Dünyanın Yedi Harikası

Dünyanın 7 harikası nedir? İnsanoğlunun yaşadığı yüzyıllar boyunca, tarih sahnesine bakıldığında dünyanın dört bir yanına inşa edilmiş görkemli ve gelecek nesillerin her daim hayran kalacakları yapılar bırakılmıştır. Bu süreçler boyunca, inşa edilen bu yapıların sürekli olarak daha iyisini ve daha ihtişamlısının yapılmasına özen gösterilmiştir. Bu yapılar hem inşa edildikleri tarihin hem de ilerleyen süreçlerin her […]

Dünyanın 7 harikası nedir?

İnsanoğlunun yaşadığı yüzyıllar boyunca, tarih sahnesine bakıldığında dünyanın dört bir yanına inşa edilmiş görkemli ve gelecek nesillerin her daim hayran kalacakları yapılar bırakılmıştır.

Bu süreçler boyunca, inşa edilen bu yapıların sürekli olarak daha iyisini ve daha ihtişamlısının yapılmasına özen gösterilmiştir. Bu yapılar hem inşa edildikleri tarihin hem de ilerleyen süreçlerin her daim görülmesi gereken en değerli somut varlıklar olması fikri de göz önünde bulundurulmuştur.

Bunun yanında dünyanın çeşitli bölgelerinde inşa edilmiş farklı konseptlerdeki yapıların, gelecek nesillere bir hatıra olmasının yanında aynı zamanda bir ilham kaynağı olmasına da dikkat edilmiştir. Araştıran, öğrenen, kendini geliştiren toplumlar da bu düşüncenin peşinden giderek her daim daha iyisini; insanlık için hep daha yararlı olanını seçmeye özen göstermişlerdir.

Uzun yüzyıllardır pek çok sanatçı ismin, pek çok araştırmacı ismin ve aynı zamanda da yazar olan ismin ortak çalışması dahilinde yapılan pek çok değerlendirmeler sonucunda tüm dünya üzerinde 7 adet yapı “dünyanın 7 harikası” olarak seçilmeye uygun görülmüştür.

Dünyanın 7 harikasının tarihçesi

Her toplumda; bireylerinin çoğunun bazen kendi insiyatifiyle araştırıp öğrendikleri, bazen okullarındaki derslerde anlatıldığında haberdar oldukları bazen de kulaktan dolma bilgilerle bu tip yapıların olduğunu öğrendikleri bu harikalar, ilk olarak milattan önce 2. yüzyılda o dönemlerde yaşayan önemli isimlerin değerlendirmeleri sonucunda seçilmişlerdir.

Bu harikalardan pek azı günümüze kadar ulaşabilse de, tarihten kalan kaynaklarla yok olmuş olan 7 harika içerisinde sayılan yapıların ne olduğunu ve hikayelerini de öğrenebilmek mümkündür.

Dünyanın 7 harikası olarak seçilmiş olan yapıların, bu tip bir seçim aşamasında yer almalarının çıkış noktası; milattan önce 5. yüzyılda Heredot’un çıkardığı bir tarihçede bu konudan bahsetmesiyle birlikte gün yüzüne çıkartılmıştır.

O dönemlerde bu kitapta yer alan düşünceler neticesinde, dönemin önemli Yunan tarihçileri ve bilim insanları ortak bir çalışma yürüterek bir takım değerlendirmeler sonucunda yedi farklı yapıyı dünyanın en iyileri arasına sokmuşlardır.

Callimachus’un eseri

Sonraki süreçlerde bu seçimlerin ardından dönemin en ünlü kütüphanesi olan İskenderiye Kütüphanesi’nin başında yer alan isim Callimachus; “Dünyadaki Harikaların Bir listesi” isimli bir eser ortaya çıkarmıştır. Eserin içeriğinde belirlenmiş bu yedi farklı yapının birbiriyle karşılaştırıldığı söylense de, asla içeriğin orijinali okunamamıştır. Bunun sebebi ise bu eserin İskenderiye Kütüphanesi’nde çıkan büyük yangında yanarak kaybolmasıdır.

Bu süreçlerden sonra dahi asırlardır yüzlerce arkeolojist, yüzlerce tarihçi aynı zamanda yüzlerce bilim adamı bu yapıtlar hakkındaki araştırmalarına hız kesmeden devam etmişler; yapıtların hem mitolojik olarak, hem sanatsal olarak, hem bilimsel olarak hem de dinsel olarak ne anlamlar ifade edebildiğini gelecek nesillere gösterebilme gayretinde bulunmaktadırlar.

Dünyanın yedi harikası hangileridir?

Babil’in Asma Bahçeleri :

Keops piramidi :

Rodos Heykeli :

Artemis Tapınağı :

Zeus Heykeli :

Kral Mausollos’un Mezarı (Halikarnas Mozolesi) :

İskenderiye Feneri :

Exit mobile version