Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünya Mimarlık Günü ne zaman?

Birleşmiş Milletler tarafından dünya habitat günü olarak ilan edilen ekim

Birleşmiş Milletler tarafından dünya habitat günü olarak ilan edilen ekim ayının ilk pazartesi günü ülkemizde mimarlık, habitat ve konut günü olarak kutlanıyor. Dünya Mimarlar Günü Ne Zaman: 7 Ekim Pazartesi günü.

[inline_related_posts title=”” title_align=”left” style=”list” number=”6″ align=”none” ids=”14976″ by=”categories” orderby=”ID” order=”DESC” hide_thumb=”no” thumb_right=”no” views=”no” date=”yes” grid_columns=”2″ post_type=”” tax=””]

Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), 2023 Dünya Mimarlık Günü’nün tеmasını “Architecture for Resilient Communities / Dayanıklı Topluluklar için Mimarlık” olarak açıkladı.

Dünya Mimarlık Günü, 1985 yılından bu yana hеr sеnе Ekim ayının ilk Pazartеsi günü, BM Dünya Konut Günü’nе paralеl olarak kutlanıyor.

1985 yılından bu yana her sene Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü, bu sene 3 Ekim’de “Esenlik İçin Mimarlık” temasıyla kutlanacak.

Mimarlık Tarihi

Mimarlık, insanlık tarihi boyunca önemli bir rol oynamıştır. Antik çağlardan modern tasarımlara kadar, mimarinin evrimi, teknolojik ilerlemeyi, kültürel değerleri ve estetik anlayışı yansıtır.

İlgili Bağlantılar

Dünya Mimarlık Günü 2022 Teması: “Esenlik için Mimarlık”
3 Ekim Dünya Mimarlık Günü 2022 teması “Esenlik İçin Mimarlık”. Bu tema aynı zamanda Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) 2022’nin temasını “Sağlık için Tasarım Yılı” olarak belirlemesi ve hem binalarda hem de şehirlerde sağlık olgusunu teşvik etmek için kanıta dayalı tasarım yapılması yükümlülüğünü getirmesi ile aynı doğrultuda olacak.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanımlanan sağlık, “yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir esenlik halidir” ve “ulaşılabilir en yüksek sağlık standardına sahip olma durumudur. Irk, din, siyasi inanç, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın her insanın temel haklarından biridir.”

COVID-19 pandemisi ve diğer yıkıcı afetler de dahil olmak üzere son küresel halk sağlığı krizlerine yanıt vermek için, Uluslararası Mimarlar Birliği Genel Kurulu (UIA) Temmuz 2021’de 2022 yılını “Uluslararası Mimarlar Birliği Sağlık için Tasarım Yılı” olarak deklare etti. Bu taahhüt, tüm Uluslararası Mimarlar Birliği Üye Bölümlerini, mimarları ve onların işverenlerini, binalarda ve şehirlerde sağlık olgusunu geliştirmek için kanıta dayalı tasarım kullanmaya teşvik etmeye ve “sağlık olgusunu koruyan ve daha iyi bir sağlık olgusunu geliştiren ve bozulduğu durumda sağlığı eski haline getiren tasarım” anlayışını desteklemeye itti.

Yapılı çevrenin onu deneyimleyen insanların sağlığı üzerinde bir etkisi olduğu akılda tutularak, sağlık ve esenlik için tasarım anlayışı Dünya Mimarlık Günü’nde vurgulanacak ve gösterilecek her projede, her uygulamada ve her ölçekte temel bir bileşen olacak.

Uluslararası Mimarlar Birliği, mimarlığın bizim hayatımızı daha iyi hale getirmekteki rolünün ötesine, mimarların insanların fiziksel, duygusal, çevresel, finansal ve sosyal refahına nasıl daha iyi katkıda bulunabileceklerini araştırmak amacıyla sağlık olgusunu koruyarak, geliştirerek ve eski haline geri getirerek geçecek ve tüm bunlar ile çevremiz üzerinde pozitif bir etki bırakacak.

Dünyanın dört bir yanından mimarların ve uzmanların yer aldığı “Esenlik için Mimarlık” konulu bir web semineri 3 Ekim 2022 Pazartesi günü saat 14:00’da (CET) gerçekleştirilecek. Ruzica Bozovic Stamenovic (Sırbistan) tarafından yönetilen web seminerinde, Dünya Sağlık Örgütü Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Bölümü’nden Thiago Hérick de Sá’nın refahın ne olduğunu ve mimarların buradaki rolünü tartıştığı bir sunum yer alacak. İngilizce-Fransızca tercüme yapılacak.

Seminerin içerdiği sunumlar:

  • “Topluma Hizmet Eden Mimarlık”: Pascale Sablan (ABD), Adjaye Associates mimarı ve Beyond the Built Environment kurucusu
  • “Lefkoşa Şehri Master Planı”: Agni Petridou (Kıbrıs) ve Ali Güralp (Kıbrıs)
  • “Sağlıklı Binalar”: Jako Nice (Güney Afrika), Studio Konstruk.
  • “Dayanıklı Yapılı Çevrede İyileşen Manzara”: Kongjian Yu (Çin), Turenscape’in kurucusu, ekolojik şehirci, şehir plancısı ve peyzaj mimarı.
  • “İnsan Merkezli Kentsel Tasarım”: Jan Gehl (Danimarka), Gehl

Dünya Mimarlık Günü, “Esenlik İçin Mimarlık” ve web seminerinin panelistleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Haber UIA websitesinden çevirilerek derlenmiştir.