Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dudak Şişmesi Neden Olur Nasıl Tedavi Edilir?

Durumun tıbbi olarak açıklaması

Durumun tıbbi olarak açıklaması dudak dokusunun içerisinde yer alan sıvının bir kısımda birikmesi ya da dudağın iç bölgesinde oluşan iltihabın bir noktada birikerek bazen alt dudakta bazen üst dudakta bazen de her iki dudakta da şişme meydana getirmesidir.

Bu şişkinlikler genel olarak “dudak ödemi” olarak adlandırılmaktadır.

Bazen hafif derecedeki sağlık sorunlarından, bazen ciddi yapıdaki sağlık sorunlarından, yani genel olarak hafif ve ciddi hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkan dudak ödemi; kendisinin ortaya çıkmasından itibaren ileriki süreçlerde daha kötü durumlara ön ayak olarak travma ya da kötü huylu kanser tümörü oluşmasına dahi neden olabilmektedir.

dudak-sisligi

Dudak şişmesinin nedeni tıbbi olarak belirlenebildikten sonra, bu nedenin devamında tedavi süreci olarak hızlı bir şekilde uygulanan tedaviyle iyileşme süreci erkene çekilebilir. Bu tip şişliklerin oluşmasındaki temel faktör, dudağın yapısal olarak da hafif ve hassas bir dokuya sahip olması; en ufak bir terslik durumunda şişebilmeye çok müsait bir yapıda olabilmesidir.

Her şeyden önce, kişiyi sağlık açısından tedirgin etmesinin yanında estetik açıdan da kişiyi oldukça rahatsız eden dudak şişlikleri; kadınlarda bu tip durumların ortaya çıkmasıyla birlikte makyajın tamamlayıcı unsuru olan rujun istenilen görüntüde sürülememesine ve kendilerinin güzel olmayan bir görüntüye kavuştuklarını düşünmelerine neden olmaktadır.

dudaklarda-sisme

Dudak şişliğinin ortaya çıkışından sonra bu şişliğin nedeni olarak herhangi bir zehirlenme durumu ya da enfeksiyon durumu ortaya atılmazsa, bu tip şişlikleri indirebilmek ve ortadan tamamen kaldırmak adına ev ortamında da gayet doğal malzemelerle ev yapımı bitkisel kürler hazırlayıp şişliği doğal bir şekilde yok etmek mümkün olmaktadır.

Dudak şişmesinin ana nedenleri nelerdir?

Alerji durumları :

  • Dudak şişmesini meydana getiren nedenlerden en yaygın olanı ve en çok çeşidi olanı alerji durumudur. Bir bireyin alerjik olarak dudağının şişmesine neden olacak faktörler; saman nezlesi durumu, gıdalara olan alerjiler, ilaçlara olan alerjiler (penisilin ilacına olan alerjik reaksiyon gibi), böcek ısırmaları sonrasında ortaya çıkan alerjiler, kozmetik ürünlere olan alerjiler, polenlere olan alerjiler, toza karşı olan alerjiler, hayvan tüyünden kaynaklanan alerjiler ve lateks denilen kauçuktan oluşan maddeye karşı olan alerjilerdir.
  • Bu alerjilerin içerisinde gıdalara olan alerjiler, en çabuk şekilde dudakta şişlik olarak kendini belli eden alerjilerdir. Bağışıklık sisteminde ortaya çıkmış olan bir terslik nedeniyle, gıdaların bağırsakta zararlı bir etmenmiş gibi algılanması neticesinde vücut hemen harekete geçerek bol miktarda immunglobulin e denilen maddeyi salgılar ve bunun reaksiyonu hemen dudaklarda şişme olarak kendisini göstermektedir. Dudak şişmesi raddesine gelene kadar ciddi şekilde alerji yaratan gıdalar ise; süt, süt ürünleri, kabuklu yapıdaki deniz ürünleri, yumurtanın beyaz kısmı, badem, ceviz, fındık ve susam tohumudur.

