan sonra yağ deposundan sağlanan bu enerjiyi, öğün tüketilmesi ile beraber besinlerle gelen enerjiyi tekrar yağ dokusuna geri gönderiyor, hem de fazlasıyla. Bu da kilo verememenize, hatta kilo almanıza yol açıyor!
Dolayısıyla kahvaltıyı uyandıktan sonra en geç 1 saat içinde yapmalı ve sonraki öğünleri 2 – 4 saat sonra olacak şekilde planlamalısınız. Bunun için her gün 3’ü ana öğün olmak üzere günde en az 5 – 6 kez beslenin. İsterseniz, ara öğün sayısını 4’e bile çıkarabilirsiniz. Bu sayıyı kahvaltı saatinize göre belirleyebilirsiniz. Örneğin kahvaltınızı saat 7.00’de yapıyorsanız, ana öğünden önce mutlaka bir ara öğününüz olmalı. Ancak sofraya saat 10.00 gibi oturuyorsanız, bu durumda 2 – 3 saat sonra öğle yemeğine geçebilirsiniz.
Sofraya geç saatlerde oturmayın
Yoğun iş temposu nedeniyle bunu başarmak pek kolay olmasa da akşam yemeğini çok geç saatlere bırakmamaya çalışın. Akşam saat 19.00 gibi sofraya oturabiliyorsanız, çok şanslısınız. Ancak bu mümkün değilse ve diyelim ki saat 24.00’te yatağa gireceksiniz, hiç olmazsa yatmadan en az 4 saat önce akşam öğününü tamamlayın ki hareketsiz kaldığınız için kaloriler vücudunuzda depolanmasın. Akşam yemeğinde ağır yemekler yerine kalorisi az ve sindirimi kolay hafif yemekleri tercih edin! Eğer geç kalmışsanız, akşam yemeğini atlamayı bir çözüm olarak da görmeyin. Çünkü öğünü tamamen atlarsanız yetersiz beslenmiş olur ve vücudunuz uzun süre aç kalacağı için bazal metabolizmanızın hızının düşmesine yol açabilirsiniz.
Kızartmayın, haşlayın…
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için besinlerinizi pişirme şekline de dikkat etmelisiniz. Kızartmaları ayda bir veya iki kez ile sınırlamalı, bunun yerine haşlama veya fırında pişirme şekillerini tercih etmelisiniz. Eğer patates kızartmasını çok veriyorsanız, baharatlandırarak fırında elma patates şeklinde hazırlayabilirsiniz.
Proteini abartmayın
Protein tüketiminde aşırıya kaçmayın. Çünkü bol protein almak aynı zamanda ‘yağlı’ beslenmek anlamına geliyor. Çok yağlı beslenmek de metabolizmanın hızlı çalışmasına engel oluyor. Bu nedenle günlük besin ihtiyacınızın sadece yüzde 18’inin proteinden oluşmasına özen gösterin. Fazla protein alımının böbrekleri yorduğunu da unutmayın.
Diyet Yapmadan Zayıflama Önerileri
1. Uyanır uyamaz bir bardak ılık su için (Tercihen yarım limon suyuyla da karıştırabilirsiniz.)
2. Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği türden bir kahvaltı hazırlamayı deneyin! Çay ya da kahve, iki dilim kepek ekmeği ve üstüne 12 ila 15 gram arası az miktarda yağ, 1 kaşık reçel ya da bal, taze sıkılmış meyve suyu ve bir kâse doğal yoğurt. Eğer gününüz hareketli ya da hiperaktif geçecekse, listeye küçük bir parça peynir ya da bir adet yumurta da ekleyebilirsiniz.
3. Gönül rahatlığı ile doğal yoğurt ve beyaz peynir tüketebilirsiniz. Yağsız olmalarına ise gerek yok. Aradaki fark çok az ve kendinizi mahrum etmenize değmez. Yağsız yoğurt 50 ila 55 kalori içerirken; doğal yoğurt 60 kalori ve tam yağlı sütten yapılan yoğurtlar ise 80 kalori içeriyor. Ancak miktarı az tutun.
4. Gün boyunca çantanızda gazsız maden suyu ya da bir termos yeşil çay bulundurmaya çalışın. Bu ünlü yıldızların da tercih ettiği bir yöntem. Test ettik, işe yarıyor!