dudak-sismesi-nedenler

  • Anjiyoödem durumu : Alerjik reiksiyonlirın içerisinde yer ilan böcek ısırıkları durumu, anjiyoödem konusu altında da incelenebilmektedir. Bu tip anjiyoödem durumlarında dudak şişmesinin yanı sıra hem dil hem de yüz bölgesi daha geniş kapsamlı şişme reaksiyonu gösterebilmektedir.
  • Uçuk durumu : Dudak bölgesinde oluşan uçuklar, virüslerin neden olduğu şişliklerdir. İçleri sıvı dolu ve iltihap dolu enfeksiyonlar şeklinde dudaklarda ortaya çıkmaktadır. Bazen üst dudakta bazen alt dudakta bazen de her iki dudakta dudak kenarlarında görülen bu enfeksiyonlar, dudaklarda ağrı yaratarak sıkıntılı süreçler geçirmenize neden olabilmektedir.

  • Yaralanma durumları : Dudaklarda şişme yaratan yaralanmaların oluşmasına sebep olan nedenler; sıklıkla acı gıdaların tüketilmesi, sıklıkla çok sıcak ve baharatlı gıdaların tüketilmesi, kontakt dermatit denilen dudaklara tahriş edici temaslarda bulunulması, diş fırçası gibi ağız bölgesinde kullanılan aletler, büyük çaptaki güneş yanıkları, dudağın dış kaynaklar sebebiyle yarılması veya yırtılması, diş etlerinde meydana gelen yaralanma durumları, dişlerdeki yaralanma durumları ve geçirilen durak ameliyatlarıdır.
  • Dudak çatlamaları durumu : Dudakların haddinden fazla sayıda çatlağa sahip olması, dudağın form olarak şişmesine neden olabilmektedir. Dudakların aşırı biçimde çatlaması da havanın kuruluğundan, dudakların sürekli ve şiddetli biçimde olarak güneş ışığına maruz kalması veya kişinin farkında olarak ya da olmayarak dudaklarını sürekli yalaması nedeniyle dudak yapısında çatlakların oluşmasından meydana gelebilmektedir.

dudak-sisligi-tedavisi

  • Kullanılan ilaçlar : Kişinin kulandığı bir takım ilaçlar etki olarak dudaklarda şişme yaratabilmektedir. Dudak şişkinliği yaratan ilaçlar ACe önleyici etkili tansiyon ilaçları, NSAIDS gibi steoroid içermeyen anti-iltihap etkili ilaçlar ve yüksek etkili bazı antibiyotik ilaçlardır. Bu tip ilaçlara en büyük örnek, özellikle ergenlik döneminde yaşanan aşırı sivilcelenme sorunundan kurtulmak adına kullanan ilaçların dudaklarda yarattığı çatlama problemlerine ve şişlik problemlerine neden olması örnek olarak gösterilebilir.

Hipopitüarizm etkisi :

  • Vücudumuzda beynimizin alt kısmında bulunan hipofiz bezi yapısal olarak küçük yapıda bir bezdir ve bu bez vücudun normal şartlarda gerçekleştirdiği bir takım fonksiyonların normal derecelerde olmasına yardımcı olan hormonların salgılanmasını sağlamaktadır.
  • Hipopitüarizm problemi ise bu hipofiz bezinin yeterli derecede hormon üretememesi durumudur. Bu durum ortaya çıktığında, kişide dudak şişmesi yarattığı gibi ayrıca; kabızlık, saçlarda dökülme, susuzluk problemi, baş ağrısı problemleri, kaslarda güçsüzlük yaşanması, iştahsızlık durumu, sürekli olarak bulantı çekme ve görme problemlerinin yaşanması gibi durumların da meydana çıkmasına sebep olmaktadır.

dudak-sismesine-cozumler

Tükürük bezinde yaşanan problemler :

  • İnsan vücudunda ağız bölgesinde toplamda altı farklı tükürük bezi bulunmaktadır. Bu tükürük bezleri ağızda bulunan kanallar vasıtasıyla tükürüğün üretilmesini sağlamaktadır.
  • Fakat bu altı ayrı tükürük bezinin herhangi birinde bir enfeksiyon meydana gelmesi durumunda, bu devir daim sürecinden dolayı bütün ağıza yayılabilecek bir mikrop yayılımı başlayacaktır. Tükürük bezlerinde oluşan bu durumun ana nedeni, tükürük bezlerinin kanallarında oluşan taşlar ve hijyenik şekilde bakımı yapılmayan ağız yapısıdır. Böyle bir durum meydana geldiğinde bu enfeksiyon durumu etki olarak dudakta da şişlik yaratabilmektedir.

dudak-sisligine-ne-iyi-gelir

Dudak şişmesi nasıl geçirilir?