5. Bir elma, birkaç üzüm tanesi ya da kuru meyve (incir ya da kayısı) yiyerek, sabah 11:00 gibi başlayan açlık krizlerinizin önüne geçebilirsiniz. Bu size canlılık kazandıracak ve daha yemeğin başında ekmek sepetine uzanmanızı engelleyecek gayet akıllı bir yöntem…
6. Mönünüzde keyfinize göre patates (kızartması hariç), pilav ya da tam tahıllar gibi glüsit içeren bir besin bulundurabilirsiniz. Bu öğleden sonra hissedebileceğiniz açlığı engeller, yanında da kilonuzu tehlikeye sokmadan rahatlıkla et, balık ya da yeşil sebze tüketebilirsiniz.
7. Tavuk, hindi, ördek ya da balık yiyebilirsiniz. Bu hem daha sağlıklı hem de daha ekonomik olacaktır.
8. Tahıl ekmeği, esmer pirinç ya da yine esmer ve doğal unu tercih etmelisiniz. Bağırsaklarınız size minnettar olacak ve yalnızca, iyi besinleri vücudunuzda tutacak.
9. Tatlı olarak meyvelere odaklanmayı denemelisiniz. (Meyve salatası, komposto ve hafif tatlı bir şerbet gibi). Kalori hesapları içinde kendinizi kaybetmenizin bir anlamı yok! Dondurma, pasta, creme brulee ya da fazla yağ ve şeker içeren, yani çok kalorili olan tehlikeli eğilimlerinizi başka bir zamana ertelemelisiniz.
10. Gurme restoranlardan uzak durmalısınız. Göz kamaştırıcı bile olsalar minik kurabiyeler, drajeler ya da diğer
şekerlemeler oburları tuzağa düşürmekten başka bir işe yaramaz!
Diyet Yapmadan Zayıflama Yolları
Diyet kelimesini duyduğunuzda bile aç kalma korkusuyle başbaşa kalıyorsanız.Diyet yaparken yeme isteğiniz daha da çok artıyorsa ömür boyu diyet yaparak zayıf kalamayacağınız gerçeğiyle yüzleşmenin vakti gelmiş demektir.
Çünkü her başlanınlan şeyin bir sonu vardır.Bir diyet programına başlayıp da bunu ömür boyu sürdürmek bir çok insan için pek de mümkün olmayabilir.
Eğer diyet yapmakta zorlanıyor ve diyeti devam ettiremiyorsanz zayıflayabilmek için öncelikle yaşam tarzınızı değiştirmeye ve sağlıklı yaşamaya karar vermelisiniz.
İşte diyet yapmadan ve sağlıklı zayıflamanın 10 püf noktası
1. Öncelikle Besinleri İyi Tanıyın
Tahıllar (ekmek, pilav, çorba, bisküvi, kestane, patates, kuru baklagiller vb),
Et ve türevleri (kırmızı et, balık, tavuk, hindi, peynir, yumurta vb),
Sebzeler (yeşil, kırmızı, mor, turuncu vb), Meyveler, Yağlar (zeytin, ceviz, fındık, sıvı yağlar )
2. Değişik Besinlerle Beslenin
Tüm öğünlerinizde farlı besinler tüketmeye çalışın.
Bir öğünde bütün besin gruplarından az az da olsa bulundurabilirsiniz. Örneğin öğle yemeğinde yiyeceğiniz ”1/2 porsiyon bulgur pilavı, 1 tabak kıymalı sebze yemeği ve cacık” hemen her gruptan besini almanızı sağlayacaktır.
Yiyerek Zayıflamak İçin
İştahlı kimseler için işkencedir diyet yapmak.Ömür boyu diyet yapamam diyenlerdenseniz.Yazımızı okuyun ve yiyerek zayıflamak için neler yapmak gerkektiğini öğrenin.
1.Doğru alışkanlıklar edinerek aç kalmadan kilo verebilir aynı zamanda da sağlıklı beslenebilirsiniz.
2. Öğle yemeğine salata ile başlayın. Öğle yemeğine salata yiyerek başlayanların yüzde 12 daha az kalori aldıkları belirlenmiş.
3.Kemer takarak Yüksek kalorili ama düşük besin değerli yiyecekler yemek istediğiniz zaman açlık hissetmeyecek kadar kemerinizi sıkın. Ulaşmak istediğiniz ölçüye kadar bu kemer yönetmine devam edin.
4. Baharatlı gıdalar tüketin Metabolizmanızı çalıştıran kapsaisin çok acı biberde bulunur. Süt ürünleri ise kapsaisinin görevini yapmasına sudan daha çok yardımcı olur.
5.10 öğün yiyin Eğer iş ya da farklı denenlerle stres yaşıyorsanız, düşüncelerinizi kontrol edemiyorsanız, çok acıkmış hissedebilirsiniz.Bu durumda birşeyler yedikten 10 dakika sonra yine aç hissedebilirsiniz. Bu durumda günde 10 defa tüketebileceğiniz sebze ve meyveleri belirleyin ve bunları yiyin.
6. Pizza, lahmacun gibi yiyeceklerdeki yağları peçete yardımıyla azaltabilirsiniz.
7. Sebze ve meyveleri kabuklarıyla tüketin Elma, armut, salatalık gibi meyve ve sebzelerin kabukları lif açısından zengindir. Hatta portakalı bile kabuğunun tamamını soymadan beyaz yerini bırakarak yiyebilirsiniz.
8. Süt için Günde alınan 1800 mg kalsiyum kalori emilimini sağlıyor. Bu nedenle kahvenizi sütlü ya da kalsiyum içeren gıdalarla için.
9. Düzenli olarak yiyecek günlüğü tutmalısınız. Protein, karbonhidrat, yağ gibi besinleri beslenme planınıza ne ölçüde dahil ettiğinizi böylece kontrol edebileceksiniz.
10. Yemekten sonra ufak bir parça bitter çikolata yemek size kilo aldırmaz. Bunun dışında minik kekler yada meyve iyi bir seçenek olabilir.
Diyetsiz Zayıflayın!
Sağlıklı ve kalıcı kilo vermenin püf noktaları..
- Öğün atlamamaya çalışın. Günde 3 mütevazı öğün yemek yiyin ve aralarda acıkırsanız, taze meyve gibi sağlıklı atıştırmalar yapın! Şok diyetler yapmak veya öğün atlamak, kilo verip, bu kiloyu korumanın iyi birer yolu olmayacaktır.
Bol meyve ve sebze tüketin. Günde toplam en az 5 porsiyon tüketin. Bir porsiyon, 2-3 kaşık sebze, bir adet meyve (mesela bir muz) veya 2-3 adet küçük boy meyve (örneğin erik), 1 küçük kâse meyve salatası veya bir bardak taze sıkılmış meyve suyuna denktir. Bunlar, size fazla kalori yükü yapmadan tok tutacak besinlerdir.
Her öğünde nişastalı besinler yiyin. Lif açısından zengin olan tam buğday ekmeği, kabuğu soyulmamış patates, tam buğday, pirinç ve makarnaları tercih edin.
Daha az hayvansal (doymuş) yağ tüketin. İnce kesilmiş et dilimlerini tercih edin. Etten, görebildiğiniz yağları ve tavuğun derisini ayırın. Daha az bisküvi, pastane ürünü ve kek tüketin.
Doymamış yağ oranı yüksek yağları kullanmaya özen gösterin. Yemek pişirirken, katı yağlar yerine ayçiçeği yağı, mısırözü veya zeytinyağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Bu yağları ayrıca salatalarınıza sos olarak da kullanabilirsiniz.
Yağsız veya yarım yağlı süt, az yağlı yoğurt ve az yağlı peynir gibi, düşük yağ içeren günlük ürünleri tercih edin.
Düzenli olarak balık yiyin. Haftada en az bir kez yağlı balık (örneğin somon, sardalye ya da ton balığı konservesi şeklinde de olabilir) tüketmeye özen gösterin.
Bol bol sıvı, özellikle de su için. Ucuzdur, kalorisizdir ve midenize doluluk hissi verir! Günlük hedefiniz 6-8 bardak olsun.
Ne kadar alkol tükettiğinize dikkat edin. Alkollü içecekler çok kalorilidir ve şişmanlatıcı yiyeceklere olan iştahınızı arttırır. Ayrıca, çok içtiğiniz zaman artık ne yediğinizi düşünemeyecek hale gelebilirsiniz!
Yiyerek Zayıflamanın 15 Yolu
Hiçbirşey olmadığını söylemek için insan üstü bir gücü alır. Haftalar yaklaştıkça teklif edilir, bunun yerine, belli bir ölçüde deneyin. Bu talimatları takip edin ve minimal tehlikeyi garantileyin.
Porsiyon kontrolü her şeydir. Çoğu insan kilo verir ve porsiyon kontrolün basit stratejisiyle ondan uzak durun. Belirli yiyecekleri eleme ve hatta sınırlama, tatil boyunca acımazsızca olur. Bir sonraki en iyi şeyi yapın: Küçük porsiyonlarla yiyin, bildiğiniz yiyecekleri sınırlandırın ve tıka basa kendinizi doyurmayın.