İlk olarak bu tip bir şişliğin ortaya çıkmasındaki ana husus öğrenilmelidir. Bir eczacıya ya da bir uzman hekime konuyla ilgili anlatımlarda bulunduğunuzda, size bunun nedenini belirlemek için bir takım kontroller yapacak ve bulduğu semptomlara göre eğer bakteriden kaynaklı bir durum varsa ilaç tedavisine başlayacak, eğer şişlik vücuttaki vitamin mineral eksikliğinden kaynaklanıyorsa dengeli beslenmenizi önerecektir.

dudak-sisliklerine-etkin-cozumler

  • İlaç kullanımı : Dudak şişliğinin tedavi sürecinde, eğer ilaç kullanılacak mikrop kırıcı bir süreç geçirilmesi gerekiyorsa; uzmanların bu tip durumlarda önerdikleri ilaçlar adrenalin iğneleri, anti-iltihap etkili ilaçlar ve antihistamin ilaçlarıdır.
  • Aloe vera kullanımı : Aloevera maddesinin içeriğinde bulunan anti-iltihap özelliği, dudaklarda oluşan şişkinliği azaltarak yanma hissini de ortadan kaldırmaktadır. Özel olarak böcek sokmaları gibi durumlarda dudaklara uygulanan aloe vera içeriği, şişliğin inmesinde oldukça etkili olmaktadır. Bu uygulamanın günde üç kere dudağı fazla incitmeden masaj yapılarak uygulanması yeterli olmaktadır.

dudak-sislikleri-goruntusu

  • Soğuk kompres uygulaması : Dudak bölgesine piercing taktıranların sıklıkla yaşadığı dudak şişmeleri problemlerinde, şişlik olan bölgeye 10 dakika boyunca buz kompresi uygulamak oldukça faydalı gelmektedir. Şişlik böylelikle azalırken, on dakika sonra biraz ara verip uygulamaya devam etmek daha çabuk şişliğin geçmesine yardımcı olmaktadır.
  • Sıcak kompres uygulaması : Dudaklara sıcak kompres yapılmasının önerilmesinin amacı, dudak bölgesindeki kan akışını arttıracak kan toplanmasını azaltıp hem şişliğin hem de iltihabın geçmesini sağlamaktır. Uygulama için sadece bir bezi sıcak suya batırdıktan sonra fazla suyunu süzdürüp on dakika boyunca şiş bölgeye bastırmanız yeterlidir.

dudaklardaki-sismeye-dogal-tedavi

  • Bal uygulaması : Bal, içerik olarak da hem iyileştirici hem de antibakteriyel bir ürün olduğundan, dudak şişliği tedavisinde de rahatlıkla kullanılabilen bir üründür. Bunun için bir çorba kaşığı miktarındaki balı bir pamuk yardımıyla şiş yapıdaki dudağa sürerek yirmi dakika bekletmeniz ve ardından soğuk suyla silmeniz gerekmektedir. Günde üç kere tekrarlayacağınız bu uygulama sayesinde hem dudağınızdaki şişlik inecek hem de dudak bakımınız doğal olarak yapılmış olacaktır.
  • Siyah çay uygulaması : Siyah çayın içerisinde bulunan tanin isimli bileşen, kanın durmasına yardımcı olduğundan dudak bölgesindeki şişliklerin de kan toplanmasından oluştuğu göz önünde bulundurulursa yok olması adına etkili olabilmektedir. Sıcak suda on dakika beklettiğiniz siyah çay torbasını önce ılımaya bırakıp daha sonra şiş bölgeye uyguladığınızda, bu uygulamanın kısa sürede şişliği indirdiğini gözlemlemeniz mümkündür.
Lilith nе dеmеk? Lilith, mitolojidеki
Sıradaki Haber Lilith Ne Demek? Lilith Nedir? Mitolojideki Gizemli Figürün Sırları