Yapacağınız en iyi şey, harika davranış harika hissetmektir. Bizlerin çoğuşuan “ tetik” yiyeceklerimizin olduğunu ve bu yiyeceklerin ruh halimizi, iştahımızı ve enerjimizi nasıl etkilediğini biliyoruz. Tatil boyunca bu yiyecek sorunlarından uzak durursanız zamanınızın büyük bir çoğunluğunda bu yiyeceklerden uzak durursunuz. “ Zamanın çoğu”, “ zamanın hiçbir anından” çok daha iyidir.
Diyet zihniyetini kafanızdan atın. Bu, 2. Talimatın doğal sonucudur. Kendi kendinize diyete “devam” ediyorum veya “ etmiyorum” diye düşünürseniz bu durumdan sıkılmaya başlarsınız. Neden? Çünkü bırakır bırakmaz, bıraktığınızda, sonucuç “ biter”. Kendinizi bu felakete sürüklemeyin. Halam Goldie’nin çöreğinin tadı, sizin “günah” işlediğiniz ve kesinlikle “ kahrolası yine hepsini yedim” anlamına gelmemektedir.
Yemek öğünlerinizi atlamayın. Tatil boyunca yaygın olan bir diğer şeyde sabah kahvaltısını yapmama ve öğlen yemeğini çünkü fazla bir yemeğin geleceğini biliyorsunuz böylelikle kutlama için kalorilerden “ kurtuluyorsunuz”. Bu strateji olumsuz sonuç verir çünkü açlıktan ölürsünüz ve gelen yemeği yediğiniz miktardan daha fazla yersiniz. Bu şekilde yapmaya yöneliriz…
Kesinlikle aç kalmayın. Hangi yiyeceklerden uzak kalmanız ve ne yemeniz gerektiğini biliyorsunuz. Güzel, aç kaldığınızda ve kan şekeriniz düştüğünde bu yiyecekler çok daha zor dayanır. Gramlarını ayarlamaya devam edin. Bir bardak domates suyu, öğütülmemiş birkaç tane kraker, bir veya iki dilim peynir ya da fıstık ezmesiyle pirinç kek iştahınızı açar. Tatilde akşam yemeğinden önce bir saat veya daha fazla onları deneyin ve bel ölçünüz aynı kalırken gücünüzün nasıl artığını izleyin.
Büfe sırasına küçük bir tabakla girin. Bir tabak dolusu salata, çok yiyecek ve fiziksel olarak aynı yöntemi “hissetme” gibi görülür. Daima ikinci için geri dönersin hatta üçüncü için bile; ama bunların hepsi yemek yeme sürecinizi azaltır, tamamen kendinizi tok hissedersiniz. Tabağınızı doldururlarsa bu daha büyük porsiyonlardaki yemekleri yemiş olursunuz vbüfe tabağıyla sınırlı kalmaya son verirsiniz.
Alış veriş yaparken yanınıza atıştırma yapmak için yiyecek alın. Bu kötü fast food seçenekler için herkesin saatlerce aç bırakılması gözlenir. Kereviz, havuç ve hatta kuru yemiş gibi katur kutur yenen sağlıklı atıştırmaların yanında hazırlamaya devam ederseniz – avuç dolusu fıstık ezmesi yemeyin- bunları daha az yemeye başlarsınız.
Baharatla tatlının yerini değiştirin. Ağzınıza turşu veya bahar koyduğunuzda tatlı yeme arzunuz yok olur. Aşırıya kaçmamak şartıyla tatlıya evet ama ilk olarak yiyeceğiniz şeyler turşu ve baharat olmalı be bu yiyecekler sayesinde tatlı yeme isteğiniz artık olmayacak.
Susatmadığından emin olun. Çoğu zaman fazla yemek yemek isteriz gerçekten çok aşırı aç olmayız, orta susuzlukta olur. Böylelikle bol bol su için. Bir dilim portakal, limon veya ıhlamur suszuluğunuzu bastırır ve aşırı yemek yeme isteğinizi azaltır; lezzetli kalorik olmayan maden suları aynı şekilde susuzluğu giderir.
Tatilde bir saat içinde yemeğinizi bitirin. Sürekli olarak yeme yemek isteği gelirse vücut ikinci insülini üretit. Bir saat içinde bitirerek ikinci insülinden ( yol gösteren yağ depoları ) kaçının. Bir saat içinde ne yediğinizi unuttuğunuz gibi bir şeyler olursa, bu iyidir, yarın için onu kurtarın. Halen orada olacak ama kalçalarınıza kilo olarak geri dönmeyecek.
Her yemeğe salata ile başlayın. Salata sizin doymanızı sağlayacak, fiber ekmek için harika bir alternatif.